Avro Bölgesi'ndeki şirketlerin kredi talebi yine azaldı

Avro Bölgesi'ndeki şirketlerin kredi talebindeki azalışın 2023 yılının son çeyreğinde de devam ettiği belirtildi.

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Avro Bölgesi'ndeki 157 bankanın katılımıyla hazırlanan Banka Kredi Anketi'nin sonuçlarına ilişkin raporu yayınlandı.

Raporda, Avro Bölgesi'ndeki şirketlerin kredi talebinin geçen yılın son çeyreğinde de gerilediği, talepte bu yılın ilk çeyreğinde hafif artış öngörüldüğü bildirildi.

Konut ve tüketici kredileri için hane halkının talebinin de aynı dönemde gerilediği ifade edildi.

ECB'nin raporunda, "Kredi kategorileri genelinde talepteki düşüşte faiz oranlarının genel seviyesi belirleyici oldu. Ayrıca, sabit yatırımlardaki düşüş firmaların kredi talebini azaltırken, tüketici güveni ve konut piyasasına ilişkin beklentilerdeki zayıflama hane halkının kredi talebini düşürdü." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu yılın ilk çeyreğinde 2022'nin başından beri ilk kez finans kuruluşlarının kurumsal kredi taleplerinde ve hane halkının konut kredisi talebinde hafif artış beklendiği, tüketici kredilerine yönelik talepte ise yüksek faiz ve belirsizlik nedeniyle daha fazla düşüş öngörüldüğü belirtildi.

ECB, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin olarak Ekim 2023'te açıkladığı raporda da Avro Bölgesi'nde hane halkının ve şirketlerin net kredi talebinin yüksek borçlanma maliyetleri ve ekonomik görünüme yönelik endişelerle azaldığını bildirmişti.

- Enflasyonla mücadele için faiz artırıldı

ECB, 2022 sonunda yüzde 2,50 olan refinansman faizini 2023'teki ilk toplantısında 50 baz puan artırarak yüzde 3'e çıkardı.

Yıl içinde faiz artışlarına devam eden ECB, Eylül 2023'teki toplantısında refinansman faizini yüzde 4,50'ye yükseltmesinin ardından ekim ve aralıktaki toplantılarında değişikliğe gitmedi.

Avro Bölgesi'nde Ocak 2023'te yüzde 8,6 olan yıllık enflasyon oranı, Aralık 2023'te yüzde 2,9'a geriledi.

ECB, sağlıklı bir ekonomi için tüm Avro Bölgesi'nde enflasyonun yüzde 2 olmasını hedefliyor.

ECB'nin bir sonraki toplantısı 25 Ocak Perşembe günü yapılacak. Analistler, Bankanın, ekim ve aralık aylarında olduğu gibi temel faiz oranlarında değişikliğe gitmeyeceğini öngörüyor.

Ekonomi haberleri, bir ülkenin veya bölgenin ekonomisiyle ilgili önemli gelişmeleri, olayları ve verileri içeren haberlerdir. Bu tür haberler, ticaret, iş dünyası, finans, para politikaları, piyasalar, işsizlik, enflasyon, büyüme, yatırım fırsatları ve daha birçok ekonomik konuyu kapsar. Ekonomi haberleri, ekonomik açıdan önemli olan ve halkı etkileyen olayları izleyicilere iletmeyi amaçlar. Ekonomi haberlerinin içeriği çeşitlilik gösterebilir. İş dünyasındaki büyük şirketlerin karlarını veya zararlarını, devletlerin ekonomi politikalarını, merkez bankalarının faiz oranlarını, piyasa endekslerinin değerlerini ve uluslararası ticaretin durumunu içerebilir. Ekonomik veriler ve analizler, yatırımcılar, iş insanları, politika yapıcılar ve genel halk için büyük bir öneme sahiptir. Ekonomi haberleri, genellikle güncel ekonomik verilerin sunumu, analizi ve uzman yorumlarını içerir. Örneğin, işsizlik oranları, büyüme rakamları, cari hesap dengesi, döviz kurları ve faiz oranları gibi ekonomik göstergeler, ekonomi haberlerinin temelini oluşturur. Ekonomi haberleri, yatırımcıların, tüketicilerin ve iş sahiplerinin ekonomik kararlarını bilinçli bir şekilde alabilmeleri için önemlidir. Bu haberler, ekonomik dalgalanmaları tahmin etme, finansal piyasalarda yatırım yapma ve iş stratejilerini şekillendirme konularında rehberlik eder.

Ekonomideki Güncel Haberler

Ekonomi haberleri, iş dünyasındaki profesyoneller, yatırımcılar ve genel olarak ekonomiye ilgi duyan herkes için önemlidir. Güncel ekonomi haberlerinin takip edilmesi, ekonomik trendleri anlama, yatırım kararları verme ve finansal gelecek planlama konularında yardımcı olabilir. Bu tür haberler, dünya genelindeki ekonomik büyümeyi, döviz kurlarındaki dalgalanmaları, şirket karlarını, ticaret anlaşmalarını, enerji fiyatlarını, işsizlik oranlarını ve daha birçok ekonomik göstergeleri içerebilir. Ekonomideki güncel haberler, hükümet politikalarının ve merkez bankası kararlarının ekonomiye etkilerini de inceleyebilir. Özellikle iş dünyasında faaliyet gösterenler için bu tür haberler, iş stratejilerini belirleme ve rekabetçi bir avantaj elde etme konularında hayati bir rol oynar.

En Çarpıcı Ekonomi Haberleri Milat'ta

Ekomide yaşanan tüm gelişmeleri yakından takip etmek hem yatırımcı hem de tüketici açısından oldukça önemlidir. Ancak ekonomi haberlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus haberlerin doğru kaynaktan elde dilmesidir. Ekonomide yaşanan tüm gelişmeleri eksiksiz ve doğru şekilde Milat gazetesi üzerinden takip edebilirsiniz.