ENES BABACAN / İSTANBUL
Azerbaycan ordusunun resmi olarak sayısı 67 bin iken bu sayı sefer durumunda 300 bine ulaşabilecek kapasitededir. Ermenistan ordusunun ise asker sayısı 42 bin iken sefer durumunda 200 bin kişiyi silahaltına alabilecektir. Her iki ülkenin de kullandığı silahlar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) orijinli olsa da Azerbaycan'ın son dönemde ordusunda yaptığı tatbikat ve yeni silah alımı ile dikkat çekiyor. Azerbaycan'ın 320 Tankı, 470 Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA), 127 Zırhlı Personel taşıyıcısına(ZPT) karşılık Ermenistan'ın 109 Tankı, 98 Zırhlı Aracı, 130 ZPT mevcuttur. Azerbaycan'ın muharip uçak sayısı 44, Ermenistan'ın ise 15'dır. Bu uçaklar Rusya yapısı MİG-25, SU-24 ve SU-25 modelleridir. Azerbaycan'ın yeni aldığı 4 adet İnsansız Hava Aracı mevcuttur. Her iki tarafında Sovyet Rusya döneminden kalma roket ve füzelere sahiptir. Bunun yanında son dönemde Azerbaycan 12 adet yeni modern roket almıştır. Azerbaycan'ın son 10 yıl içinde TSK'dan aldığı eğitimlere dikkat çeken askeri kaynaklar, Azeri ordusunun TSK ile yaptığı ortak tatbikatların geri dönüşünü ise şuan sahada gördüğüne belirttiler. Askeri kaynaklar Azeri birliklerinin olası bir savaş ortamında Ermenistan'ı ezip geçeğini ön görüyorlar.
"Eski Azerbaycan yok Putin bunu bilmeli"
Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sıcak gündemi gazetemize değerlendiren Kafkas Bölgesi Uzamanı Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Zeyrek, "Ermenistan'ın üzerinde kurulduğu Azeri topraklarıyla yetinmeyip deyim yerindeyse 'Azerilerin gırtlağına yapışmasına' Azerbaycan ordusu artık dayanamayarak gerekli cevabı vermiştir. Şuan 90'lardaki Azerbaycan ve Ermenistan yok. O eski Sovyet Harbiyelerinde yetiştirilen Ermeni subayları da yok, askeri gücü kısıtlı olan Azerbaycan'da yok. Bunu Putin de Ermenistan'da bilmelidir. Son 10 yılda Azerbaycan ordusu Türk Silahlı Kuvvetlerinin birikimden faydalanmış ve gerekli teçhizatı da ordusuna almıştır. Azerbaycan şuan silahlı kuvvetleri itibariyle Ermenilerden kat be kat üstündür. Hem askeri hem siyasi güç bakımından Azerbaycan Ermenistan'dan daha avantajlı konumdadır" dedi.
3 Azeri asker şehit oldu!
Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın dün karşı atakları durdurma kararını açıklamasına rağmen Ermenistan'ın tansiyonu artırmaya devam ettiği ve Ermeni güçlerinin, kaybettikleri bölgeleri geri almak için cephe hattının Ağdere, Terter, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde Azerbaycan mevzilerine saldırdığı, sivil yerleşim birimlerine ateş açtığı belirtildi. Açıklamada çatışmalarda yaklaşık 30 Ermeni askerin öldürüldüğü, Ermeni güçlerine ait üç tankın, bir bataryanın imha edildiği ve Ermenistan'a ait bir insansız hava aracının imha edildiği kaydedildi. Azerbaycan ordusundan ise 3 askerin şehit olduğu bilgisi paylaşıldı.
"Sorumlusu Ermenistan olur"
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev, Ermeni güçlerin sivilleri hedef almaya devam etmesi halinde, Azerbaycan'ın atacağı adımların sorumlusunun, Ermenistan olacağını bildirdi. Öte yandan Azerbaycan ile girdiği çatışmalarda büyük kayıplar veren Ermenistan hükümeti seferberlik ilan ederek, eli silah tutan herkesi askere çağırdı. Ermenistan'ın bu adımı atması sonrası bölgede tansiyonun daha da yükselebileceği uyarısı yapılıyor.
Minsk Üçlüsü Viyana'da toplanacak
Ermenistan - Azerbaycan arasında hafta sonu şiddetlenen sınır çatışmalarını sona erdirmek ve çözüm üretmek için Avrupa'dan ilk adım atıldı. Fransa, Dağlık Karabağ sorununu görüşmek üzere arabulucuların 5 Nisan'da Viyana'da toplanılacağını açıkladı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk grubu başkanlarının, Yukarı Karabağ krizini görüşmek üzere yarın Viyana'da toplanacakları belirtildi. Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ayrıca, Bakan Jean-Marc Ayrault Ermeni mevkidaşını arayarak acil ateşkes çağrısında bulundu. Karabağ sorununun çözümünde arabulucu rolü alan AGİT Minsk Grubu Rusya, ABD ve Fransalı eşbaşkanları, durumun gerginleşmesine yönelik meseleleri diğer üyelere aktarmak üzere görüşmeler gerçekleştirecek. AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları arasında Rusya, ABD ve Fransa, üyeleri arasında Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Almanya, İtalya, İsveç, Finlanda ve Türkiye bulunuyor
Sanki sorumlu Türkiye!
Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlayan gerginliğin baş sorumlusu olarak Rusya ve Putin'in politikaları tartışılırken Moskova'dan gerginliğin sebebi Türkiye imiş gibi bir açıklama geldi. Azerbaycan ve Ermenistan'a ateşkes yapma çağrısında bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gerginliğin tırmanmasından Ankara'yı sorumlu tutmadıklarını kaydetti. Lavrov, "Karabağ'da çözüme yönelik yaklaşımlardan memnun olmayan bazı kesimlerin girişimleri olduğunu teyit edebiliriz. Ancak Ankara da dahil olmak üzere hiçbir yabancı aktörü bu konuda suçlamıyoruz" dedi. Rusya'nın pozisyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı tarafından belirtildiğinin altını çizen Lavrov şöyle devam etti: "Savunma Bakanı Sergey Şoygu, iki ülkedeki mevkidaşlarıyla iletişime geçti. Ciddi endişe duyduğumuzu belirttik ve Devlet Başkanı'nın ateşkes çağrısını teyit ettik. Umarım, bu çağrılar duyulmuştur."