İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansta e- ihracatın yol haritasına katkı sağlamak hedeflenirken, kişisel verilen korunması, e-ihracatta devlet desteği, Dünya'da online ödeme trendleri, e-ihracatta 360 derece digital pazarlama, e-ihracat lojistik sorunları gibi konulara çözüm aranacak. 2 bin 500 kişinin katılması beklenen konferansın ilk gününde e-ihracatın önündeki sorunlar, çözüm önerileri ve geleceği tartışılırken, ikinci gününde B2B görüşmeleri gerçekleştirilecek.
Nart: ''Lojistikte devlet desteği gelmeli, E-İhracat Üniversitede ders olarak okutulacak''
E- İhracat Platformu kurucu ortağı Ömer Nart Çin'in e- ihracat konusundaki başarısının rol model olarak alınabileceğine vurgu yaptı. Bu konudaki en önemli noktanın lojistik olduğuna işaret eden Nart, "10 dolara sattığınız bir ürünün kargo ücreti 15 dolar olduğunda o ürünü gönderemezsiniz. Devlet bunu sübvanse etmeli. Ekinlikteki konularımızdan biri de bu olacak. E- ihracatın ders olarak müfredata girmesi konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Düzce Üniversitesi'nde seçmeli ya da zorunlu olarak bu ders olacak. Ders kitabı oluşturuluyor" dedi.
Tuncel:'' ASKON nitelikli e-ihracat personeli yetiştirecek
Etkinliğin lansmanında konuşan ASKON İcra Kurulu Üyesi Semih Tuncel, dernek olarak üretimin ve üreticinin sorunlarını dönük çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, bir çok sorunun çözümü olarak e- ihracatı işaret etti. Programın e- ihracatın Türkiye'deki yol haritasını oluşturmada katkı sağlayacağını anlatan Tuncel, ayrıca nitelikli e- ihracat personeli yetiştirme çalışmaları olduğuna değindi.
Özsan: '' Türkiye'yi e-ihracatta daha ileri noktaya taşımak istiyoruz''
DHL Express Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Özsan da zorlukları hep birlikte aşıp, Türkiye'yi e- ihracatta daha ileri noktaya taşımak istediklerini ifade etti. Mikro ihracatta şirket olarak ne gibi destekler sağlayabileceklerine çalıştıklarını söyleyen Özsan, Türkiye'deki yatırımlarını e- ihracat konusuna yönelttiklerini kaydetti. Özsan, tek ürün gönderimizde kargo maliyetlerinin yüksek olduğunu belirtirken, bunu ortadan kaldırmak için sepet değerlerinin yükseltilmesi gerektiğini anlattı.
Zhou: '' Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin kültürü yakın, bunu avantaja dönüştüreceğiz''
Türkiye pazarına yeni giren Çinli e- ticaret platformu Jollychic'in Başkan Yardımcısı Jem Zhou internetin gelişmesiyle birlikte uluslararası ticaretin de şekil değiştirdiğini belirtti. Ortadoğu pazarlarında birçok Türk markası ve ürünü gördüğünü vurgulayan Zhou, şöyle devam etti: "Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin kültürleri birbirlerine yakın. Bunun avantajını kullanarak Türk ürünlerini Ortadoğu pazarlarına daha fazla ulaştırmak istiyoruz. Ödeme ve lojistik herkeste olduğu gibi bizim de önümüze gelen problemler."
Avrupa'nın en büyük e-ihracat konferansı 26-27 Nisan 2018 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.