Yeni Şafak'ın haberine göre; İran'ın 7 ayrı bölgesinde kurulacak olan doğalgaz kombine çevrim santrallerinin toplam kurulu gücü ise 6020 MW olacak. İran'ın enerji ihtiyacının önemli kısmını tek başına karşılayacak olan 7 adet kombine çevrim santralinin inşaatına 2017 yılının ilk çeyreğinde başlanması planlanıyor.VERİMLİLİĞİ İKİYE KATLAYACAKKomşu ülke İran'da yapacakları yatırımı değerlendiren Unit Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal, bu yatırımın temellerinin 34 yıl öncesine dayandığını söyledi. İran'da 1982 yılından bu yana enerji projeleri gerçekleştirdiğini söyleyen Aysal, "Güven ve dostluk temeline dayanan yeni yatırımımızla Türkiye ve Türk iş adamlarının güvenilirliğini ve gücünü bir kez daha göstermek istiyoruz" dedi.iRAN'IN İHTİYACININ % 10'UNU KARŞILAYACAKİran'da halen kurulu bulunan doğalgaz çevrim santrallerinin ortalama yüzde 32 verimlilikle çalıştığını ifade eden Aysal, Unit tarafından kurulacak doğalgaz çevrim santrallerinin ise yüzde 60'ın üzerinde verimlilikle çalışacağını ifade ederek, santraller tamamlandığında İran'ın elektrik enerjisi ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacağını belirtti.
'AL GAZI VER ELEKTRİĞİ' ANLAŞMASI YAPTIKYap- İşlet modeli ile devreye sokacakları doğalgaz çevrim santralleri için İran Enerji Bakanlığı ile 20 yıllık anlaşma imzaladıklarını sözlerine ekleyen Ünal Aysal, anlaşmanın içeriğine ilişkin şu bilgilere verdi: "İran bize 20 yıl boyunca doğalgaz verecek. Ürettiğimiz elektriği ise 6 yıl süresince mutabık kalınan tarife üzerinden bizden alacak. Üretilen elektrik 6 yıldan sonra ya ihraç edilecek ya da İran'da serbest piyasada satılacak. Bu zamana kadar İran'da bu tip yatırımları devlet desteği ile sadece İranlı yerel yatırımcılar yapabiliyordu. Bu yönüyle anlaşma İran'ın yabancı sermaye açılımı konusunda bir ilki temsil ediyor."YABANCI YATIRIMCIYA ÖRNEK OLACAK İran Enerji Bakanlığı adına işin sahibi olan Thermal Power Plant Holding (TPPH) Genel Müdürü Mohsen Tarztalab ise Iran için bir devrim niteliğindeki bu anlaşmanın öncesinde Unit ile 12 ay boyunca toplamda 1000 saati aşan zorlu bir müzakere süreci yaşadıklarını söyledi. Tarztalab, " Bu, doğalgazın elektrik için yarı yarıya daha az harcanması ve çok ciddi oranda bir tasarruf sağlanması anlamına geliyor. Unit ile imzaladığımız bu anlaşma diğer bütün yabancı yatırımcılar için de örnek olacak niteliktedir" dedi.
İRAN'DA DAHA ÖNCE 5 SANTRAL YAPMIŞTI 1984 yılında elektrik üretimi ve anahtar teslimi santral inşaatı projelerine başlayan Belçika Merkezli Unit, İran'a daha önce 3210 MW gücünde 5 elektrik santrali daha yapmış ve uluslararası piyasalardaki önemli oyuncular arasında girmişti. Türkiye ve Avrupa'da da elektrik santralleri projeleri geliştirip yatırımlar yapan şirket, Türkiye'de 4 ve Avrupa'da 2 elektrik santrali yatırımını gerçekleştirdi. Bu santrallerden üçünün komplike ve yenilikçi finansman modelleri içermesi nedeniyle Unit şirketi yurtdışındaki finans kuruluşlarınca özel başarı ödüllerine layık görüldü.BİR SANTRAL DE IRAK'A YAPIYORElektrik santralleri konusunda uzmanlaşan Unit'ten bir santral yatırımı haberi de Kuzey Irak'tan geldi. Ünal Aysal, geçtiğimiz aylarda gelişim süreci tamamlanan Kuzey Irak'taki 840 MW'lık doğalgaz santralı yatırımına bu yılın sonunda başlayacaklarını söyledi. Unit, elektrik üretiminin yanı sıra 9 bin tüketici müşterisine tedarik ettiği yaklaşık 1TWh/yıl ile Türkiye ve Balkan ülkelerinde ki elektrik ticareti firmaları arasında da önemli bir yere sahip