Ayetel Kürsi ile ilgili hadisler

Ayetel Kürsi ayetlerin en faziletlisidir. Ayetel Kürsi duası ile ilgili bir çok hadis rivayet edilmiştir. Ayetel Kürsi suresi hakkında günümüze kadar gelen hadisler sayesinde Ayetel kürsinin fazilet ve sırlarına vakıf olabilirsiniz. İşte Ayetel Kürsi le ilgili hadisi şerifler...

Ayetel Kürsi ayetlerin en faziletlisidir. Ayetel Kürsi duası ile ilgili bir çok hadis rivayet edilmiştir. Ayetel Kürsi suresi hakkında günümüze kadar gelen hadisler sayesinde Ayetel kürsinin fazilet ve sırlarına vakıf olabilirsiniz. İşte Ayetel Kürsi le ilgili hadisi şerifler...

Ayetel Kürsi ile İlgili Hadisler

– Hz. Muhammed (S.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Her şeyin bir şerefi var. Kur’an-ı Kerim’in şerefesi de Bakara suresidir. Bu surede bir ayet vardır ki, Kur’an ayetlerinin efendisidir: “Ayetel Kürsi”. (Tirmizi, Kütüb-i Sitte)

– Peygamber Efendimiz (S.a.v.) şöyle buyurmuştur: ”Yatağına geldiğin zaman Ayetel Kürsi’yi oku, kesinlikle ki Allah Teala sana bir melek müekkel kılar, sabaha kadar seni şeytanın şerrinden muhafaza eder.”

– Peygamber Efendimiz (S.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Her kim Ayetel Kürsi’yi ve Bakara Suresinin sonunu sıkıntılı (kederli) anında okursa Allah ona yardım eder.”

– Peygamber Efendimiz (S.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Sen Ayetel Kürsi’den neredesin? O herhangi bir yemek yahut katık üzerine okunursa mutlaka Allah. o yemek ve katığın bereketini çoğaltır.”

– Hz. Peygamber (S.a.v.) , Übey b. Kâ‘b’a “Allah’ın kitabından hangi ayet en büyüğüdür” diye sorup “Ayetel Kürsi’dir” cevabını alınca onu tebrik etmiştir. (Müslim, Müsâfirîn)

– Evinde, Fatiha ve Ayetel Kürsi okuyana, o gün cin ve şeytan ziyan veremez. Nazar değmez. (Deylemi)

– Her farz namazdan sonra Ayetel Kürsi’yi okuyanın Cennete girmesi için hiç bir engel yoktur. (Nesai)

– Ayetel Kürsi ayetlerin seyyididir. Bir yerde okununca şeytan orada tutunamayıp daima çıkar. (Hakim)

– “Cibril bana geldi. Cinden bir ifrit sana tuzak kurmak istiyor. Yatağına girdiğin zaman Ayetel Kürsi’yi oku. Yani yatmadan önce Ayetel Kürsi’yi oku.”

– “Uyurken Ayetel kürsi okuyana şeytan yaklaşmaz.”

-Peygamber Efendimiz (S.a.v.) Bakara Suresi’nin sonunu (Amener Rasulü) ve Ayetel Kürsi’yi okuduğu zaman gülerdi ve “Onlar Arş’ın altındaki, Rahman’ın hazinesindendir.” buyururdu. (Suyuti)

“Adamın teki Hz. Peygamber’e gelip,

‘Kur’an’ın en faziletli âyeti hangisidir?’ diye sordu. Resulullah (as.) şöyle buyurdu:

Âllah’u Lâilâhe illâ huve’l-Hayyu’l-Kayyûm… ” (Müslim, Müsafirîn, 258; Ebû Dâvûd, el-Huruf ve’l-Kiraa, 35; İbn Hanbel, V/142).

“Kim farz olan her namazın sonunda Âyetü’l-kürsi okursa, ondan sonraki namaza kadar mahfuz kalır.” (Bu hadis nedeni ile her farz namazdan sonra Âyetü’l-kürsi okunur.)

image Ayetel kürsi suresinin faziletleri nelerdir?

Cevap: Değerli ziyaretçimiz, ayetel kürsi isminden de anlaşılacağı üzere korunma ayeti anlamına gelmektedir. Bu ismi almasının nedenleri çoktur. Zira bu ayetin faziletleri çok yüksektir. Bakara suresinde geçen bu ayet hakkında geniş bilgiyi Ayetel Kürsi Duası başlıklı konuda bulabilirsiniz. Şimdi bu büyük ayeti kerimenin faziletlerini hadis i şerifler ile izah etmeye çalışalım.

” Bir kimse Hazreti Peygamberin yanına gelerek, Kuran’ın en faziletli ayetinin hangi ayet olduğunu sorar. Efendimiz ise cevaben şöyle buyurur:

Âllah’u Lâilâhe illâ huve’l-Hayyu’l-Kayyûm… ” (Müslim, Müsafirîn, 258; Ebû Dâvûd, el-Huruf ve’l-Kiraa, 35; İbn Hanbel, V/142).

