Bakan o madende iftar açmıştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, facianın yaşandığı Manisa'nın Soma ilçesindeki madeni yaklaşık 9 ay önce ziyaret etmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 9 Temmuz 2013 tarihinde, Manisa'nın Soma ilçesinde an itibariyle 201 kişinin hayatını kaybettiği madeni ziyaret etmiş ve Ramazan ayının ilk iftarını kömür ocağında çalışan madencilerle birlikte yapmıştı.

"ÖNCE İŞÇİ SAĞLIĞI" DEMİŞTİ

Burada açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, maden ocaklarında öncelikli işin işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması olduğunu söylemişti. Bakan Yıldız, "Madenicilikte mekanize çalışarak hem riskleri azaltmak, hem de yer altı kömürümüzü ülke ekonomisine kazandırmamız lazım. Buna yaparken iş sağlığı ve işçi güvenliği ile alakalı önceliklerimiz birinci planda yer almaktadır. Hepimizi derinden üzen kazalardan gibi durumlardan uzaklaşmamız lazım. Bugün Ramazanın birinci gününde işçi kardeşlerimizle birlikte moral amaçlı olarak iftarımızı yapacağız. Biz madenciliğimizi geliştirdiğimiz kadar kömür çıkaracağız. Kömür çıkardığımız kadarda yeşilin korunmasını sağlamış olacağız. Kömür olmadan önce ne vardı odun yakılıyordu. Yani ormanlar yok ediliyordu. Kömür 1730'lardan sonra odunla başlayan ısı kaynaklarının birinci sırasında yer aldı. O nedenle biz bu kömürleri çıkarttıkça, ormanlarımızı korumuş olacağız" ifadelerini kullanmıştı.

"SİZİN KAZANDIĞINIZ PARA BENİM KAZANDIĞIM PARADAN HELAL"

İftarını açtıktan sonra kürsüye gelerek madencilere seslenen Bakan Yıldız, "Kazasız belasız bu ocakta ailelerinizin rızkını temin etmek için inşallah sağlıklı sıhhatli devam edersiniz. Sizin kazandığınız paraların benim kazandığım paradan daha helal olduğuna inanıyorum. Çünkü sizler daha fazla emek veriyorsunuz. Bunu canı gönülden söylüyorum. Sizler sıkıntılı ve yoğun bir iş ortamında ailelerinizin ekmeğini burada kazanıyorsunuz. Zor bir iş yapıyorsunuz o yüzden Madencilikle ilgili çalışan arkadaşlarımıza diyorum ki ne yapın yapın öncelikle işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili önlemlerinizi alın sonrasında ise kömürünüz ile alakalı işlerinizi yapın. Bunları yapmadan hiç birisinin bir önemi yok. Bizler yerli kaynağımız olarak kömürü çıkartmak istiyoruz. Bu doğru ve iyi bir şey ama hiçbir işçi kardeşimiz sağlığı kadar bu önemli değil. Buradan katkı sağlayan bütün sendikal kuruluşlara, buradaki verimin artması için uğraşan işverene, işçi kardeşlerime kamu özel sektör ayrımı yapmaksızın teşekkür ediyorum" diye konuşmuştu.