İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kurban Bayramı tatili boyunca alınacak trafik tedbirlerine ilişkin genelge yayımladı.
Bayram tatillerinde trafik yoğunluğunun arttığı, buna bağlı olarak da üzücü trafik kazalarının meydana geldiği belirtilen genelgede, vatandaşların bayramı huzur ve güven içinde geçirmelerini sağlamak amacıyla trafikte alınacak ilave tedbirlere yer verildi.
Son zamanlarda şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin karıştığı kazaların arttığı belirtilen genelgede, yolcu otobüslerinin denetimine ağırlık verilmesi istendi.
Genelgeye göre, trafik hizmetlerinde görevli tüm personelin izni iptal edilecek, ihtiyaç duyulması halinde genel hizmet personelinden de trafik hizmetlerinde yararlanılacak.
Trafik şubelerinde büro hizmetlerinde görevli personel, trafiğin denetimiyle görevli ekiplere takviye olarak görevlendirilecek, ekip sayısı arttırılarak önemli kavşak, geçit ve güzergahlarda sabit ekipler konuşlandırılacak.
Görevliler, kılık ve kıyafetleri ile ekip araçlarının temiz ve bakımlı olmasına özen gösterecek, sürücülere hitap edilirken saygılı olunacak.
Tüm polisler ceza yazabilecek
Trafik polislerinin yanı sıra genel hizmet polisleri, trafikte kural ihlallerine karşı bayram tatili süresince daha hassas olacaklar, tespit ettikleri ihlallere ilişkin düzenledikleri tutanakları trafik ekiplerine teslim edecekler.
Özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günlerindeki yoğunluğun etkisiyle tıkanıklık yaşanan karayollarında gerekli tedbirler alınacak, buralarda ilave ekipler görevlendirilerek gerekiyorsa ışıklara müdahale edilip trafiğin akışı sağlanacak.
Ana yollardaki Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü veya istasyon amirliklerinde, trafik kazası sonucu kapanan yolun en kısa sürede açılabilmesi amacıyla çekici ve kurtarıcı hazır bekletilecek.
Aşırı hız ve hatalı sollama
Bayram tatillerinde meydana gelen kazaların önemli bölümünün hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresinin ihlali gibi nedenlerden kaynaklandığı belirtilen genelgede, ilgililerden bu ihlallerin önlenmesine yönelik denetimlere ağırlık vermeleri istendi.
Genelgeye göre, radarlı hız tespit ekipleri, başta otoyollar ve bölünmüş karayolları olmak üzere hız ihlalleri ve kazaların yoğunlaştığı yer ve yol kesimleri ile saat dilimlerinde seyir halinde denetimlerini sürdürecek. Araç durdurmanın mümkün olmadığı veya risk oluşturduğu durumlarda denetimler çevirme ekibi bulundurmaksızın ihlalde bulunan araçların tescil plakasına göre ceza uygulanacak.
Denetimlerde yorgunluğu, uykusuzluğu veya süre ihlali tespit edilen sürücülere, trafik kuruluşlarında dinlenebilecekleri söylenecek. Çalışma ve dinlenme sürelerini ihlal eden ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına müsaade edilmeyecek.
Denetim amacıyla durdurulan araçların basit teknik muayeneleri de yapılacak, sürücü ve yolcuların emniyet kemeri takıp takmadıkları kontrol edilecek. Araçların ışık donanımlarına yönelik denetimlere ağırlık verilecek.
Sivil ihbarlı denetimler
Trafik yoğunluğunun arttığı yollarda gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçlar, trafik normale dönünceye kadar uygun yerlerde kısa süreli bekletilecekler.
Trafik denetim hizmetlerinde görevli ekip ve personelin bir kısmı "sivil ihbarlı denetimlerde" görevlendirilecek. Bu ekipler hatalı sollama, yakın takip, ışık ihlali, emniyet kemeri ihlali ile araç kullanırken cep telefonu kullanan sürücüleri tespit edip ceza uygulanmasını sağlayacak.
Ekipler sorumluluk bölgelerinden kesinlikle ayrılmayacak, sürücülerin kolaylıkla görebileceği konumda yola 90 derece açıyla bulunacak, gece tepe lambaları açık olacak.
Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (MOBESE) ile Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kurulu bulunan illerde, bu sistemler bayram tatili süresince aktif olarak kullanılacak ve bu birimlerde yeteri kadar personel bulundurulacak.
Arife ve bayram günlerinde vatandaşların yoğun olarak ziyaret ettiği şehitlik, mezarlık ve alışveriş merkezleri çevresinde trafiği düzenlemeye yönelik tedbirler alınacak.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, toplu taşıma araçlarında 10 numara yağ gibi standart dışı yakıt kullanılıp kullanılmadığı konusunda denetim ve operasyonlar yapacak. Standart dışı yakıt kullananlar hakkında nereden temin ettiği de araştırılarak adli işlemler yapılacak.
Terminallerde alınacak önlemler
Terminallerde tüm otobüslerin takografları, şoförün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri, zorunlu mali mesuliyet ve zorunlu ferdi kaza koltuk sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ile aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek. Terminal ya da izin verilen yerler dışında şehirlerarası yolcu otobüsü kalkışlarına müsaade edilmeyecek.
Karayolu trafiğini kontrol etmek, hatalı davranışları görülen araç ve sürücülerini trafik denetim ekiplerine bildirmek ve gerektiğinde karayolları üzerinde ek tedbirler aldırmak üzere Ankara, Adana, Antalya, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir'de havadan helikopter ile izleme ve denetleme yapılacak.
Trafik personeli bayram boyunca maç, konser ve toplantı gibi diğer programlarda görevlendirilemeyecek, ekiplerde akaryakıt kısıtlamasına gidilmeyecek.
Yol kullanıcılarının yoğun olarak mola verdikleri karayolları üzerindeki dinlenme tesislerinde trafik güvenliğine yönelik sesli ve görsel yayınlar yapılması sağlanacak.
Trafik güvenliğini etkileyen hava, yol ve trafik durumu hakkında kamuoyuna bilgi verilecek ve vatandaşların tedbirli olmaları sağlanacak.
Kaynak: AA