Ayakkabısı yırtıldı kurduğu siteyle en iyi girişimci seçildi

E-fikir yarışmasında 2014 yılının en iyi girişimcisi seçilen ve Türkiye'yi dünyada temsil edecekVitringez.com'un kurucu ortağı ve CEO'su Natali Yeşilbahar, fikri bulmanın önemli olmadığını, işe inanan bir ekip ile çalışarak, her kesime hitap etmenin başarı sağlayacağını belirtti.

SERAP CÖMERTOĞLU

Geçtiğimiz yıl Londra Olimpiyatları'nda Global Blogger olarak Türkiye'yi temsil eden Natali Yeşilbahar,E-fikir yarışmasında 2014 yılının en iyi girişimcisi seçildi. Endeavor tarafından da 2014 yılının en iyi e-ticaret girişimcisi seçilerek Türkiye'yi tüm dünyada temsil edecek yılın girişimci adayı Natali Yeşilbahar, vitringez.com fikrinin nasıl ortaya çıktığını ve E-ticaret sektörüne etkisini Milat'a anlattı.

ÖNEMLİ BİR EKSİKTİ

Vitringez.com fikri nasıl ortaya çıktı?

Vitringez.com,eksikliğini uzun yıllardır hissettiğim ve her şeyden önce kendi ihtiyaçlarımdan ve yakın çevremin taleplerinden yola çıkarak gerçekleştirdiğim bir hayalim.Bir gün sporda ayakkabımı yırttım ve her zamanki gibi internete girdim ayakkabı alacağım. Aradığım ayakkabıya hiçbir sitede rastlayamadım, O anda düşündüm ki keşke bir tane kutu olsa. Bu kutuya ne istiyorsak yazsak Yani benim alabileceğim neye ihtiyacım varsa yazsam ve çıksa diye düşündüm.Online alışveriş için internette vazgeçmeden arama yapan ve buna uzun dakikalar, hatta saatler ayıran kişilerin hayatlarını kolaylaştıracak, keyifli zaman geçirmelerini sağlayacak bir sistem yaratmak istedim.

Buradan ortağım Önder Göğebakan ile birlikte online alışveriş yapan diğer insanların da böyle bir ihtiyacı var mı diye detaylı bir araştırma yaptık, sonuçları analiz ettik ve hem e-ticaret siteleri hem de buralardan alışveriş yapanlar için önemli bir eksik olduğunu gördük. Pazarda özellikle ekonomik anlamda böyle bir ihtiyaç olduğunu fark ettik ve Vitringez.com'u hayata geçirdik. Vitringez.com, kullanıcısının ihtiyacı olan ürüne ve istediği markalara, istediği zaman, geniş filtreleme seçenekleriyle ve tek tıkla ulaşmasını sağlıyor. İndirim Alarmı ve Moda Alarmı sayesinde kullanıcının aradığı ürün ve marka beklediği fiyatla ayağına gidiyor.

11.400 marka 107e-ticaret sitesi

Vitringez.com'da kaç personel çalışıyor ve kaç firmaya hizmet veriyorsunuz?

Vitringez.comolarak 6 kişilik bir ekipten oluşuyoruz. Bugün itibarıyla Vitringez.com olarak; ziyaretçilerimize kadın, erkek, çocuk ve ev kategorilerinde 11.400'den fazla marka ve 107e-ticaret sitesi altında çantadan saate, giyimden aksesuara, ayakkabıdan kozmetiğe 1.056.000'in üzerinde ürün seçeneği sunuyoruz.

Firmalar seçilirken neye dikkat ediliyor, kriterler neler?

Vitringez.com olarak ilk önce kullanıcılarımızın yanındayız.Burada firmaları çok dikkatli seçmek zorundayız.Firmada ilk olarak baktığımız; dürüstlük. Sattığı ürün ile yolladığı ürün aynı mı? Burada 30 Liralık ürün satan firmada var 3000 Liralık ürün satan firmada. Gönderilen ürün gerçekten ekrandaki ürün mü? İkincisi müşteri memnuniyeti. Teslimat bir hafta olarak belirtilmiş, gerçekten bir haftada mı gönderiliyor ve tabi ki ödeme seçenekleri.

KİTLEYE ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRIYOR

E-ticaret siteleri neden sizi tercih etmeli?

