Kaşıntılı ayaklar, Doktor Cerrahileri ve Eczanelerine sunulan son derece yaygın bir şikayet olup, her yıl milyonlarca dolar ilaçlara harcanmaktadır. İnsanlar genellikle yardım istemeden önce aylarca kaşıntılı ayaklardan acı çekerek gereksiz sıkıntıya ve hastalığın ilerlemesine neden olurlar. Gerçek şu ki, kaşıntılı ayak sunumlarının çoğuna neden olan ve tedavi sürecinin cüzdan üzerinde hızlı ve kolay hale getirilebileceğini bilen birkaç durum vardır. Peki ayak kaşıntısı nasıl geçer?
Ayaklarınız özellikle savunmasızdır çünkü çeşitli ayakkabı türlerinin olduğu terli durumlarda yerleştirilme eğilimindedir. Birçok durum, aşağıdakilere maruz kalma dahil, kaşıntılı ayaklara yol açabilir:
nem kuru cilde neden olan kuru ortamlar tahriş edici, yalınayak yürürken bulaşıcı bakteri, virüs, parazit veya mantar Kaşıntılı ayaklar genellikle endişe nedeni olmamakla birlikte, altta yatan bir cilt durumunu veya daha derin bir iç hastalığı gösterebilir. Hangi belirtilerden endişelenmeniz gerektiğini ve endişelenmemesi gerektiğini anlamanız, endişelenmenize yardımcı olabileceğiniz konusunda yardımcı olabilir.
Ayak kaşıntısı nasıl geçer?
Kaşıntıda öncelikle nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. Varolan deri hastalıkları uygun ilaçlarla tedavi edilir. Kaşıntı tedavisinde çok sık olarak kullanılan antihistaminlerin, ürtiker (kurdeşen) dışındaki kaşıntılarda etkisi hemen hemen yoktur.
Birinci kuşak diye tanımlanan ve sedatif (uyku verici) özellikleri olan antihistaminler, bu özellikleri nedeniyle kullanılabilir. Mentollü krem ya da pudraların, uzun süreli kullanımda, tahrişe neden olabileceği unutulmamalıdır. Yine de, kısa süreli olarak vazelinli, kortikosteroidli pomatlarla birlikte kullanılabilir. Uzun süren ve bir nedene bağlanamayan kaşıntılarda, hasta bir psikiyatrist ile konsülte edilmelidir.
Neden ne olursa olsun, serin ve klimalı bir ortam, pamuklu, hafif giysi ve yatak takımlarının kullanılması, aşırı terlemeden kaçınılması kaşıntıyı azaltır. Kalın, yünlü ya da sentetik giysilerin giyilmesi, çok sıkı giyinilmesi; hem deriyi tahriş etmekte, hem de vücut ısısını arttırarak kaşıntıyı tetikleyebilmektedir.
Alkol alımından, sıcak ve baharatlı yiyeceklerle, sıcak içeceklerden kaçınılması uygun olacaktır. Bu maddeler deride vazodilatasyona (damarların genişlemesine) neden olarak kaşıntıyı arttırabilirler.