Türkiye'nin bir zamanlar korkulu rüyası olan 'yüksek işsizlik oranları' şimdilerde AB'nin en keskin mücadele alanı oldu.
Son 5 yılını kamu borcu ve bütçe açığı sorunlarıyla geçiren Avrupa Birliği, tüm çabalara rağmen ekonomik krizin etkilerinden kurtulamadı. Birliğin tüm bu yapısal sorunlar arasında en önemli mücadele alanlarından birini de yüksek işsizlik oluşturuyor.
Türkiye geçmişte yüksek işsizlik oranları nedeniyle Avrupa'ya işçi gönderirken, aradan geçen yıllarda durum tersine dönmeye başladı. Verilere göre, mart ayı itibariyle 28 üyeli AB'de işsizlik oranı yüzde 10,9'la tarihi seviyelere çıkarken, Türkiye'de yüzde 10,1 seviyesinde bulunuyor. 17 üyeli Avro Bölgesi'nde ise bu oran yüzde 12,1.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2012 sonu itibariyle yüzde 9,2 olan işsizlik oranının Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat) hesaplamalarına göre de yüzde 8,1 olduğu görülüyor. Yani Türkiye hem TÜİK verileriyle hem de AB tanımlı işsizlikte 15 AB ülkesini geride bırakıyor.
Mart ayı itibariyle 28 üyeli AB'de işsizlik oranı yüzde 10,9; 17 üyeli Avro Bölgesi'nde ise yüzde 12,1. AB'de en yüksek işsizlik ise yüzde 26,8 ile Yunanistan'da, en düşük işsizlik de yüzde 4,9'la Avusturya'da görüldü.
Genç işsizlikte Birlik ortalaması yüzde 23,2, en yoğun olduğu ülke ise yüzde 59,2 ile Yunanistan olurken, Türkiye'de bu oran yüzde 18,7.