AYM'nin yaptığı Örtülü darbe girişimidir

Son günlerde tartışılan seçim barajının kaldırılmasına dair haberlerde Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a açıklamalarından dolayı tepkiler sürüyor. AYM'nin bu girişimini gazetemize değerlendiren uzmanlar bunun bir örtülü darbe girişimi olduğunun altını çizdi.

EZGİ ÇELİK ANKARA

Yüzde onluk seçim barajının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin görüşülmesi üzerine çıkan tartışmaları uzmanlar Milat'a değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki amacının kaos yaratmak olduğunu belirten uzmanlar hedefin AK Parti olabileceğini ifade etti. Gazetemize konuşan Gazeteci- Yazar Cemil Ertem AYM'nin yaptığının örtülü bir darbe olduğunu ifade etti.

Hukuki bir yanlıştır

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç konuya ilişkin, "Bireysel başvuru da bulunan partiler, bizden yüzde 10 barajınınhak ihlali olduğunu tespit etmemizi ve iptal kararı vermemizi istiyorlar." demişti. Haşim Kılıç'ın bu açıklamasına göre Anayasa Mahkemesi'nin bir hak ihlali olduğuna asla karar veremeyeceğini belirten Orhan Miroğlu, Avrupa İnsan Mahkemesine daha öncede yapılan başvurularda, AİHM'nin seçim barajının yüksek olmasını bir insan hakları ihlali olarak görmediğini söyledi. AİHM'nin ihlal olarak görmediği bir kararı yıllar sonra Anayasa Mahkemesi'nin ihlal çerçevesinde değerlendirmesini Miroğlu, hukuki bir yanlış olarak değerlendirdi.

Amaç meclis aritmetiğini ak parti'nin aleyhine çevirmek

Gazeteci-Yazar Orhan Miroğlu, bu siyasi tavırdan bekleneni, Ak Parti'yi iktidardan uzaklaştırmak mümkün olamayacaksa HDP'nin alacağı milletvekili sayısını arttırmak yoluyla Meclis aritmetiğini Ak Parti'nin aleyhine çevirmek olduğunu söyledi. Miroğlu, seçim barajı kaldırılırsa olabilecekleri şu şekilde açıkladı: Ak Parti Meclis'te çoğunluk partisi olacak ama başta Anayasa olmak üzere istediği yasaları hayata geçirmeyecek. En önemlisi de Kürt siyaseti muhtemelen muhatapsız olarak yoluna devam etmek zorunda kalacaktır. Ülkede muhatabı olmayan bir Kürt siyaseti ile karşı karşıya kalabiliriz" dedi. Amaçlananın özellikle kaos olduğunu belirten Miroğlu, siyasi sistemde bir kopuş yaratılmak istendiğini HDP'nin ve Öcalan'ın böyle bir karar alacağı kanısında olmadığını söyledi. Miroğlu, muhalefet cephesinin, kaos yaratma amacında olanların, beklentilerinin boşa gideceği değerlendirmelerinde bulundu.

Barajı kaldırma yetkileri yok

Gazeteci-yazar Cem Küçük, Anayasa Mahkemesi'nin yüzde onluk seçim barajını kaldırma gibi bir yetkisinin olmadığını söyledi. Daha öncede böyle bir konunun Anayasa Mahkemesinin önüne yine geldiğini kaydeden Küçük, o dönemde AYM'nin de barajı kaldırma yetkisinin kendilerinde olmadığını söyleyerek kararı iptal ettiklerini belirtti. Küçük, "Burada yapılması gereken de Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapıldığı zaman mahkemenin bu kararı hiç görmemesi gündemine dayanmamasıydı. Nedense önündeki 18 bin başvuruyu değerlendirmeyip baraj meselesini gündeme getirmesi de farklı bir olaydır" dedi. Haşim Kılıç'ın bu tavrıyla kendi itibarını zedelediğini ifade eden Küçük, böyle bir karışıklıkla HDP'nin ve ona oy veren kesimi kızdırarak toplum nezdinde kitleler yaratmaktan başka bir şey amaçlanmadığını açıkladı.

Hukuku, suç aleti haline dönüştürdü

Yazar İlhami Işık ise Haşim Kılıç'ın açıklamalarını açık ve net bir suç olarak değerlendirdi. Türkiye'de bir iç karışıklığa neden olma hamlesinden ötürü suç işleyen bir hukukçuyla karşı karşıya olduğumuzu belirten Işık, Haşim Kılıç tarafından hukukun suç aleti haline dönüştürüldüğünü söyledi. Işık, "Eğer siz bu ülkede koşulların siyasetle değil de siyaset dışı yöntemlerle hazırlanmasına teşvik ediyorsanız suç işliyorsunuz. Sorunları şiddet ile çözme eylemi hala giderilmediğinden ötürü olabilecek herhangi bir sorunda esas suçlu Haşim Kılıç'tır" dedi. Demokratik yöntemlerle sorunları çözme geleneği hala oturmadığı için en basit problemi bile şiddetle çözme eğilimi ağır bastığından Haşim Kılıç'ın bu yöndeki açıklamalarını da ayrı bir suç olarak değerlendirdi. Işık, "Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi Başkanı görevinde olmamalıdır. Bu suçu daha fazla devam ettirmenin kendisini daha fazla hatırlanmayacak bir şahsiyete dönüştürülmesi konumuna varmadan bu görevi bırakmalıdır" ifadelerini kullandı.

Örtülü darbe girişimidir

Gazeteci, yazar Cemil Ertem, Anayasa Mahkemesi'nin esas amacını, Ak Parti'nin 2015 seçimlerinde anayasayı değiştirme girişimlerine karşı bir önlem olduğunu belirtti. Yüzde onluk seçim barajının kaldırılması tartışmalarını Ertem, örtülü bir darbe girişimi olarak yorumladı.