Bu hadis i şeriften de anlaşılacağı üzere Efendimiz bu hadisinde Ayetel Kürsiden bahsetmektedir. Başka bir hadiste ise şöyle yer almaktadır.

“Kuran’ın en faziletli ayeti Bakara suresindeki Âyetü’l-kürsi’dir. Bu ayet bir evde okunduğu zaman şeytan oradan uzaklaşır. ” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 2)

Bir diğer hadis i şerifte ise şöyle buyurmuştur:

“Âyetü’l-kürsî Kur’ân âyetlerinin şahıdır.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 2)

Ayetel Kürsinin faziletini açıklamaya bu hadis i şerif kafidir. Düşünün bu ayet ayetlerin şahı olarak değerlendiriliyor. Kuran ı kerimin her ayetinin fazileti ne yerlere ne göklere sığmazken bir ayetin tüm ayetlerin şahı olması ne büyük bir fazilettir. Yüce Mevla’mızın dahi bu ayeti kerimeye ne kadar önem ve fazilet verdiğini şu hadis i şeriften açık bir şekilde anlayabiliriz.

Bir kimse evinden bir yere yola çıkarken Ayet-el Kûrsiyi okursa, Hak Teala yetmiş Meleğe emir verir, o kimse evine geri gelinceye kadar ona dua ile istiğfar ederler.( Kütüb-i Sitte)

Dolayısı ile ayetel kürsi duasının okunmasında büyük faziletler vardır. Bu ayetin anlamı da bilinmelidir. Zira bu ayeti kerimenin anlamanı bilir isek aslında faziletinin neden bu kadar büyük olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Ayetel kürsi duasının faziletleri hakkında bir hadis i şerife daha yer vererek konuyu sonlandıralım.

“Uyurken ayetel kürsi okuyana şeytan yaklaşmaz.” ( Kütüb-i Sitte)

Kur’an-ı Kerim’in en güçlü ayetlerinden olması ve tevhid düşüncesinin en sağlam halini ortaya koyan Ayet-el Kürsi içinde barındırdığı sırlar nedeniyle Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından çeşitli nedenlerle dile getirilmiştir. İndiği günden bu yana sık sık okunması ve üzerinde düşünülmesi tavsiye edilen Ayet-el Kürsi büyük bir duadır. Hadisi şeriflerde Ayet-el Kürsi şu şekillerde geçmektedir:

‘’Ayet-el Kürsi Kur’an ayetlerinin şahı, en yücesidir.’’(1) ‘’Kur’an-ı Kerim’in en faziletlisi Ayet-el Kürsi’dir, bu ayeti kerime nerede okunursa şeytan oradan kaçar.’’(2)

Adamın biri bir gün Peygamber Efendimiz (s.a.v.) yanına gelerek ‘’Kur’an-ı Kerim’de bulunan en faziletli ayet hangisidir?’’ diye sormuştur. Peygamberimiz (s.a.v.) ise ‘’Âllah’u Lâilâhe illâ huve’l-Hayyu’l-Kayyûm…’’ cevabını vermiştir.(3)

‘’Her şeyin bir zirvesi ve şerefi vardır. Kur’an-ı Kerim’in zirvesi ve şerefi ise ’Ayet-el Kürsi’dir.’’(4)

‘’Kur’an-ı Kerim’in en büyük ayeti ’Ayet-el Kürsi’dir. Kim bu ayeti okursa Allahu Teâlâ o anda bir melek indirir, o melek ertesi güne kadar iyilikleri yazar ve günahları siler. Bu ayet bir evde okunursa şeytanlar o eve otuz gün yaklaşamaz ve ona kırk gün boyunca sihirbaz kadın ve ya sihirbaz erkek giremez. Ey Ali! Bu ayeti evladına, ailene ve komşuna öğret, bu ayetten büyük ayet nazil olmadı.’’(5)

‘’Kim Ayet-el Kürsi’yi akşam okursa gece boyunca sabaha kadar korunur.’’ ‘’Günlerin şahı Cuma günüdür. Sözlerin efendisi Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim’in efendisi Bakara Suresidir. Bakara Suresininse efendisi Ayet-el Kürsi’dir.’’(6)

‘’Her kim farz olan namazın sonrasında Ayet-el Kürsi’yi okursa onu cennete girmekten ancak ölüm men edebilir. Her kim Ayet-el Kürsi’yi yatacağı vakit okursa Allahu Teâlâ onun evini, komşusunun evini ve etrafındaki diğer evleri koruma altına alır.’’(7)

‘’Her kim Ayet-el Kürsi’yi ve Bakara Suresinin son kısmını sıkıntılıyken okursa Allahu Teâlâ ona yardım eder.’’(8)

‘’Ayet-el Kürsi ayetlerin şahıdır. Nerede okunursa okunsun şeytan orada tutunamaz ve çıkar.’’(9)

Peygamberimiz (s.a.v.) Bakara Suresinin son ayeti olan Amenerrasulü ve Ayet-el Kürsi okunduğunda tebessüm eder ve şöyle derdi: ‘’Onlar arşın altında bulunan, Rahman’ın hazinelerindendir.’’(10)