Aquarius gemisi SOS Mediterranee örgütü ile Sınır Tanımayan Doktarlar (MSF) örgütü kiralama suretiyle Afrika’dan Avrupa’ya geçmek isterken tekneleri ve flikaları batan göçmenlerin boğulmaktan kurtarılması için kullanılıyordu.
Akdeniz’de insan kurtaran son geminin faaliyetlerine son verilmesi üzerine, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) "Avrupa insanları boğulmaya mahkum ederken, Aquarius operasyonlarına son vermek zorunda kaldı" açıklamasını yaptı.
İnsanları ölüme terkediyorlar
Açıklamada, "İtalyan hükümetinin başını çektiği ve diğer Avrupa devletlerinin de arka çıktığı karalama ve engelleme kampanyası" nedeniyle bu kararın alındığı belirtildi. Açıklamada, "Avrupa yalnızca arama-kurtarma gücü sağlamamakla kalmadı, aynı zamanda başkalarının insan hayatı kurtarma çabalarını da aktif biçimde sabote etti." Denildi.
SOS Mediterranee örgütü ise Aquarius'un faaliyetleri sonlansa da "insanlar dünyanın en tehlikeli deniz göç yolunu geçmeye çalıştığı müddetçe" yardım çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı. Açıklamada, "İnsanlar denizde ölmeye devam ederken biz kıyıda boş boş oturmayı reddediyoruz" denildi. Aquarius'un faaliyetine son verilmesiyle, halen Orta Akdeniz'de düzenli olarak arama-kurtarma çalışması yapan başka bir insani yardım gemisi kalmadı.
Aquarius’a Türk bayrağı
Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Aquarius’un 3 yıldır 29 bin 523 mültecinin hayatının kurtulmasını sağladığını belirterek, “ Aquarius'un Türkiye bandırası çekerek faaliyetlerini sürdürmesini öneriyoruz. Yaklaşık 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin bu konuda da çözümün önemli bir parçası olacağını düşünüyorum" dedi.
Genel Başkan Kınık, geminin ve insani kuruluşların faaliyetlerini engelleyenlere Akdeniz'in her yıl 3 binden fazla masum insana mezar olduğunu, uluslararası hukuktan doğan sorumlulukları ile birlikte Afrika ve Avrupa sahillerine vuran bebek bedenlerini tekrar hatırlamaları tavsiyesinde bulundu.