ATO Başkanı Gürsel Baran, yazılı açıklamasında, söz konusu depremlerden bölgedeki birçok ilin etkilendiğini ve 35 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Baran, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük depreminin yaşandığının altını çizerek, etkilenen bölgenin Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasına yaklaşık yüzde 10 düzeyinde katkı sağladığını vurguladı.
Depremin yaşandığı bölgenin tarihi ve kültürel önemine de dikkat çeken Baran, şu ifadeleri kullandı:
"Depremin yaşandığı bölgemiz, tarihi bin yıllara dayanan kadim topraklarımızdır. İnsanlığa yön vermiş, büyük peygamberlerin, hükümdarların, bilgelerin izlerini taşıyan bu topraklarda yaşayan milletimiz Milli Mücadele'de dimdik ayakta durup, şehrine 'kahraman'lık 'gazi'lik unvanını kazandırmıştır. Bizim özümüz, gurur kaynağımız, medeniyetler beşiği şehirlerimizde hem madden hem de manen hayatın devamını sağlamak, afetzede vatandaşlarımızı yuvalarına kavuşturmak hepimizin görevi."
ATO 100'üncü Yıl EvleriBu yılın ATO'nun 100'üncü kuruluş yılı olduğunu bildiren Baran, şunları kaydetti:
"2023 yılı Cumhuriyet'imizin ve ATO'muzun 100'üncü yılını kutlamak üzere bir program yapmak niyetindeydik. Bu programı iptal ederek kaynaklarımızı ve enerjimizi, üyelerimizin destekleriyle birleştirerek depremzede vatandaşlarımızın konut ihtiyacı için harcayacağız. 100 milyonun üzerinde bir bütçe ayırarak ilk etapta 100 kalıcı konut inşa edeceğiz. Asrın felaketiyle yıkıldık, birlik beraberlikle yeniden ayağa kalkacağız. Bir tuğla da biz koyup, deprem bölgemizde ATO 100'üncü Yıl Evleri inşa edeceğiz. Onlara yeni meskenlerin inşa edilmesi gerekiyor. Bu ölçüde büyük bir afet aynı zamanda toplumsal bir travma oluşturuyor. Bu travmanın iyileşmesi için de yaşamın bir an önce normal koşullara dönmesi ve bölgenin yeniden kalkınmasını istiyoruz. Deprem bölgesi ve milletimize yönelik desteklerimiz devam edecek. Acımızı unutmadan, umudumuzu kaybetmeden yaralarımızı birlikte saracağız. Depremde hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifa diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun."
ATO'dan deprem çalışmalarına katkıDeprem felaketinin ardından harekete geçen ATO'nun deprem bölgesine ilişkin yaptığı çalışmalar şöyle:
"- İskenderun'da içinde mutfak, tuvalet ve duş ile çocuk oyun alanlarının yer aldığı mobil yemek hizmetinin de sunulacağı prefabrik yaşam köyü faaliyete geçiyor.
- Malatya'ya içinde ısınma, aydınlanma gereçleri ile jeneratörlerin, ranza yatakların yer aldığı 1750 metrekarelik çadır ve Hatay Expo Alanı'nda 500 metrekarelik çadır ile AFAD ve diğer ekiplere destek.
- Günlük 20 bin kişiye sıcak yemek servis eden mobil mutfaklar.
- Hatay ve Samandağ'da mobil tuvaletler.
- Jeneratör, ısıtıcı, battaniye, uyku tulumu ve diğer ihtiyaçların yer aldığı 18 tır bölgeye sevk edildi.
- Afet bölgesinde meydana gelen akaryakıt ihtiyacını karşılamak üzere tankerlerle akaryakıt sevkiyatı gerçekleştiriliyor.
- Arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere 140 eğitimli AFAD gönüllüsüyle onlarca iş makinesi, vinç, beton delici ve demir kesici aleti, afet bölgesine gönderildi.
- ATO üyesi yapı denetim ve yapı laboratuvar firmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda hasar tespiti çalışmalarına gönüllü olarak destek veriyor."