Bazı ülkelerin medya organları Taksim Gezi Parkı odaklı olaylara geniş yer verirken, AK Parti tarafından düzenlenen 'Milli İradeye Sahip Çık' mitinglerini görmezden geldi.
Türkiye'deki gelişmeleri sürekli gündemde tutan yabancı basın kuruluşları, Taksim Gezi Parkı odaklı olaylara geniş geniş yer ayırırken, AK Parti tarafından Ankara ve İstanbul'da düzenlenen "Milli İradeye Sahip Çık" mitinglerini görmezden geldi.
Haberlerinde Türkiye'deki gelişmelere yer veren bazı yabancı basın kuruluşları gösterileri tek taraflı olarak aktarırken, yüzbinlerce insanın katıldığı mitinglere gerekli önemi vermemesi dikkati çekti. Bazı uluslararası medya kuruluşları, miting başlamadan önce alandan kısa görüntü yayınlarken, haberin içeriğinde mitingden çok Gezi Parkı odaklı gelişmeleri aktarmayı tercih etti.
Alman medyasının da Gezi Parkı odaklı gelişmelere bakışı dikkati çekti. Der Spiegel dergisinin internet sitesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kazlıçeşme'deki mitingine işaret edilerek, ''Erdoğan, nefret vaizi'' başlıklı habere yer verildi. Haberde Erdoğan'ın, "Türkiye'deki çatışmayı daha da körüklediği, protestocuları da terörist olarak gördüğü, konuşmasında yabancı medyayı kışkırttığı, adeta despot bir tutum sergilediği" öne sürüldü.
Der Tagesspiegel gazetesi de manşetinden ''Erdoğan kendi halkına karşı savaşıyor'' başlığıyla verdiği haberinde, tarihçi Timothy Garton Ash'ın ''Erdoğan Neo Sultan tutumuyla kendine zarar veriyor'' ifadeleri aktarıldı.
Süddeutsche Zeitung da ''Türkiye'deki güç savaşı tırmanmaya devam ediyor'' başlığıyla okuyucularına duyurduğu haberde, Gezi Parkı'nın temizlenmesi sonrasında iktidarın gerilimi tırmandırdığı savunuldu.
Merkel'den RTL'ye Gezi Parkı açıklaması
Almanya Başbakanı Angela Merkel de G8 zirvesine gitmeden önce özel televizyon kanalı RTL'ye yaptığı açıklamada, Gezi Parkı'nın boşaltılması konusunda polisin müdahalesini eleştirdi.
Güvenlik güçlerinin çok sert davrandığını savunan Merkel, Gezi Parkı'nın boşaltılmasıyla ilgili televizyon görüntülerinin "bir çok insan gibi kendisini de ürküttüğünü" söyledi. Merkel, şu anda Türkiye'de yaşananların özgür gösteri ve ifade özgürlüğü anlayışıyla uyuşmadığını söyledi.
Öte yandan hükümetin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi Genel Başkanı Horst Seehofer de Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasına karşı olduklarını yineledi, Türkiye'den gelen bilgilerin de bunu desteklediğini savundu.
Gezi ilk günden beri İngiltere basınında yer alıyor
Gezi Parkı odaklı gelişmeler ilk günden bu yana eleştirel bir şekilde İngiliz basınında görselleriyle birlikte hemen hemen her gün yer buldu. Haberlerdeki eleştirilerde genelde göstericilere karşı orantısız güç kullanıldığı, Başbakanın "otoriter" tavır takındığı gibi yorumlar yapıldı. 10 yıl içinde Türkiye'nin çok geliştiği vurgulanırken, son yaşanan olayların buna gölge düşürdüğü ifade edildi.
Gezi Parkı odaklı gelişmeler bugünkü gazetelerde yer alırken, Guardian gazetesi, olaylarla ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kaleme aldığı bir makaleyi yayımladı.
Independent gazetesi de gösterilere karşı Erdoğan'ın İstanbul'da dün miting düzenlediğini yazdı. Gazete ayrıca doktorların gözaltına alındığına dair iddialara haberlerinde geniş yer verdi.
