ATM'lere yasak geliyor: Hangi şifreler artık kullanılamayacak?

ATM'lerde yeni bir şifre uygulaması başlıyor. Gelecek haftadan itibaren Türkiye genelinde yürürlüğe girecek olan bu düzenlemeyle birlikte, yasaklı şifre kombinasyonları da açıklanmış durumda.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, (BDDK) artan hırsızlık ve dolandırıcılık vakalarına karşı düğmeye bastı. Milyonlarca vatandaşın kullanım sağladığı ATM'lerde yeni bir şifre dönemi başlıyor. Gelecek hafta itibarıyla Türkiye genelinde yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile birlikte, yasaklı şifre kombinasyonları da belli oldu.

ATM'lere yasak geliyor! Milyonları ilgilendiren uyarı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan geldi. Bankacılık sektöründe müşteri güvenliğini artırmak ve son dönemde artan dolandırıcılık vakalarının önüne geçmek amacıyla yeni bir adım atılıyor. Tahmin edilmesi basit şifreler yasak kapsamına alınıyor.

Peki, hangi şifreler artık kullanılamayacak?

Yeni düzenlemeye göre, kuruluş tarihleri, il plaka kodları, takım tarihleri ve benzeri yaygın rakam kombinasyonlarıyla oluşturulan şifreler artık geçerli olmayacak.

Gelecek hafta itibarıyla Türkiye genelinde yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile birlikte, banka ve kredi kartlarında '1923', '1453', '1903', '5353' gibi yaygın olarak kullanılan şifreler yasaklanacak.

BDDK, basit şifre kombinasyonlarının kötü niyetli kişilerce kolayca tahmin edilebildiğine dikkat çekerek, bu tür şifrelerin kullanımını sonlandırmayı amaçlıyor. Artan hırsızlık ve dolandırıcılık vakalarına karşı önlem almak amacıyla hayata geçirilecek bu yeni düzenleme, müşterilerin daha güvenli şifreler kullanmasını teşvik etmeyi hedefliyor.

Türkiye genelinde yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile birlikte, yasaklı şifre kullananlar ATM’lerde işlem yaparken şifrelerini değiştirmek zorunda kalacak. Müşteriler, ATM'de işlem yaparken bu tür şifreleri kullanıyorlarsa, sistem otomatik olarak şifre değiştirme uyarısı verecek ve güvenli bir şifre oluşturulmasını zorunlu kılacak.

Gelecek hafta başlayacak

Uygulanacak olan bu yeni düzenleme, gelecek hafta itibarıyla tüm bankaların ATM sistemlerinde devreye alınacak. Müşteriler, daha karmaşık ve güvenli şifreler seçmeye yönlendirilecek.

ATM'den kartsız şekilde işlem yapmayı mümkün kılan QR kod; kullanımı günden güne yaygınlaşan yeni bir teknoloji. İngilizce "Quick Response" (Çabuk Tepki) kelimesinin kısaltılmış hâli olan QR kod, iki boyutlu bir barkoddur. Peki, QR kodla yapılan işlemler güvenli mi?

QR kod ile yapılan banka işlemleri, son derece güvenlidir. İşlemlerin sadece QR kod ve telefon ile yapılması dolayısıyla banka ya da kredi kartı kullanılmaması, kartın kopyalanması ya da çalınması gibi tatsız durumların önüne geçer. Yanına sadece telefonunu alan bir kişi, müşterisi olduğu bankanın mobil uygulamasına girerek hızlıca para çekebilir. Kart taşıma durumunun ortadan kalkması, özellikle kalabalık şehirler için önemli bir güvenlik önlemidir.