Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika ziyaret turu devam ediyor. Dün Cibuti'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulleh ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını cevapladı.
İslamofobi'ye karşı Türkiye'nin nasıl bir tutum izlediğinin sorulması üzerine Erdoğan, bu sorunun içeriğinin kendisini memnun ettiğini, İslam dünyasının üzerinde oynanan bir oyunu açıklama bakımından bu soruyu önemsediğini söyledi.
İslam dünyasının üzerinde çok ciddi bir oyun oynandığını belirten Erdoğan, bu oyunun önemli başlığının İslamofobi olduğunu ifade etti.
DÜNYA OLANLARA SEYİRCİ
Türkiye'de şu anda 1 milyon 700 bin Suriyeli bulunduğunu bildiren Erdoğan, ülke olarak bu kişileri ev sahipliği yaptıklarını, barındırdıklarını söyledi.Erdoğan, ''Peki, size dünyadan gelen bir destek var mı? Toplamda 250 milyon dolar bize şu ana kadar gelmiş olan destek var. Diğerleri tamamen bize ait. Biz bu harcamaları yaptık. Dünyanınegemen güçleri bütün bu olanlara seyirci gibi bakıyor" dedi.
KAPILARINA GİTMEYİZ
''Türkiye hala Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusunda kararlı mıdır? Adaylığını sürdürmek konusunda istikrarını sürdürmekte midir?'' sorusuna karşılık Erdoğan, söz konusu sürecin şu anda devam ettiğini söyledi.
''Avrupa Birliği'ne bizi alırlar veya almazlar, önemli değil'' diyen Erdoğan, şöyle konuştu:''Ama şu anda bizler planladığımız şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aslında biz, Avrupa'yı test ediyoruz. Yani Avrupa acaba halkı Müslüman olan Türkiye'yi kendine hazmedebilecek mi? Arasına alabilecek mi? Hani İslamofobiye karşı mısınız değil misiniz? Eğer karşı değilseniz Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne almak durumundasınız... Geçmişten bu yana 'Avrupa Birliği bir Hristiyan birliğidir' tezi vardır. Bu tezin haklılığı anlamına gelir. Ama Türkiye'yi oraya katmaları halinde bu tez bir kenara alınmış olur. Türkiye NATO'da var, Türkiye OECD'de var. Türkiye, diğer birçok oluşumlarda var. Niye Avrupa Birliği'ne almıyorsunuz? Demek ki sorun başka. Bir, Türkiye artık güçlü bir Türkiye'dir. Eğer Türkiye'yi kapınıza gelip de dilenecek bir ülke olarak görüyorsanız, Türkiye kapınıza gelip dilenecek bir ülke değildir. Türkiye ayakları üzerinde duran bir ülkedir. Her gün sanayisiyle tarımıyla enerjisiyle eğitimiyle sağlığıyla her şeyiyle gelişen bir ülkedir. Bu kararlılığıyla Avrupa Birliği'ne eğer kabul ederlerse girer, kabul etmedikleri takdirde kendi yolunu kendisi çizer.''
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyaret turunda dün Cibuti'deydi. Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı tarafından resmi törenli karşılandı.
SOMALİ'DEKİ SALDIRI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Somali'ye yarın (bugün)gerçekleştirilecek ziyaret öncesinde herhangi bir güvenlik endişeniz var mı? Bu saldırı Türkiye'ye yönelik bir saldırı mıdır, bu konuda herhangi bir bilgi ulaştı mı size?'' sorusu üzerine, ''Doğrusu ben, bu saldırıyı Türkiye'ye veya bize karşı bir saldırı olarak düşünmüyorum. Düşünmek istemiyorum. 'Bu olsa olsa belki bugüne kadar Somali'de, Somali yönetimlerine karşı yapılmış olan saldırıların bir türüdür' diye düşünüyorum'' ifadesini kullandı.
AFRİKA İLE İLİŞKİLER
Türkiye'nin Afrika kıtasına yönelik diplomatik ve ekonomik varlığına ilişkin soruya karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye için 2013'e kadar ''Afrika Yılı'' anlayışının sürdüğünü, şimdi ise ortaklık dönemine girildiğini, Afrika ile bu ortaklık döneminin üst düzey ziyaretlerle farklı şekilde gelişeceğini bildirdi.
Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı olarak ziyaret edemediği tüm ülkelere gitme arzusunda olduğunu dile getiren Erdoğan, 3 ülkeyi kapsayan ziyaretinin ardından diğerlerine devam edeceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cibuti'den sonra Somali'ye geçti. Cibuti'de büyük bir coşku ile karşılanan Erdoğan'a sevgi gösterileri vardı. Gazetemizin imtiyaz sahibi Ali Adakoğlu, bu sevinci Cibutili vatandaşlarla birlikte yaşadı.
CİBUTİ CUMHURBAŞKANI
Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulleh ise "Bölgede Türkiye ile Cibuti'nin, barış ve güvenliğin sağlanması konusundaki vizyonuna" ilişkin soru üzerine, ülkenin barış, güvenlik ve istikrar politikasının Türkiye'nin vizyonuyla örtüştüğünü kaydetti.
"Bizler bir sinerji içerisinde bölgedeki istikrar ve barış için çalışmaktayız. Bu çalışmalarla aynı hedefe doğru ilerliyoruz. Türkiye bize bu hedefimizde eşlik etmektedir" diyen Gulleh, bölgedeki istikrarı sağlamak için Türkiye gibi Cibuti'nin de Somali'ye yardım ettiğini dile getirdi. Gulleh, Türkiye ile engel ve zorluklara rağmen Somali'nin istikrarı için çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.
Tarihi geçmişi, kültürü ve diniyle Cibuti'nin Türkiye'ye çok yakın bir ülke olduğunu belirten Gulleh, "Bizim atalarımız bu bölgede sizlerin atalarıyla birlikte yaşamıştı. Bundan 400 yıl önce bu ilişkilerin temeli atılmıştı. Bizler kardeşliğimizin köklerini biraz daha sağlamlaştıracağız. Ülkelerin liderleri olarak bu yoldan devam ediyoruz" dedi.
Cibuti'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın ziyareti sebebiyle caddeler ve binalar Türk bayraklarıyla donatıldı.