Avusturya-Türkiye ilişkilerinde yeni sayfa açıldı

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Çarıkçı "Her iki ülkenin dışişleri bakanlarının görüşmesiyle ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını söyleyebiliriz. Artık başkalarıyla konuşmaktan ziyade doğrudan birbirimizle konuşmayı tercih ediyoruz." dedi.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Mehmet Ferden Çarıkçı, Avusturya Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Karin Kneissl ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçen ay İstanbul'daki görüşmelerinin ardından iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını belirterek, "Artık başkalarıyla konuşmaktan ziyade doğrudan birbirimizle konuşmayı tercih ediyoruz." dedi.

Büyükelçisi Çarıkçı, Kneissl ile Çavuşoğlu'nun geçen ay Türkiye'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde gelinen son duruma ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ve Avusturya arasında yaklaşık iki yıl süren gergin bir dönemin ardından iki bakının bir araya geldiğini anımsatan Çarıkçı, "Tarih boyunca bize uzatılan dostluk elini hiçbir zaman geri çevirmemişizdir." dedi.

Çarıkçı, iki ülke arasında yeniden canlanan diplomasi ve diyalog kanalının işlemesinden duyduğu memnuniyeti aktararak, "İstanbul'da her iki ülkenin dışişleri bakanlarının görüşmesiyle ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını söyleyebiliriz. Artık başkalarıyla konuşmaktan ziyade doğrudan birbirimizle konuşmayı tercih ediyoruz." ifadesini kullandı.

İkili görüşmenin ardından alınan kararlara değinen Büyükelçi Çarıkçı, çok uzun zamandır her iki dışişleri bakanlığı arasında mevcut olan siyasi istişare mekanizmalarının yeniden harekete geçirileceğini bildirdi.

"KEK mekanizması yeniden canlandırılacak"

Çarıkçı, şöyle devam etti:

"Ekonomi alanında da çok önemli bir karar alındı. İki ülke arasındaki Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) mekanizması yeniden canlandırılacak. Bu 7 yıldır yapılanamamıştı, en son 2011'de Viyana'da gerçekleşmişti. Her iki tarafın çıkarının olduğu bu alan için de çalışmalar sürüyor. Bu sefer Ankara'da olması gündemde çünkü bir önceki Viyana'da yapılmıştı."

'Türkiye-Avusturya kültür yılı'

Çarıkçı, Osmanlı döneminde başlayan, yaklaşık 125 yıllık geçmişi olan arkeolojik çalışmalarının düzgün işleyen ve her iki tarafın faydalandığı önemli bir iş birliği alanı olduğuna işaret ederek, Avusturyalı arkeologların yeniden çalışmalarını sürdürmelerinin mümkün olacağını dile getirdi.

Türkiye ve Avusturya'da karşılıklı kültür yılları ilan edilmesinin görüşmede kararlaştırılan bir başka önemli başlık olduğunu belirten Çarıkçı, ülkeler arasındaki diyaloğu güçlendirici bu tür çalışmaların çok değerli olduğunu, konuyla ilgili girişim başlatıldığını anlattı.

''Ekonomik ilişkilerde gerileme olmadı''

Çarıkçı, geçmiş dönemde siyasi ilişkilerde yaşanan bütün sıkıntılara rağmen, ekonomik ilişkilerin gelişmeye devam ettiğini vurgulayarak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2.6 milyar avro seviyesinde olduğuna dikkati çekti.

Avusturya'nın Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcılardan biri olduğuna değinen Çarıkçı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Avusturyalı yatırımcılar Türk piyasasını iyi tanıyor, 15 Temmuz darbe girişiminin sonrasında da yatırımlar devam etti. 2017'de Avusturya'dan 306 milyon avroluk yeni yatırım yapıldı ve yeni dönem için 400 milyon avroluk da anlaşma imzalandı. Bu da şunu gösteriyor; Avusturyalı yatırımcı Türk pazarını tanıyor, güveniyor ve kazanç sağladığını görerek yatırımlarına devam ediyor."