Bakan Çavuşoğlu: 'Patronluk dönemi bitti'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye ilişkileri için "AB 2018'de Türkiye'ye saygı duymayı öğrenir, eşit olarak görür değerlendirmelerini AB üyelik çerçevesinde yaparsa ilişkilerimiz daha sağlıklı yürür. Patronluk taslama dönemi bitti. AB de bunu anlamaya başladı" dedi.

Bayram Zilan/Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile Ankara Palas Devlet Konukevi'nde biraraya geldi. İran'da yaşanan protestoları, AB ile ilişkileri ve Almanya ile yaşanan krizi değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

"Türkiye öncülük etti"

Bakan Çavuşoğlu, ABD yönetiminin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararının dünyada şok etkisi yarattığını hatırlattı. ABD'nin bu açıklaması sonrası en net duruşu Türkiye'nin sergilediğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu şöyle konuştu: "Bu karara karşı dünya adeta birleşti. Buna net bir duruş sergileyen Türkiye öncülük etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimiyle Vatikan'ın da Batı ülkelerinin de tüm İslam dünyasının da desteği alındı." dedi.

"ABD, dünyayı tehdit etti"

ABD yönetiminin tüm dünyayı tehdit ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, oylamada çekimser oyu kullanan ülkelerin bakan ve daimi temsilcilerinin kendilerine bu yönde bilgi verdiğini belirtti. Çavuşoğlu, bazo ülke temsilcilerinin "Biz direniyoruz ama ABD çok bastırıyor, ne kadar direneceğimizi bilemiyoruz" dediğini aktardı. Türkiye'nin dik duruşunun dünyada takdir kazandığını kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Amacımız Filistin devletini bugüne kadar tanımayan ülkelerin tanımasını sağlamak. İnşallah bunu özellikle Avrupa'da yoğun çalışmayla başaracağız. Henüz AB içinde Filistin'i tanımayan ülkeler var. 5 Ocak günü Sayın Cumhurbaşkanımız Fransa'ya gidecek. İkili ve birçok konularımız var ama Filistin'in tanınması ve Filistin'e destek önemli konuların başında yer alacaktır. Filistin'in hakkını bundan sonra da sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz."

"Patronluk taslama dönemi bitti"

AB ile ilişkilere de değinen Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi: "AB 2018'de Türkiye'ye saygı duymayı öğrenir, eşit olarak görür, değerlendirmelerini AB'ye tam üyelik çerçevesinde yapar ise ilişkilerimiz daha sağlıklı yürür. Patronluk taslama dönemi bitti. AB de bunu anlamaya başladı. AB'ye vize serbestu00eesi konusunda 65 kriterde sorun yok ama geri kalanları için çalışmalarımız sürüyor. Türkiye'de 4 bakan bir araya geldik bir plan hazırladık. Cumhurbaşkanına ve Başbakan arz edip, son talimatlarıyla bunu AB ile paylaşacağız" edi.

Ankara Temsilcimiz Bayram Zilan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na "Adresine Ulaşmayan Mektuplar" adlı kitabını takdim etti.

"Siyasi çözüme ağırlık vereceğiz"

Suriye krizinin çözümü için 2017'de samimi gayretlerin neticesini aldıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması için atılan adımların sonuçlarının alındığını söyledi. 2018 yılında Suriye'de siyasi çözüme ağırlık vereceklerini aktaran Çavuşoğlu, Suriye sorununun insani boyutunu ihmal etmediklerini, sınır ötesine yardımların ulaştırılması için uluslararası kuruluşlarla Türkiye'nin önemli rol oynadığını bildirdi. Çavuşoğlu, "Şimdi çözüm sonrasında Suriye'nin yeniden inşası için AB başta olmak üzere katkı sağlayabilecek tüm aktörlerle görüşmelere şimdiden başladık. Şimdiden planlayalım ki siyasi bir çözüm olduğunda hızlı şekilde Suriye'yi yineden inşa edelim." dedi.

"Masaya bile oturamadı"

Irak'taki gayrimeşru referandumu hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin başından beri bu referanduma neden karşı olduğunu izah ettik. Erbil'de Mesut Barzani'nin kendisine bugünkü yaşadıklarının hepsinin gerçekleşeceğini tek tek söyledik ama kime inandılarsa, kimin aklına uydularsa bundan vazgeçmediler. Masada güçlü olurum dedi. Masaya bile oturamadı." diye konuştu.

"İstikrar için destek vereceğiz"

Irak'ta IKBY ve merkezi hükümetin diyalogla çözüme varmasını istediklerini bildiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin sivilleri cezalandıracak tutum sergilemediğini vurguladı. Çavuşoğlu, "Bu süreçte Türkiye, sorunun çözümü için önemli rol oynayacak. İki taraftan da böyle bir arzuyu görüyoruz. Irak'ın istikrara kavuşması için her türlü desteği vereceğiz. Elbette burada Türkmen kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık ve onların huzur ve bekasını her şeyin önünde tuttuk" şeklinde konuştu.

"Görüşme taleplerini değerlendiriyoruz"

Neçirvan Barzani'nin görüşme talebinde bulunduğu hatırlatılan Çavuşoğlu, şunları söyledi:"Esasen Kürt yönetimi ve oradaki Kürtler bir şeyi gördüler. Baştan sona samimi davranan ve kendilerine doğruları söyleyen bir ülke varsa o da Türkiye'ydi. Türkiye olmadan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bir anlamı yok. Çünkü bölgenin dünyaya açılan kapısı Türkiye'dir. Bizimle ilişkileri tekrar düzeltmek, geliştirmek istiyorlar. Biz de bazı şeylerden emin olmalıyız. Tabii ki talepler var ve bunlar değerlendiriliyor" dedi.

"6 Ocak'ta görüşeceğiz"

Çavuşoğlu, 6 Ocak'ta Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile Hannover yakınında küçük bir şehirde görüşecekleri bilgisini verdi."Almanya ile hiçbir problemimiz yok ama Almanya'nın bizimle problemi var" diyen Çavuşoğlu, Almanya ve bazı ülkelerin Türkiye ile sorunlarını açıkça söylemesi gerektiğini ifade etti.