Ayak şişmesine ne iyi gelir

Bazılarımızda uzun süre ayakta kaldığımızda veya hareketsiz kaldığımızda ayak şişmesi olur. Bunun birçok sebebi vardır. Bu sebepleri sizler için araştırdık. Detaylar için yazımıza bakabilirsiniz.

Ayağın fiziki yapısının değişerek normalden daha büyük hale gelmesidir. Tıp açısından şişme ayağın boyut olarak artmasını ifade eder ve bunun birçok sebebi vardır. Ayak şişmesi, kırık, çıkık, kas rahatsızlıkları yanında birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkar. Bunlardan en önemli sebepler:

Gebelik: Gebelik sırasında kadınların ayakları şişebilir, çok sık karşılaşılır.

İlaçların Yan Etkileri: Birçok ilacın sıvı toplama ve şişmeye neden olan yan etkileri vardır. Genel ve ayak şişmesine neden olan bazı ilaçlar diyabet için kullanılan ilaçlar, antidepresanlar, anti inflamatuar, hormonlar ve kalp hastalıkları için kullanılan ilaçlar ayaklarda şişmeye neden olabilirler.

Yaralanma: Ayak veya bilek kısmında meydana gelen yaralanmalar da ayak şişmesine neden olabilir.

Hastalıklar: Kalp hastalığı, karaciğer, böbrek hastalıkları ayak şişmesine neden olabilir.

Enfeksiyon: Herhangi bir enfeksiyon lokalize (apse) veya yaygın (selülit) oluşmasına neden olabilir.

Lenfödem: Lenf sıvısının lenf damar veya lenf nodu tıkanması nedeniyle şişlik oluşur.

Kan Pıhtılaşması: Kan damarlarının tıkanması ile meydana gelen şişkinliklerdir.

Belirtileri

Yukarıda belirttiğimiz nedenler yüzünden ayakların formatı değişir ve olduğundan daha büyük bir şekil alır. Şişme bileklere kadar uzanabilir. Ayakların şişmesi sonucu:

Deride renk değişimi olabilir, daha koyu veya saydam renk alabilir. Parmakların hareket kabiliyeti azalır ve zorlaşır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ayaklarda gözle görülür şekilde şişme meydana gelebilir. Zehirlenmeden kaynaklandığında derinin bir kısmının siyah renk alması. Mantar veya enfeksiyon belirtisi olarak koyu sarı renle birlikte şişkinlik. Kırık çıkıklarda önce saydam renkte şişer önlem alınmazsa derinin rengi koyulaşmaya başlar.

Ayak Şişi Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer ayağınızda herhangi bir nedenden dolayı şiş meydana gelmiş ve ayak şişi nasıl inerdiyorsanız öncelikli yapmanız gereken şey doktorunuzdan randevu almak olmalıdır. Yukarıda belirttiğimiz gibi ayak şişine neden olan onlarca hastalık ve sebep vardır. Doktorunuz öncelikle şişin altında yatan asıl sebepleri tespit eder ve tedavi belirler. Doktorunuzun belirlediği tedavi metoduyla birlikte yine bir sağlık uzmanının onayıyla aşağıda paylaştığımız bitkisel tedavi yöntemlerini ve tavsiyelerini uygulamayı düşünebilirsiniz.

Egzersizler: Doktorun belirlediği tedavi ile birlikte onun onayını alarak basit egzersizler yaparak ayağın hareket kabiliyetinin eskisine dönmesi için çalışmalar yapılabilir. Egzersiz sorunun aynı zamanda kalıcı olmasını engelleyebilir.

Masaj: Ayak şişlerine karşı ılık su ile masaj bütün sağlık uzmanları tarafından önerilmektedir lakin enfeksiyondan dolayı şişlik oluşmuşsa hijyen maksimum düzeyde sağlanmış olması gerekir.

Maydonoz: Etkili bir idrar söktürücü olan maydonoz, aynı zamanda çok etkili vitamin ve mineral deposudur. Maydonoz tüketimi ile birlikte enfeksiyon kaynaklı şişlerin iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Maydanozun sağlığa faydaları hakkında daha önce detaylı makale yayınlamıştık.

Karahindiba: Rahatsız edici bir ot olarak görülür genelde, özellikle beyaz tüyleri. Maydonoz gibi etkili bir idrar söktürücü olan karahindiba, su toplamasını engelleyerek şişmenin azalmasını sağlayabilir. Karahindiba çayı şişin azalmasına yardımcı olabilir.

Ginkgo Biloba: Ginko biloba Çin tıbbı tarafından yaygın şekilde kullanılır. Ayak ve bacaklarda su toplamasından kaynaklanan şişkinliklere karşı etkili olduğu düşünülmektedir. Şişin altında dolaşım sorunu varsa Gingko Biloba dolaşım problemlerini ortadan kaldırarak şişin tedavisinde katkıda bulunur. Gingko Biloba hakkında daha fazla bilgi buradan edinebilirsiniz.

Nane: Ayak şişine faydalı olan diğer bitki nanedir. Nanenin ferahlatıcı kokusu ayakların rahatlamasını da sağlar. Naneyi suda iyice kaynatın ve dayanabileceğiniz sıcak suda ayaklarınız yıkayın. Daha sonra soğuk nane suyuyla tekrar yıkayın ve arındırın. Nane ayaklarınızı ferahlatacak ve ödem oluşmasına engel olacaktır, bununla birlikte şişkinliğe iyi geldiği düşünülür. Nanenin faydaları ve nane çayının sağlığa katkıları hakkında daha önce bir yazı yayınlamıştık.

Sağlıklı Beslenin ve Aşırı Tuzdan Kaçının: Tuzun çok azı sağlık açısından faydalıdır ama fazlası sağlığı tehdit eder. Bunun yanında kafeinli, asitli içecekler zararlıdır. Tuz kilo almaya neden olur ve eklem problemleriyle birlikte ayak şişmesini dolaylı yoldan etkiler.

Sigarayı Bırakın: Sigaranın sağlığa verdiği zararların kaç tane olduğu bilinmiyor, verdiği zararların arasında ayak şişi de vardır. Bundan dolayı en kısa sürede sigarayı bırakmalısınız. Çünkü sigaranın neden olduğu bazı hastalıklar ayak şişiyle kendisini gösterir.

Bol Sıvı Tüketin: Mümkün olduğunca fazla su tüketmeye çalışın. Su yardımıyla şişe neden olan zararlı maddelerin daha kolay şekilde vücuttan atılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Magnezyum Taviyesi: Magnezyum eksikliği genelde ayak ağrıları ve ayak şişi ile kendisini gösterir. Günde yaklaşık olarak 350 mg magnezyum takviyesi yapılabilir. Önemli Uyarı: Magnezyum takviyesi mutlaka doktor kontrolünde ve onun onayıyla olmalıdır.