AZERİ-TÜRK ORDUSU

Türk ordusunun, Azerbaycan ordusunun yanında olması güvenlik açısından Azerbaycan için çok önemli. Türkiye her zaman Azerbaycan'a maddi ve manevi destekte bulundu. Ordumuzun daha da güçlendirilmesi yönünde iki ülke arasında karşılıklı ziyaretler gerçekleştiriliyor.

SAHAVET HAMİT u2013 AZERBAYCAN TELGRAF GAZETESİ YAZARI

Millu00ee Meclisin Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Zahid Oruc, Azerbaycan ile Türkiye arasında ortak ordu kurulmasını önererek sosyal medya hesabında şunları yazdı: "Koşulların doğru değerlendirilmesi, ortak askeru00ee birlikler kurma kararı alan iki ülkenin, sadece tehlike sırasında değil tehlikenin olmadığı dönemlerde de birbirinin yanında olması, ortak askeru00ee altyapının oluşturulması, haberleşme güvenliğinin sağlanması ve diğer askeru00ee müttefiklik görevlerini üstlenecekleri anlamına gelecektir. İşte o zaman bir millet iki devlet formülü ekonomik ve kültürel olmanın yanı sıra askeru00ee anlam da taşıyacak ve iki ülkenin ortak ordusundan bahsetmek mümkün olacaktır."

Karabağ sorununu çözer mi?

Peki, Türkiye ile Azerbaycan arasında ortak ordu kurulması mümkün mü? Ortak ordu kurulması, Dağlık Karabağ ihtilafının çözümünü nasıl etkiler?

Konuyla ilgili olarak Günlük Telgraf gazetesine konuşan Zahid Oruc, tarihu00ee bağlar, coğrafi yakınlık ve gerçekleştirilen büyük projelerle aktif oyuncu haline gelen kardeş ülkenin, Kafkasya'ya askeru00ee açıdan girmenin risklerini hesaplayarak nihayet olumlu karar aldığını söyledi: "Karabağ savaşının belirli dönemlerinde yapılan yardımdan ve yenilgiden sonra bu üçüncü en geniş çaplı ve daha büyük bir seçim. Daha öncesinde Türk şahinleri, İran'ın Hazar'daki petrol yataklarına askeri saldırısı sebebiyle Azerbaycan'a dostluk ve dayanışma mesajı getirmiş, Bakü semasında gerçekleştirdikleri uçuşlarla müttefiklerini yalnız bırakmayacaklarını göstermişlerdi. Azerbaycan'ın askeru00ee kapasitesinin artırılmasını yüzyıllar önce Nuri ve Talat paşalar üstlenirken bugün Mustafa Kemal düşüncelerini taşıyan askeru00ee güçlere havale edilmeli bu görev. O dönemden farklı olarak şimdi Kafkaslarda bir tek Azerbaycan'da Rus askeri yok. Geçmişin acı tecrübelerini unutmalı. Eğer Türk General buradan dargın ayrılmışsa bu, yeni bir birlik kurulamayacağı anlamına gelmez. O dönemde sadece Azerbaycanlılar değil Türkler de Ruslar tarafından siyasi ve askeru00ee dille tehdit ediliyordu. Buradaki profesyonel subayların bölgeyi terk etmesi isteniyor aksi takdirde her iki tarafın da zarar göreceği bildiriliyordu. Şimdi yeni siyasi ve jeopolitik koşullar oluştu. Bu koşulları değerlendirmemek günah olur."

En büyük hayalimiz

Askeru00ee uzman Üzeyir Caferov da Azerbaycan ve Türkiye arasında ortak ordu kurulmasının en büyük hayallerden biri olduğunu kaydederek "Fakat şu anki durumda bu biraz zor. Azerbaycan ile Türkiye arasında ortak ordu kurulması veya Türk ordusunun deneyiminden yararlanarak Azerbaycan ordusunun güçlendirilmesi ülkemiz için çok önemli. Çünkü Türkiye dost ve kardeş ülke olmanın yanı sıra bugün dünyada en büyük ve en güçlü askeri-siyasi teşkilat olan NATO üyesi. Türk ordusu, NATO'nun ikinci güçlü ordusu. Avrupa'da ise ilk sırada yer alıyor. Ayrıca Türkiye 14,5 milyar dolarla NATO ülkeleri arasında silahlı kuvvetlere en çok ödenek ayıran yedinci ülke. Böyle bir ülkenin silahlı kuvvetlerin deneyimi, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri için güzel bir örnek. Bilindiği üzere TSK halihazırda PKK'ya karşı başarılı operasyonlar gerçekleştiriyor aynı zamanda NATO bayrağı altında birçok ülkede barış güçlerinde yer alıyor. TSK'nın Azerbaycan ordusuna desteği bağımsızlığımızın ilk yıllarından başladı ve halen devam ediyor. Şu anki durumda ortak ordu modelinin oluşturulması biraz zor olabilir. Bu bakımdan Azerbaycan ordusu, TSK'nın deneyiminden yararlanmaya daha fazla ilgi göstermeli. Çünkü biz genç bir ülkeyiz. Şahsen ben bu teklife olumlu yaklaşıyorum. Fakat bunun kısa zamanda gerçekleşebileceğini zannetmiyorum. Çünkü buna hem kıskançlıkla yaklaşanlar olacak hem de bu teklifin gerçekleşmesi biraz zor bir konu.

Azerbaycan için iyi bir şans

Türk ordusunun, Azerbaycan ordusunun yanında olması güvenlik açısından Azerbaycan için çok önemli. Türkiye her zaman Azerbaycan'a maddi ve manevi destekte bulundu. Ordumuzun daha da güçlendirilmesi yönünde iki ülke arasında karşılıklı ziyaretler gerçekleştiriliyor. Ayrıca bir süre önce ortak askeru00ee tatbikatlar başlatıldı. Türk ordusunun, Azerbaycan ordusu ile iş birliği yapması, ortak tatbikatlar düzenlenmesi ülkemiz için çok önemli. Bu iş birliği ve yakınlaşma, Dağlık Karabağ konusunda Ermenistan'a destek veren Rusya, Fransa ve diğer devletlere bir mesaj olur. Onlar Türk askerinin, yarın Dağlık Karabağ'da Azerbaycanlı kardeşleri ile birlikte savaşmasalar bile her türlü maddi ve manevi desteği vereceğini bilmeliler." dedi.