Financial Times gazetesi de polisle göstericiler arasında "çatışma"nın birçok noktada devam ettiğini, göstericilerin müdahale sonrasında vücutlarındaki yanıklardan şikayet ettiğini yazdı. Gazete, İstanbul'daki protestolarda bazı grupların, Başbakan Erdoğan'nın Gezi Parkı konusunda mahkeme kararının beklenmesi sözü nedeniyle parkı boşaltmaktan yana olduklarını kaydetti.
Times gazetesi ise polisin, Erdoğan'ın gösterileri "teröristler" olarak nitelediğini ve bastırmak için harekete geçtiğini yazdı.
Rusya basınında iki farklı tutum
Gezi Parkı odaklı gelişmeler Rus basınının da ana gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor.
Olayların başladığı günden itibaren protestolara yoğun ilgi gösteren Rus basını, zaman zaman canlı bağlantı kurarak olayları aktarmaya çalıştı. Rusya basını, Türkiye ile ilgili son günlerdeki haberlerinde iki farklı yaklaşım sergiledi.
Russian Today'in başını çektiği ve İtar-Tass ile RBK'nın da içinde yer aldığı bazı haber kaynakları, protestocuları destekler mahiyette haberlere yer verirken, Başbakan Erdoğan'ın Ankara ve İstanbul mitingleri hakkında kısa bilgilerle yetindi.
Erdoğan'ın konuşmalarından bazı bölümleri öne çıkaran İtar-Tass, "Erdoğan: Avrupa Parlamentosu yerini bil" başlığı ile yayınladığı haberde, Erdoğanın Türkiye'de olanlar hakkında AP'nin kararlarını kabul etmediğine vurgu yaptı.
Russian Today de İstanbul ve Ankara'da halen gösterilerin sürdüğünü ve bu gösterilere "Türkiyenin en büyük sendikasının da katıldığını" yazdı. Erdoğan'ın mitinglerine ilişkin haberde ise Başbakan'ın "Göstericilere yardım eden otellerin hepsinin kaydını aldık", "Taksime dönecekler teröristlere yardım etmekle suçlanacak" dediği şeklinde aktarıldı.
Ria Novosti'nin ise olaylara ilişkin yayınladığı haberlerde denge gözetmeye çalıştığı gözlendi.
İspanyol basınından "öfkeliler" benzetmesi
İspanyol gazeteleri de Gezi Parkı odaklı gösterilere katılanları, İspanya'da ekonomik krizle bağlantılı olarak ortaya çıkan, mevcut siyasi ve ekonomik sistem karşıtı olan halk hareketi ''öfkeliler''e benzetti.
Yüksek tirajlı El Pais gazetesi, ilk sayfasında ''Toleransızlık Türkiye'yi bölüyor'' başlığını kullanırken, haberde ''Taksim Meydanı'nın öfkelilerden boşaltılmasından sonra Türkiye her seferinde biraz daha bölünmüş görünüyor. Başbakan Erdoğan, İstanbul'da binlerce partilisine konuşma yaparken, göstericilerin meydandan boşaltılmasını bir zorunluluk olarak savundu. Binlerce kişi Erdoğan'ı alkışlarken, polis ise meydan okuyan gençlere müdahale etti'' ifadelerine yer verdi.
Oxford Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Bölüm Başkanı Timothy Garton Ash'ın tam sayfa yayınlanan ''Erdoğan'ın tehditkar tavrına karşı'' başlıklı yorum yazısında ise ''İstanbul Taksim Meydanı'nda bizimle aynı değerleri savunanları desteklemek zorundayız ama Türkiye'nin kısa bir zamanda doğu Akdeniz'in Fransa'sı haline gelmesini de bekleyemeyiz'' değerlendirmesi dikkati çekti.
El Mundo gazetesi de ''Erdoğan krizi hızlandırıyor ve Türkleri daha çok bölüyor'' başlıklı editör makalesinde, ''Bu sosyal kriz Erdoğan'ın elleri arasından kaydı gitti ve kötü yönetimi ülkeyi bölebilir. Erdoğan, ülkede radikal islamın ilerlemesinden endişe eden vatandaşlarının sesini duymalı. Çözüm elbette ki, baskıyı sürdürmek yada yabancı basının yalan haber verdiğini söylemekte değil'' diye yazdı.
