Bağcılar'da Ramazan'a özel dev plato

Bağcılar Belediyesi, bu yıl Ramazan ayı etkinliklerini Bağcılar Meydanı'na kurduğu dev bir platoda gerçekleştiriyor. Her yaştan vatandaşa hitap eden aktivitelerden oluşan alanda özlemi duyulan eski Ramazanlar da yaşatılıyor. Ramazan ayı boyunca yapılacak aktivitelerle çocuklar Ramazan'ın anlamını ve önemini eğlenerek öğrenirken yetişkinler de yararlı zaman geçirecek.

Bağcılar Belediyesi bu sene Ramazan ayı etkinliklerini “Bağcılar’da Ramazan paylaşınca güzel” mottosuyla düzenliyor. Bu amaçla Bağcılar Meydanı’na dev bir plato kuruldu. 7’den 70’e her yaştan ilçe sakini platonun kurulduğu alana yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle iftar saatinden sonra ebeveynler çocuklarıyla birlikte etkinlik alanına giderek Ramazan akşamlarını en güzel şekilde değerlendiriyor.

OSMANLI ADETLERİNİ VATANDAŞLARLA BULUŞTURUYORUZ

Platoda herkese uygun etkinlikler olduğuna dikkat çeken Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, “On bir ayın sultanı Ramazan Ayı’nın gelmesiyle beraber manevi bir atmosfere girdik. Komşularımızla birlikte iftar öncesi ve iftar sonrası gerçekleştirdiğimiz etkinlerimizde bir araya geliyoruz. Hep ‘Nerede o eski Ramazanlar? Çocukluk dönemlerimiz?’ diyoruz. Aslında bizim çocukluk dönemlerimiz, büyüklerimizin çocukluk döneminden ötesine vatandaşlarımızı Osmanlı dönemine götürüyoruz. Osmanlı adetlerini, geleneklerini vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Burada herkesin ilgisini çekecek etkinliğimiz var. Birlikte yaptığımız iftar ve aktivitelerimizle Ramazan Ayı’nı en güzel şekilde Bağcılar’da yaşıyoruz” dedi.

TOPLU İFTAR YAPILIYOR

İlçenin en işlek caddesi olan Çarşı Caddesi’nde de özel bir çalışmayla yenilendi. Araç trafiğine kapalı olan cadde, Ramazan ayına özel hilal, yıldız ve kandillerle süslendi. Bağcılar Belediyesi’nin bu güzel ortamda her akşam düzenlediği toplu iftarda vatandaşlar, birlikte iftar yapıyor.

ÇOCUKLAR, RAMAZAN’IN ANLAMINI ÖĞRENİYOR

Her kesime hitap eden platoda öncelik çocuklara verildi. Minikler için kukla gösterimleri, tiyatro oyunları, karikatür çizimleri, çizgi film gösterimi, ebru sanatı ve labirent gibi çeşitli eğlence alanları oluşturuldu. Çocuklar ‘topaç çevirme’den ‘yağ satarım bal satarım’a kadar geleneksel oyunlarıyla tanışma imkanı buluyor.

NAMAZ SURELERİ ANLATILIYOR

Gençler ve yetişkinler için de Ramazan’ın güzel adetlerinin hatırlatıldığı, namaz surelerinin anlamlarının anlatıldığı, camilerin tanıtıldığı videolar, Peygamber kıssaların anlatılacağı söyleşiler ve film gösterimleri düzenleniyor

KİTAP STANDI OLUŞTURULDU

En ince ayrıntılar düşünülerek hazırlanan platoda kitap standı da oluşturuldu. Kitapseverler, stantlardan sevdikleri yazarların kitaplarından temin edebiliyor.

ESKİ DÖNEME AİT RESİMLERDEN SERGİ AÇILDI

Eski dönemlere ait Ramazan’ı anlatan minyatür, resim ve fotoğraf gibi görsellerden oluşan bir sergi de açıldı. Sanatseverler, sergiyi dolaşarak eski Ramazanların nasıl yaşandığına tanıklık ediyor.

EZGİLER SÖYLENİYOR

Renkli görüntülerin yaşandığı alanda katılımcılara müzik dinletisi de sunuluyor. Her gün bir sanatçı, söyleyeceği ezgilerle ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatıyor.

ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR VAR

Her akşam sahnede çocuklar arasında ödüllü yarışmalar düzenleniyor. Soruları doğru olarak cevaplayıp başarılı olanlara çeşitli hediyeler veriliyor.

İLK DEFA ORUÇ TUTAN ÇOCUKLARA HEDİYELER VERİLİYOR

Ramazan ayında ilk defa orucunu tutan çocuklar için de sürprizler hazırlandı. Bu çerçevede ilk defa oruç tutanlara Vefahane Yaşam Merkezi’nde yapılan ahşap oyuncaklardan hediye ediliyor.

DAVULCULAR MANİLER OKUYOR

Ramazan Ayı’nın vazgeçilmezi olan davulcular da etkinlik alanında yerini aldı. Meydanda dolaşan davulcular, ‘Hoş geldin Ramazan’ manileri okuyorlar.

İKRAMLAR YAPILIYOR

Ayrıca etkinlik alanında konuklara Osmanlı macunu, Osmanlı şerbeti, mısır patlağı, lokma, tulumba gibi ikramlarda da bulunuluyor.

Bağcılar Belediyesi olarak Ramazan’da yapılan diğer faaliyetler:

• Öte yandan Bağcılar Belediyesi tarafından Ramazan ayı boyunca şunlar da yapılıyor:

• Cami, Kuran Kursu ve Cem evleri ile kimsesiz ve yaşlı 400 kişinin evi temizlendi.

• Her gün Bağcılar Meydanı, Güneşli Meydanı ve belirlenen bir mahallede toplam 6 bin 500 kişiye iftarlık dağıtılıyor.

• Gece görev yapan polis, sağlık görevlisi vb. çalışanlar ile ihtiyaç sahibi 1500 kişiye sahur yemeği dağıtımı gerçekleştiriliyor.

• Maddi zorluk yaşayan vatandaşlara da gıda yardımı yapılıyor.

• Ayasofya, Fatih ve Eyüp Sultan Camii’ne günlük tur düzenleniyor.

• Gezi sonunda katılımcılara Engelliler Sarayı’nda iftar yemeği veriliyor.

• Vefahane’deki kursiyerler kendi iftar yemeklerini hazırlayarak sevdiklerine ikram ediyorlar.

• Halk Sarayı’nda her akşam STK, Dernek ve Vakıf iftarlar programları gerçekleştiriliyor.

• İftardan sonra ünlü konuklar, söyleşi programında vatandaşlarla bir araya geliyor.

• Yetişkinler, programı takip ederken çocuklar da kendileri için hazırlanan özel alanda gönüllerince eğleniyorlar.

• YSK’ye hazırlanan lise son sınıf öğrencilerine yönelik de Gri Koç olarak tanınan Gökhan Müftüoğlu Başkanlık Sahnesi’nde sunum gerçekleştiriyor ve ardından gençlerle iftar yapıyor.

• Yetimlere yönelik iftar programı düzenlenecek ve kendilerine bayram için kıyafet hediye edilecek.