Londra Üniversitesi'ne bağlı Hijyen ve Tropikal İlaçlar Okulu ile ABD'nin Johns Hopkins Üniversitesi İnsani Sağlık Merkezi, Gazze'deki durumun farklı senaryolarda nasıl değişebileceğini inceledikleri bir rapor yayımladı.
Raporda, ateşkes ilan edildiği, mevcut saldırıların devam ettiği ve saldırıların şiddetinin arttığı olmak üzere üç farklı senaryoya göre, 7 Şubat-6 Ağustos 2024 tarihleri arasında Gazze'deki toplum sağlığının nasıl etkilenebileceği projeksiyonları sunuldu.
Ateşkes ilan edildiği senaryoda, savaşın etkileri, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar ile anne ve yeni doğan sağlığını etkileyen faktörler nedeniyle 6 bin 550 kişinin hayatını kaybedeceği tahmin edilirken, mevcut durumun devam etmesi halinde bu sayının 58 bin 260'a, saldırıların şiddetinin artması durumunda ise 74 bin 290'a çıkabileceği öngörüldü.
Rapora göre, bu süre zarfında salgın hastalıkların etkisiyle ateşkes döneminde 11.580 kişinin hayatını kaybetmesi beklenirken, mevcut durumda bu sayının 66 bin 720'ye, saldırıların şiddetinin artması halinde ise 85 bin750'ye ulaşabileceği belirtildi.
Salgın hastalıklar felakete yol açacakRaporda, en fazla ölüm sebebinin kolera, çocuk felci, kızamık ve meningokokal menenjit gibi salgın hastalıklar olacağı öngörüldü.
Ayrıca raporda, bulaşıcı hastalıkların ateşkes dönemindeki ölümlerin en büyük faktörü olduğuna dikkat çekilirken, mevcut durumda veya saldırıların artması halinde yaralıların bulaşıcı hastalıklara yakalanmasının büyük ölüm sayısına yol açabileceği vurgulandı.
Rapora göre, su, sağlık, beslenme ve barınma koşullarının iyileşmesinin ölümlerin artmasına neden olabileceği en iyi senaryoda bile zaman alacağı belirtildi.
Gelecek 6 ayda hayatını kaybedenlerin yüzde 34'ünün 0-15 yaş arası çocuklar, yüzde 57'sinin ise erkeklerden oluşacağı öngörülürken, tüm senaryolarda anne, yeni doğan ve ölü doğum sayılarında artış bekleniyor.