El Mundo, Türkiye'de yaşanan gelişmeleri ''Türkiye'de iki taraf arasında sokakta bilek güreşi'' başlığı ile iç sayfasında verirken, ''Erdoğan, güç gösterisi için yandaşlarıyla miting organize ederek ülkeyi kutuplaştırıyor'' ifadesini öne çıkardı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in açıklamalarını başlığa çıkaran sağ görüşlü ABC gazetesi ise ''Ankara, İspanyol basınını, turist çekmek için Türk krizini şişirmekle suçluyor'' başlığını attı.
Avrupa'nın prestijli gazeteleri arasında yer alan Katalonya'da çıkan La Vanguardia gazetesi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da düzenlediği mitingle sokaklardaki gösterilere atıfta bulunarak, ''Protestolar sürerken, Erdoğan büyük kalabalıkla ferahladı'' başlığını kullandı.
Balkan medyası gelişmeleri AA'dan takip etti
Başbakan Erdoğan'ın Ankara ve İstanbul'da yaptığı mitingleri, AA'nın Boşnakça-Hırvatça-Sırpça (BHS) yayınından alan Balkan medyasının önemli bir kısmı haberi, "İşte Gerçek Türkiye Fotoğrafı" başlığıyla okuyucularına duyurdu.
Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'da dün gerçekleştirdiği miting AA'nın BHS yayını tarafından Balkanlar'daki abonelerine fotoğraf ve görüntüleriyle birlikte ulaştırıldı.
Bosna-Hersek'in en önemli gazetelerinden Oslobocenje, "Erdoğan AK Parti'nin mitinginde" başlığıyla haberi okuyucularıyla paylaştı. Başbakan Erdoğan'ın, Saraybosna'nın, İslamabad'ın, Üsküp'ün ve tüm dünyanın İstanbul'un sesini duyması için bu mitingi düzenlediklerine yönelik sözlerine yer veren gazete, mitinge ait çok sayıda fotoğraflarla da web sitesinde galeri oluşturdu.
Ülkenin bir başka gazetesi Dnevni Avaz ise İstanbul'daki miting yerine, Türkiye'de başlayan olayların devam ettiğini ve Başbakan Erdoğan'ın da kendisine karşı düzenlenen protestoları kontrol altına alamadığı yönünde haberlere AFP'nin geçtiği fotoğraflarla yer verdi.
Bölgedeki Sırplar'ın gazetesi olarak bilinen "Glas Srpske" (Sırpların Sesi) ise İstanbul'daki gelişmelerde AA kaynaklı haberleri kullanmayı tercih etti. Gazete, Başbakan Erdoğan'ın mitingdeki konuşmalarını geniş şekilde aktardı.
Bosna Hersek'in önemli haber sitelerinden "vakat.ba", "bh-news.ba" internet siteleri ise fotoğraflardan galeri oluşturarak, "İşte Gerçek Türkiye Fotoğrafı" başlığıyla haberleri okuyucularıyla paylaştı.
Bosna Hersek'in bir başka önemli haber sitesi "klix-ba" ise AA haberine yer vererek, Başbakan Erdoğan'ın "Eğer medya Türkiye fotoğrafı görmek istiyorsa, fotoğraf burada" sözlerini başlığa taşıdı.
Bosna-Hersek'te İran'ın Boşnakça yayın yapan televizyonu Sahar TV, internet portallarından vijesti.ba, dnevnik.ba, source.ba, depo.ba ile Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan'da da çok sayıda medya kuruluşu, AA haberlerini kullanmayı tercih etti.
Bölge ülkelerine yönelik yayın yapan El-Cezire Balkanlar ise İstanbul'daki mitingde Başbakan Erdoğan'ın Avrupa Birliği'ni sert şekilde eleştirdiğine vurgu yaptı.
Sırbistan'ın Sancak bölgesinde yayın yapan televizyon, gazete ve internet siteleri ise İstanbul mitingine 1 milyonun üzerinde vatandaşın katıldığına dikkati çekerek, Başbakan Erdoğan'ın konuşmalarına yer verdi.