Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen ve aile hekimliği kanununda değişiklik yapmayı amaçlayan kanun teklifinin detaylarını açıkladı. Bakan Koca, 'Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen puanlama sistemi yerine, sözleşmeli çalışan Aile Hekimleri ile Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına devlet memurlarının tabi olduğu disiplin hükümlerinin uygulanmasını amaçlıyor.' dedi.
Bakan Koca'nın Twitter'dan paylaştığı mesaj şu şekilde:
Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen ve aile hekimliği kanununda değişiklik yapmayı amaçlayan kanun teklifi;
-Gerekli durumlarda, yapımı da dâhil, Aile Sağlığı Merkezlerinin giderlerinin Bakanlık tarafından karşılanmasını,
-Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen puanlama sistemi yerine, sözleşmeli çalışan Aile Hekimleri ile Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına devlet memurlarının tabi olduğu disiplin hükümlerinin uygulanmasını amaçlıyor.
Aile diş hekimliği hizmetleri ile yaşlı sağlığı hizmetlerini organize etmeyi, bu amaçla Diş Hekimleri ve ilgili personelle sözleşme yapılabilmesini amaçlıyor.
Devlet hizmeti yükümlüsü uzman tabiplerin beklemeksizin Yandal Uzmanlık Sınavına girebilmeleri ve kazanmaları halinde zorunlu hizmet süresinin yarısından muaf olmalarını sağlayan değişiklik 3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda yapıldı. Yeni düzenleme, bir diğer ifadeyle, yandal sınavını kazanan uzman hekimlerin zorunlu hizmetinin yarıya düştüğü anlamına geliyor.
Değişiklik hayırlı olsun.
Sağlık ocağı nedir?
Sağlık Ocağı; Mahallelerde ve köylerde ağırlıklı olmak üzere vatandaşlara sağlık hizmeti veren kuruluşlardır. Bu birimler devletin bir kuruluşu olup çalışma esasları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Hizmet verdiği yerleşim bölgesinde toplumun sağlığını korumayı, geliştirmeyi ön plana almıştır.
Sağlık Ocaklarında uzman ve pratisyen hekimler çalışmaktadır. Kan Alma, Tahlil Alma gibi bölümlerde ise Sağlık Okulları'ndan mezun Hemşireler görev yapmaktadır. Günümüzde Sağlık Ocakları Aile Hekimliği olarak hizmet vermeye başlamış ve herkesin bağlı olduğu bir Sağlık Ocağı oluşturulmuştur. Bu kuruluşlar, Polikliniklere göre daha minimize hizmet vermektedirler.
Nasıl randevu alınır?İkamet ettiği bölgede yaşayan her vatandaş ufak rahatsızlıklar ya da hastalığın ön tanıları gibi konularda Aile Hekiminden MHRS Portal vasıtasıyla randevu alarak Sağlık Ocağı'na gitmekte ve muayene olmaktadır.
Bu kuruluşlarda standart muayene, kontrol, ilaç yazdırma ve kan verme, tahlil verme gibi işlemler mevcuttur.
Sağlık Ocağı bizler için en hızlı sağlık hizmeti veren birimdir. Acil bir durumda dahi randevusuz gidebiliriz.
Girişte standart uygulamaya göre T.C. numaramızı kayıt ederek sıra numarası alabilir ve muayene olabilir. Hekimin talebine göre anlık olarak kan verebiliriz.
Sağlık Ocağı'nda verilen hizmetler sosyal güvenlik sigortası olan her vatandaş için ücretsizdir. Hekimlerimiz bize reçete yazabilir ve bizlere verdikleri e-reçete numarası ile eczanelerden ilaçlarımızı indirimli olarak alabiliriz.
Çalışma saatleri nelerdir?Sağlık Ocağı çalışma saatleri hafta içi 08:30-12:30 ve 13:30-17:30 arasındadır.
Sağlık alanında yapılan son yeniliklere göre hafta sonu da Aile Sağlık Merkezleri açık olarak hizmet vermektedir. Tahlil sonuçları ortalama olarak 2 günde teslim alınabilmektedir.
ALTERNATİF TIP AZ KALSIN BACAĞINDAN ETTİ!
Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen ve AİLE HEKİMLİĞİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK yapmayı amaçlayan kanun teklifiAİLE DİŞ HEKİMLİĞİ hizmetleri ile YAŞLI SAĞLIĞI hizmetlerini organize etmeyi, bu amaçla Diş Hekimleri ve ilgili personelle sözleşme yapılabilmesini amaçlıyor.Kanun teklifi…
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) July 14, 2023