Bakan Fidan Doğu Türkistan'a gidecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı sıfatıyla ilk defa Çin'e gidecek. Fidan'ın 5 Haziran'a kadar devam edecek programı kapsamında Doğu Türkistan'ı da ziyaret etmesi planlanıyor.

Haber: Yunus Akseki

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çinli mevkidaşı Wang Yi’nin davetine icabetle, bugün Çin Halk Cumhuriyeti'nde ziyarette bulunacak. Fidan, burada Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng ve Çin Komünist Partisi temsilcileriyle de bir araya gelecek.

Gazze ve Uygur Türkleri konuları görüşülecek

Diplomatik kaynaklara göre, Pekin'deki temaslarında Gazze önemli bir yer tutacak. Kalıcı ateşkes ve iki devletli çözüm için adımlar değerlendirilecek. Ayrıca, 48 milyar doları bulan ticaret hacmi de gündemde olacak. İki ülke arasındaki ticaretin daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması ele alınacak. Özellikle yeni teknoloji yatırımlarına dair iş birliği imkanları ele alınacak. Küresel tedarik hatlarının güvenliği de görüşülecek başlıklar arasında yer alıyor.

Urumçi ve Kaşgar ziyareti planlanıyor

Bakan Fidan'ın Pekin'deki temaslarının ardından Urumçi ve Kaşgar şehirlerini ziyaret etmesi planlanıyor. Bu ziyaret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012 yılında Doğu Türkistan'da yaptığı ziyaretten sonra en üst düzeydeki ziyaret olacak. Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve Çin'de refah içinde yaşamalarının önemi gündeme getirilecek.