E-ticaret ve online alışveriş her geçen gün gelişirken, küçük işletmeler ve tasarımcılar kendi sitelerini açmaya devam ediyor ama nasıl tanıtım yapacaklarını bilemiyorlar. Burada Vitringez.comdevreye giriyor ve bu küçük işletmeler ile yetenekli tasarımcılara, büyük markalarla yan yana online olma şansı tanıyor. Büyük markalar ise, internette var olduklarını çok kısa sürede geniş kitlelere gösteriyor ve hedef kitlelerine ulaşıp yeni müşteriler kazanıyorlar. İşbirliği yaptığımız markalar bugüne kadar kendilerine yönlendirdiğimiz trafikten oldukça memnunlar. Bunun nedeni, markaların web sitelerine tamamen hedeflenmiş ve satın almaya oldukça yakın bilinçli müşterileri gönderiyor olmamız.

Sosyal medyanın e-ticaret sektörü ve vitringez.com'a etkisi ne oldu?

Sosyal medyanın, e-ticaret sektörünün gelişmesine çok katkısı olduğunu düşünüyorum. Daha hızlı iletişim kurup daha çabuk ulaşılabiliniyor. Bu araçlar yolu ile hem insanlar hem de kurumlar fikirlerini görüşlerini, deneyimlerini ve perspektiflerini daha rahat bir şekilde paylaşabiliyor. Bu paylaşma özgürlüğünün iletişimde bir devrim olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında yenilikleri takip etmeyi ve bu yeniliklerin kişilerin ve kurumların hayatlarında nasıl kullanabileceklerine dair paylaşımlarda bulunmayı çok seviyorum.

ORIJINAL VE ALTYAPISI GÜÇLÜ FIKIRLER OLMALI

Sosyal medyada yer almaya çalışan firmalara önerileriniz neler?

Artık insanlarla birlikte ihtiyaçlarının da online hale gelmesi sonucu, tüm sektörler bu eksende büyümeye karar vermiş durumda. Bu sistemin içine orijinal ve altyapısı güçlü fikirlerle girmediğiniz sürece elenmek çok kolay. Bu nedenle markalar için vizyon sahibi ve tutkulu olmak, en önemlisi tüm aşamalarda sonra kullanıcının ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda davranmak, bu bakış açısını ve özgünlüğü hayatının önemli bir parçası haline getirmek başarının anahtarı. Bunlara sahip olmadığınız takdirde, markanız sosyal medyada kısa sürede başarısızlık ile sonuçlanacaktır. Bununla birlikte şu anda tüm dünya online ve daha da önemlisi mobil. Yani bu demek oluyor ki; kullanıcı ürün ve hizmete değil, ürün ve hizmet kullanıcıya ulaşacak. Bulunduğumuz nesnel koşullarda bu artık tartışmaya açık bir konu değil. Bu noktada tüm girişim ve kurumsal yapıların misyonu hayatı kolaylaştırmak ve kullanıcı için "daha iyisini nasıl yaparım?" sorusuna cevap vermek olmalı. Bunun yolu da online olmaktan geçiyor.

HER KESİME HİTAP EDİYORUZ

E-fikir yarışmasında 2014 yılının en iyi girişimcisi seçildinizve Endeavor tarafından 2014 yılının en iyi e-ticaret girişimcisi seçilerek Türkiye'yi tüm dünyada temsil edecek yılın girişimci adayı oldunuz. Kısa sürede zirveye çıkmanızın sırrı nedir?

Beni zirveye çıkaran şeyin ekibim olduğunu düşünüyorum. Fikre inanan ekibin olması çok önemli. Sadece fikri bulmak önemli değil, Fikrin arkasından platformu yazılımı oluşturmak çok önemli. Biz baştan beri işe çok inanan bir ekip ile yola çıktık. Bu fikri duyduklarında çok değerli yerlerden ayrılarak bize geldiler. İkinci sırada partner çok önemli. E-ticaret siteleri olmasa vitringez bir işe yaramaz. Gün geçtikçe başvurular artıyor farklı kategorilerde de büyüyoruz. Özellikle her kesimden kullanıcının tarzına uygun ürünler var. Tesettür kıyafetlerinden, askılı badilere kadar ürünlerimiz mevcut. Her kesime hitap ettiğimiz için de başarılıyız.