Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, yarın Ankara'yı ziyaret edecek

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın davetiyle yarın Ankara'ya günübirlik ziyaret gerçekleştirecek.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın davetiyle yarın Ankara'ya günübirlik bir ziyaret gerçekleştirecek. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bayramov ve Fidan arasındaki görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel meseleler ele alınacak. Özellikle Azerbaycan-Ermenistan barış süreci, Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci ve İsrail-Filistin gibi yakın bölgedeki gelişmelerin tartışılması bekleniyor.

Türkiye ile Azerbaycan, tarih, kültür, dil ve kimlik ortaklığı üzerine kurulu güçlü kardeşlik bağlarına sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Azerbaycan'ın sevinç ve kederini paylaşmayı vurgularken, Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, iki ülkenin "bir millet, iki devlet" olduğunu ifade etmiştir. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, 15 Haziran 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından imzalanan Şuşa Beyannamesi ile "müttefiklik" seviyesine çıkarılmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak 25 Eylül 2023'te Azerbaycan'ı (Nahçıvan) ziyaret etmiş, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise son olarak 10 Haziran'da Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Ayrıca, Erdoğan 17 Ağustos'ta telefonla Aliyev'i arayarak İzmir'deki orman yangınları için teşekkür etmişti. Dışişleri Bakanı Fidan, 5 Temmuz'da Azerbaycan'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi sırasında Bayramov ile bir araya gelmişti.

Ekonomik ilişkiler açısından Türkiye ile Azerbaycan arasında olumlu bir seyir devam ediyor. Türkiye, 2023 yılında Azerbaycan'a 2,3 milyar dolarlık ihracat yaparken, Azerbaycan'dan 5,3 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. İki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 7,6 milyar dolara ulaştı. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki 11. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı 7-8 Mayıs 2024 tarihlerinde Ankara'da yapılacak.

Azerbaycan'da yaklaşık 5.770 Türk şirketi faaliyet göstermekte ve Türkiye, ülkedeki en fazla yabancı sermayeli şirkete sahip ülke konumundadır. Türkiye'de ise 2.600'ün üzerinde Azerbaycan sermayeli şirket bulunmaktadır. Türkiye'nin Azerbaycan'daki doğrudan yatırımları, üçüncü ülkeler üzerinden yapılan yatırımlarla birlikte 17 milyar dolara ulaşırken, Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımları ise 19,5 milyar dolara ulaşmaktadır.