Koca'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
MUTANT VİRÜS TEHLİKESİ
Mutasyon her geçen gün artıyor. Mutasyonun Türkiye'deki oranı şu anda yüzde 75'lere ulaştı. Kimi illerimizde yüzde 50-55 oranında. Ama yüzde 95 olan illerimiz de var.
Türkiye'nin bütün illerinde mutasyonlu virüs var. Ortalama yüzde 75.
Brezilya ve Güney Afrika mutantı söz konusu. Brezilya mutantı 3 vaka. İkisi İstanbul, biri İzmir'de.
Güney Afrika varyantı ise şu ana kadar 150 vakamız oldu.
Mutant giderek arttığı için, ağırlıklı İngiliz varyantı olduğu için ve bulaştırıcılığı da fazla olduğu için bu dönemde bizim kapalı, kalabalık ortamlardan ve özellikle yakın temastan uzak durmamız gerekiyor. Bu anlamda daha önemli olmaya başladı. Riskli dediğimiz hasta grubunda daha ciddi sonuçlar doğurduğunu biliyoruz. O nedenle riskli kişilerin korunması ve yakın temasların korunmasına aşı sürecinin bitimine kadar dikkat edilmeli.
BİONTEC-PFİZER AŞISI
Biontec-Pfizer aşısı muhtemelen önümüzdeki birkaç gün sonra başlayacak. Lojistikle ilgili hazırlıklar tamamlandı.
Biontec-Pfizer aşısının şu an Türkiye'ye geldiği doz miktarı 2,8 milyon oldu. Bir hafta 10 gün içinde de 4,5 milyona tamamlanmış olacak.
(Aşı) sırası gelen, 'Ben Biontec aşısı olmak istemiyorum.' dediğinde, bir başka, Sinovac aşısı olabilir olacak. Bu anlamda sırası gelenin yaptırmama hakkı olacak.
NAZAL AŞI ÇALIŞMASI
2020 Mart ayında desteklemek üzere yazı yazdığımız bir yazı. Bakanlık olarak. Bu nazal aşının hem preklinik hem klinik safhalarını Bakanlık olarak destekliyoruz. Bu aşının sadece araştırma değil; üretim safhasını da biz destekliyoruz.
Bu salgının üst yolunum yolundan girişini önleyen ve girişi önlediği için bulaşıcılığı da önleyen bir aşı olarak biliyoruz. Hayvan çalışmaları bitti. Araştırma için üretim hazırlıkları yapıldı. Üretimi önümüzdeki zannediyorum iki üç hafta içinde bittiğinde gönüllülere de hızla Ankara Şehir Hastanemizde faz-1 çalışmasını başlatacağız. Ayrıca tek doz uygulaması için de üzerinde çalışıyoruz. O durum daha erken gündeme gelebilir.