Kanser tedavisinde yeni uygulanmaya başlanan, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi esasına dayanan "immuno-onkoloji" yöntemiyle, kötü huylu tümörler yok edilecek. Yeni tedavi yönteminde ilaç, hastanın kendisi olacak.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Kanser Enstitüsü Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik, "immuno-onkolojik" tedaviden olumlu sonuçlar elde edildiğini belirtti.
Her insanın vücudunda her gün bir milyon kanser hücresi oluştuğunu anlatan Çelik, "Bu hücrelerle vücudumuzdaki savunma hücrelerimiz savaşıyor ve kanser hücrelerini yok ediyor ya da bu imalat hatası olan hücreler, 'hücre intiharı' da diyebileceğimiz apoptoz yoluyla ölüyor. Savunma hücrelerinin işlevini gereği gibi yerine getiremediği ve kanser hücrelerinin çoğalmaya devam ettiği noktada kanser oluşabiliyor. Oluşan kanser hızla yayılabiliyor ve sonunda da 'metastaz' dediğimiz son evreye geliniyor" dedi.
Çelik, immüno-onkoloji yönteminde, vücudun kendi savunma sistemi yani "T" hücrelerinin kullanıldığını aktararak, şunları kaydetti:
"Takılı kalmış el freni örneğinde olduğu gibi tümörü tanıyıp yok etmesi gerektiği halde gözden kaçıran T hücrelerinin etkinliğinin artırılmasına 'immuno-onkolojik' tedavi adı verilir. Bağışıklık sistemine ait T hücreleri, modern kanser tedavisinde immüno-onkolojik tedaviyle 'özel komandolar' şeklinde eğitiliyor.
Bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan ancak tümörü tanıyıp yok etmesi gerektiği halde gözden kaçıran T hücrelerinin etkinliği, immuno onkoloji yöntemi ile artırılıyor ve vücuttaki tümörlerin yok edilmesi sağlanıyor. 'İmmuno-onkolojik' tedavide bağışıklık sistemi ölümcül bir silah haline getiriliyor. Tedavi sürecinde adeta ilaç, yine hastanın kendisi oluyor."