Bakan Bayraktar Akkuyu NGS inşaatını inceledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaat alanında yapılan inceleme ziyaretinde, santralin güncel durumu hakkında bilgi aldıklarını ifade etti.

Bayraktar, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları ifade etti.

"Ülkemizin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS inşaat sahasındaydık. Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçev ile çalışmaları yerinde inceleyerek santralin son durumuyla alakalı bilgi aldık.

‘Akkuyu NGS elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak’

Türkiye'nin enerji arz güvenliği için stratejik bir adım olan Akkuyu NGS, tam kapasite devreye girdiğinde ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu tek başına karşılayacak. Böylelikle her yıl 35 milyon ton karbon salımından kaçınmış olacağız."

Alparslan Bayraktar kimdir?

Aslen Trabzon, Çaykaralı olup, 1975 yılında Hatay, Kırıkhan'da doğan Bayraktar, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Alparslan Bayraktar lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi makine mühendisliği bölümünde tamamladı. Yüksek lisansını, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinin ekonomi alanında ve Fletcher School of Law and Diplomacy'den uluslararası ilişkiler alanında tamamladı. Doktorasını ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi yer sistem bilimleri bölümünün enerji ekonomisi ve politikası alanında yaptı.

Yurt içinde ve yurt dışında özel sektörde çalışan Bayraktar, 2010-2016 yılları arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunda kurul üyeliği görevinde bulundu. 2016-2018 yılları arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında müsteşar yardımcılığı ve Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü yaptı. Temmuz 2018'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında (ETKB) bakan yardımcısı olarak atandı. Bayraktar hâlâ Dünya Enerji Konseyi Türkiye Başkanlığını yürütmektedir.

3 Haziran 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı bakanlar kurulu listesinde enerji ve tabii kaynaklar bakanı olarak yer aldı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali

Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. İdari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa edilmektedir. 27 Nisan 2023'te yakıt çubukları getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştır. İlk reaktördeki elektriğin 2024 dolaylarında üretilmesi beklenmektedir.

21 Kasım 2007'de nükleer santral kurulumu ve enerji satışıyla ilgili kanun kabul edildi. 2010'da Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında Akkuyu sahasında bir nükleer santral yapım antlaşması imzalandı ve 2012'de TAEK kararıyla Rusya Federasyonu'ndaki Kalininskaya Santrali referans kabul edildi. 14 Nisan 2015'te tesisteki deniz yapıları ve limanın temeli atıldı. Temel atma sırasında aktivistler sahanın tek giriş kapısını kilitledi, eylem yaptı. Nisan 2018'de birinci ünitenin, Haziran 2020'de ikinci ünitenin, Mart 2021'de üçüncü ünitenin ve Temmuz 2022'de dördüncü ünitenin temelleri atıldı.

Kasım 2017'de Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen Vladimir Putin, santralin ilk reaktörünü 2023 yılında devreye almayı planladıklarını açıkladı. 27 Nisan 2023'te santrale yakıt çubukları getirildi böylece yapı nükleer tesis niteliğini kazandı.