Avustralya büyük ''Kudüs'' hatasının eşiğinde!

ABD''nin bütün dünyada büyük bir kaos çıkarma pahasına büyükelçiliğini Kudüs''e taşıma kararının ardından benzer bir adımda Avustralya''dan gelebilir. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, eski İsrail Büyükelçisi Dave Sharma''nın kendisine bu öneri ile geldiğini açıkladı.

Sharma, ülkede Cumartesi günü yapılacak seçimlerde iktidardaki muhafazakar Liberal Parti’nin, yahudi seçmenlerin çoğunluta olduğu Sydney’den aday durumunda.

Seçimler Başbakan Morrison’ın tek sandalye farkla sahip olduğu meclisteki çoğunluğu bağımsız vekillerle işbirliğine gitmeden koruyabilmesi adına da son derece önemli.

Avustralya Başbakanı elçiliği taşıma düşüncesine karşın kendilerinin İsrail-Filistin sorunu konusunda iki devletli çözümden yana olan tavırlarında değişiklik olmayacağını söyledi.

SHARON MEST!..

Öte yandan İsrail Başbakanı Ariel Sharon, Avustralya Başbakanı Morrison’la elçiliğin Kudüs’e taşınması kararını konuştuklarını ve kendisinin bundan memnuniyet duyduğunu belirtti. Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama yapan İsrail Başbakanı, “Avustralya Başbakanı, Kudüs’ün resmen başkent olarak tanınması ve elçiliğin taşınması konusuda bilgi verdi. Kendisine bu yüzden teşekkürlerimi iletiyorum. Avustralya’ya ilişkilerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz” diye yazdı.

ENDONEZYA'DAN TEPKİ

Avustralya Devlet yayın organında yer alan bir haberdeyse hükümetin bu tavrının Endonezya’da hayal kırıklığına yol açtığı, Jakarta’dan yapılan açıklamalarda böylesi bir karar tepki gösterileceği ve ikili ticari ilişkilerin bundan zarar göreceği belirtildi.

Morrison, Ağustos ayında Başbakan olduktan sonra ilk resmi ziyaretini, nüfusunun çoğunluğunu müslümanların oluşturduğu komşu ülke Endonezya’ya gerçekleştirmişti.

Morrison ve Endonezya Devlet Başkanı Joko Jokowi Widodo bu yıl iki ülke arasındaki ticareti arttıracak bir anlaşma imzalamayı planlıyorlar.

Morrison mecliste yaptığı konuşmada, Jokowi’ye de elçiliği Kudüs’e taşıma fikirleri konusunda bilgi verdiğini söyledi. Morrison bu konudaki görüşlerini Jokowi’yle konuştuğunu ve kendisinden aldığı yanıttan memnun olduğunu ifade etti.

Morrison ayrıca Avustralya olarak, Filistin’in gelişmekte olan 77 ülkeden oluşan 77 Grubunun dönem başkanlığı ve İran nükleer anlaşmasının yeniden değerlendirilmesine ilişkin Birleşmiş Milletler’deki oylamalarda da karşı oy kullanacaklarını duyurdu.

Muhalafetteki solcu İşçi Partisi, Morrison’ın açıklamalarını Wentworth bölgesinde yapılacak seçimleri kazanabilmek adına yapılmış nafile girişimler olarak nitelendirdi. İşçi Partili Penny Wong, “Wentworth halkı ve tüm Avustralyalılar, ulusal çıkarları kendi kişisel çıkarlarının önüne koyan ve ülkeyi ulusun uzun vadeli çıkarları doğrultusunda yöneten bir lideri hak ediyor” dedi.

Avustralya Filistin Savunma Ağı Başkanı George Browning de yaptığı açıklamada Morrison hükümetini eleştirdi ve ortadoğudaki milyonlarca insanın kaderini belirleyecek bir siyasi kararı Wentworth’ta yapılacak bir seçime bağlamanın sorumsuzluk olduğunu söyledi.

Başbakan Morrison’sa söz konusu kararın Amerika’nın ve Wentworth’ta yapılacak seçimlerin etkisiyle aldığı eleştirilerine karşı çıktı.