KORAY TAŞDEMİR
16 Nisan referandumu ile Türkiye'nin kendine özgü yeni yönetim sistemi, Türkiye düşmanlarını rahatsız ederken Türkiye'nin güçlenmesini isteyenler verilen kararın Türkiye'yi Batı karşısında bağımsız kıldığını düşünüyor. Referandum kampanya sürecinde sandıklardan 'hayır' çıkması için bütün imkanlarını seferber eden Batı dünyası, seçim sonuçlarının hemen ardından da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Türkiye'nin siyasi denetime alınmasını öngören raporu kabul etti.
Batı'nın 16 Nisan hazımsızlığı
Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri ise Türkiye ile müzakerelere devam etmenin mantıklı olmadığını ileri sürerek "Türkiye böyle bir anayasayla Avrupa Birliği üyesi olamaz. Birliğe katılım görüşmelerine devam etmek de mantıklı gelmiyor" ifadelerini kullandı. Bunun karşısında Arap dünyası ise Türkiye'nin yeni sisteme geçişle birlikte gerçek anlamda bağımsızlığını kazandığını düşünüyor. Milat'a konuşan Stratejist ve uluslararası ilişkiler Uzmanı Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı Hasan Al-Duqqi, Türkiye'nin Batı karşısında bağımsızlığını kazanan ilk ülke olduğunu ifade etti.
16 Nisan milletin egemenliğidir
Hasan Al-Duqqi, "Türkiye'de 16 Nisan referandumu ile yaşananları Türk milletinin yeniden egemenliğini kazanması olarak niteleyebiliriz" dedi. "Türkiye, gerçek anlamda bağımsızlığını kazanan ve egemenliğini tescilleyen ilk İslam ülkesidir" diye sözlerine devam eden Duqqi, "Türkiye şu anda 1. Ve 2. Dünya Savaşı sonrası oluşturulan dünya düzeninden, uluslararası vesayet sisteminden çıkan ilk İslam ülkesidir. Türkiye bugün bozuk uluslararası sistemden kopmuştur ve kendi yolunu çizmektedir" dedi. Duqqi, "16 Nisan referandumu sonrasında Türkiye kendi menfaat ve maslahatları için çalışan bir ülke olacaktır" diye konuştu.