Bakan Fidan Türkiye-Romanya-Polonya üçlü zirvesine katılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye-Romanya-Polonya Üçlü İşbirliği Süreci Dışişleri Bakanları Toplantısı için yarın Polonya'ya gidecek. Toplantıda, Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail'in Gazze'ye saldırıları değerlendirilecek; üç ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar konuşulacak."

Haber: Marina Mussa

"Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Türkiye-Romanya-Polonya üçlü dışişleri bakanları toplantısına katılacak.

26 Haziran'da Varşova'da gerçekleştirilecek toplantıda, 9-11 Temmuz'da Washington'da düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin hazırlıkları, NATO’ya yakın bölgelerdeki mevcut güvenlik sınamaları ve üç ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.

İsrail'in Gazze saldırıları masada yer alacak

Toplantıda ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları hakkında da görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.

Bakan Fidan'ın toplantıda ve temaslarında, Türkiye'nin NATO Washington Zirvesi'nden öncelikli beklentileri çerçevesinde, müttefiklik ruhuna uygun olarak savunma sanayii alanındaki yaptırım, kısıtlama ve engellemelerin tamamen kaldırılması gerektiğini vurgulaması; müttefiklerin Vilnius Zirvesi'ndeki taahhütlerine uymalarını talep etmesi bekleniyor.

Bu kapsamda, Fidan'ın bu yaptırım, kısıtlama ve engellemelerin yalnızca müttefiklerin ulusal savunma kapasitelerine değil, aynı zamanda ittifakın mevcut uluslararası güvenlik ortamında genel olarak caydırıcılık ve savunma gayretlerine de zarar verdiğini vurgulaması öngörülüyor.

Terörizmle mücadele

Terörizmle kapsamlı mücadele konusunda NATO'nun uluslararası çabalara katkısının artması gerektiğini belirtmesi beklenen Fidan, terörizm tehdidiyle ortak mücadelenin NATO'nun Güney kanadının ve Avrupa’nın güvenliği için temel unsurların başında geldiğini vurgulayacak.

Fidan'ın tehdit ve sınamalarla şekillenen stratejik ortamda Avrupa'nın savunma ve güvenliğinin daha etkin sağlanabilmesine yönelik Türkiye'nin görüşlerini ve önerilerini paylaşması öngörülülüyor.

Toplantıda, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Polonya Başbakanı Donald Tusk'ın Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanına yazdıkları ortak mektupla, AB finansmanıyla ve münhasıran AB'nin korunması amacıyla bir hava savunma kalkanı oluşturulması yolundaki önerilerinin de Türkiye tarafından gündeme getirilmesi ve bu tasavvurun sakıncalarının dillendirilmesi planlanıyor.

Üç ülke arasındaki "siyasi-askeri" istişare mekanizması 2012'de Romanya'nın önerisiyle tesis edilmiş ve dışişleri bakanları düzeyindeki ilk istişare Varşova'da 2016'da gerçekleştirilmişti. Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısının sonuncusuna 27 Mayıs 2022'de Türkiye ev sahipliği yapmıştı.

Türkiye-Romanya İlişkileri

Türkiye'nin Balkanlar'daki en büyük ticaret ortağı olan Romanya, AB dışındaki en büyük ticaret ortağı olarak da Türkiye'yi öne çıkarıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, son iki yılda üst üste 10 milyar doları aştı ve 2025 yılı için 15 milyar dolar olarak hedefleniyor.

Romanya, Türkiye'den üç adet Bayraktar TB2 SİHA sistemi satın alarak, Polonya'nın ardından TB2 SİHA alan ikinci AB üyesi ülke oldu.

Türkiye-Polonya İlişkileri

2023, Türkiye ile Polonya arasında Dostluk Antlaşması’nın imzalanmasının 100. yıl dönümüne tekabül etti ve 10 milyar dolar olan ikili ticaret hacmi hedefi geçen yıl 11 milyar dolara ulaşılarak geçildi.

2023'te yaklaşık 1,5 milyon Polonyalı turist Türkiye'yi ziyaret etti.

Bakan Fidan'ın Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile yapacağı görüşmede, ikili ilişkiler çeşitli boyutlarıyla gözden geçirilecek ve mevcut işbirliğinin güçlendirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.