İstanbul için yeni karar! 350 bin konut yapılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Medya Ankara Temsilcileri Buluşması'nda deprem bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmaları ve olası İstanbul depremine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İller Bankası Sosyal Tesisleri'nde aralarında Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi Özlem Doğan'ın da bulunduğu gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile bir araya geldi.

Bakan Özhaseki, Yerinde Dönüşüm kampanyasına 36 bin 825 kişinin başvurduğunu belirtti.

11 ili etkileyen deprem sonrasında çalışmalar hızla devam ediyor.

Can ve mal kayıplarının yaşandığı deprem sonrasında deprem bölgesinin inşa ve ihyası devlet eliyle gerçekleştiriliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Medya Ankara Temsilcileri Buluşması'nda bölgeye ilişkin bilgileri verdi.

Bakan Özhaseki, başlanan inşaatların bir yıl içinde tamamlanacağını ve Yerinde Dönüşüm kampanyasına 36 bin 825 kişinin başvurduğunu söyledi.

Ekrem İmamoğluyla anlaştık

Bakan Özhaseki "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olası İstanbul depremine karşı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile anlaştıklarını, gelecek hafta çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Yerinde kentsel dönüşümde 4 kırmızı çizgileri olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, bunlardan kesinlikle taviz vermeyeceklerini söyledi. "Şu ana kadar 179 bin konutun ihalesi yapıldı, yüzde 90'ının inşaatı başladı. Cumhurbaşkanımız bu rakamın 390 bine çıkarılmasını istemiş, arkadaşlarımız çalışıyorlar. Başlanılan inşaatlar bir yıl içinde yapılacak" dedi.

Deprem bölgesinde başlatılan konut inşaatlarının bir yıl içinde tamamlanacağını söyleyen Bakan Özhaseki, yerinde dönüşümde 4 kırmızı çizgileri olduğunu vurguladı. Özellikle sel yatakları ve fay hatlarına yapılaşmaya asla izin vermeyeceklerini belirtti. Olası İstanbul depremi için de konuşan Özhaseki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile anlaşmaya vardıklarını, gelecek hafta çalışmalara başlayacaklarını dile getirdi.
"1 yıl içinde tamamlanacak"
Bakan Özhaseki'nin açıklamaları şöyle:
Şu ana kadar 179 bin konutun ihalesi yapıldı, yüzde 90'ının inşaatı başladı. Cumhurbaşkanımız bu rakamın 390 bine çıkarılmasını istemiş, arkadaşlarımız çalışıyorlar. Başlanılan inşaatlar bir yıl içinde yapılacak.
Şehir hakkında konuşmak isteyen, sesi çok çıkan kim varsa çağırın dedim. Bölgelerle ilgili planlamalar yaptık, tasarım projeleri geliştirdik. Arkadaşlar eleştirin bizim yaptıklarımızı, felaket atlattık ama bunu fırsata dönüştürmek istiyoruz. Kadim şehirlerimizin kendi kültürü, geçmiş yaşanmışlıklarına uygun olsun diye yapıyoruz.
"Yerinde dönüşüm talebi var ama rezerv alan yok"
Herkes katıldı, gördüğümüz bir şey vardı. Planlar hususunda eleştiri gelmedi, teşekkür geldi. Özellikle insanlar şunu söyledi; devlet olarak bir yerlerde rezerv alanlarda konutlar yapıyorsunuz ama doğduğumuz büyüdüğümüz yerlerden gitmek istemiyoruz. Kendi yerimizi yapıp oturmak istiyoruz. Hataylıların şehri terk etmeleri mümkün değil. Yerinde dönüşümü geliştirdik. Vatandaş yerinde dönüşüm istiyor ama bir taraftan da rezerv alan yokluğu var. Yeni bir şehir kuracağınız alanlar yok.
Yarısı hibe, yarısı kredi
Bir sene içinde burada inşaatlara başlamazsak yeniden eski haline döner diye madde ekledik. Bir vatandaş yerinde kalmak istiyor, ikincisi de o kadar elimizde 850 bin konutluk rezerv alan yok. Yerinde dönüşüm projemizi mecburen şekillendirdik. Gittiğimiz yerlerde o şehirlerde projemizi gündeme getirip ne düşündüğümüzü ifade ettik.
100 metrekarelik evin Anadolu'da yapım maliyeti 1 milyon lira, yarısını hibe olarak veriyoruz, yarısını da kredilendiriyoruz. Bütün kredilerin ödemesi 2 yıl süreli ödemesiz 10 yıl ödemeli, sıfır faizli. 100 metrekareden büyükse kredi miktarını 800 bine çıkarıyoruz. Yerinde dönüşümle birlikte ekonomi canlanacak.
Yeniden dönüşümde 4 kırmızı çizgi
Yıkımın sebeplerini araştırdık. O bölgelerde dört kırmızı çizgimiz var, taviz vermeyeceğiz. Fay hatları, kırıkları üzerine yapılaşmaya izin verilmeyecek. Sel yataklarının olduğu yerlerde belirli süreler içinde birkaç sene sel gelmese bile 10-20-30 senede bir aynı yerlere sel geldiği için yapı yasağı gelecek. Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde de yapılaşma yasağımız var.
Artık mimarlıktan ve mühendislik hesaplarında sıfır tolerans diyoruz. Asla taviz vermeyeceğiz.
22 noktada yapım ofisleri açtık. Yıkımların fazla olduğu yerlerde açtık ofislerimizi.
Yerinde Dönüşüm Projesine başvurular nereden yapılacak?

Bakan Özhaseki, Yerinde Dönüşüm Projesine başvurularına ilişkin, “Vatandaşlarımız Yerinde Dönüşüm projemize e-Devlet üzerinden başvurabilir ve ALO 181'den projemiz hakkında bilgi alabilirler." demişti.

Peki Yerinde Dönüşüm Projesi şartları neler, kimler yararlanacak? Yerinde Dönüşüm hangi illerde var? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 8 soruda 'Yerinde Dönüşüm' projesi ile ilgili merak edilenleri yanıtlanmıştı.

Yerinde dönüşüm projesi nedir?

Depremden etkilenen 11 ilde kendi inşaatını yapmak isteyen afetzedelere destek verilecek. Hem hibe hem de faizsiz kredi imkanı sunulacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde 22 noktada açılan yapım ve dönüşüm ofislerinden bilgi alınabileceğini söyledi.

Depremzedeler e-Devlet üzerinden projeye başvuru yapılabilecek.

Yerinde dönüşüm projesinin kırmızı çizgileri nelerdir?

Fay hatlarının /kırıklarının üzerinde yapılaşma olmayacak.

Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde yapılaştırmaya izin verilmeyecek.

Dere yataklarında imara izin verilmeyecek.

Depremzedelere hibe desteği

Proje ile konut için 500 bin lira, iş yeri için 250 bin lira hibe verilecek.

Afetzedelere iki yıl ödemesiz on yıl vade ile faizsiz kredi imkanı da sunulacak.

Konutlar için 500 lira ile 800 bin lira arasında faizsiz kredi verilecek

Konutta 800 bin liraya, iş yerlerinde ise 500 bin liraya kadar kredi kullanılabilecek.

Yerinde Dönüşüm projesinde, sıvılaşma olan noktalar ile fay hattı ve dere yataklarında yapılaşmaya izin verilmeyecek.

BAĞCILAR KİRAZLİ METROSUNDA YANGIN!