Avrasya Tüneli Projesi

Marmaray'dan sonra başlatılan Avrasya Tüneli Projesi hakkında tanıtım videosu yayınlandı.

Başbakan'ın 'Marmaray'a kardeş' olarak adlandırdığı ve Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresini önemli oranda kısaltacak olan Avrasya Tüneli Projesi hakkında tanıtım videosu yayınlandı.

PROJE ÜÇ ANA BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Avrupa Yakası: Kazlıçeşme'den Sarayburnu'na devam eden Kennedy Caddesi üzerinde 5.4 km'lik mevcut yolun birer şerit genişletilerek 2x4 şeride çıkarılması, kavşak düzenlemeleri ve engelli vatandaşlarımızın erişimine uygun üst geçitlerin inşa edilmesi.

Boğaz Geçişi: Tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları ve geçiş gişeleri, bir yakada merkezi işletme binası ile birlikte, her katta çift şerit olmak üzere, iki katlı bir tünel inşaatının yapılması.

Asya Yakası: Göztepe'de Ankara-İstanbul Devlet Karayolu'na ulaşan mevcut D-100 yolunun köprülü kavşak, üst geçit ve yaya köprülerinin engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonu dahil olmak üzere, yaklaşık 3.8 km boyunca genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılması.

14.6 KİLOMETRELİK GÜZERGAH

26 Şubat 2011 tarihinde gerçekleşen iş başlatma töreni ile temeli atılan Avrasya Tüneli (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayacak. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14.6 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor.

Projenin 5.4 kilometrelik bölümü, deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilecek olan iki katlı tünelden oluşurken Avrupa ve Asya yakalarında ise toplam 9.2 kilometrelik güzergahta genişletme ve iyileştirme çalışmaları yapılacak. Araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edilecek.

YOLCULUK SÜRESİ 100 DAKİKADAN 15 DAKİKAYA İNECEK

Tünel geçişi ve yol iyileştirme-genişletme çalışmaları, bütüncül bir yapıda araç trafiğini rahatlatacak. İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek. Avrasya Tüneli, Asya ile Avrupa arasında en hızlı ulaşım olanağı sağlayacak bir "transit" güzergah yaratacak.

YALNIZCA HAFİF ARAÇLAR

Tarihi yarımadanın batısında bulunan Zeytinburnu ve Bakırköy ile Anadolu Yakasında Üsküdar ve Kadıköy arasında güvenli ve hızlı bir bağlantı olacak. Tünelin yalnızca hafif araçlar tarafından kullanımına izin verilecek. Tünel, ağır taşıt, motosiklet ve yayaların geçişine kapalı olacak.