Atasözlerini ve hatta marşlarını bile biliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, üst düzey bir vizyona sahip olduğu Uganda ziyaretinde bir kere daha ortaya çıktı. Erdoğan, mevkidaşı Museveni'yle yaptığı ortak basın toplantısında Uganda atasözünü hatırlatınca salonda alkış tufanı koptu.

ALİ ADAKOĞLU / KAMPALA

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın bu seferki Afrika ziyaretinin ilk durağı oylan Uganda'da, Erdoğan'ın ne derece vizyon ve karizmatik bir lider olduğu bir kez daha anlaşıldı. Erdoğan'ın ziyaret ettiği ülkelerin gelenek ve göreneklerini bilmesinin yanı sıra atasözlerine ve anlamlarına hakim olması, bunlar yetmezmiş gibi ülkelerin milli marşlarını bile bilmesi, onun liderlik vasfının ne derece ileri olduğunu gösteriyordu.

Museveni'nin gülüşü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin birlikte düzenlediği basın toplantısında renkli anlar yaşandı. Erdoğan'ın konuşmasında "Eti çiğneyebilen dişler, birlikte olan dişlerdir" anlamına gelen Uganda atasözünü hatırlatması başta Uganda Cumhurbaşkanı Museveni olmak üzere izleyenleri güldürdü ve ardından bir alkış tufanı kopardı.

Kendi otobüsünü yaptı

Erdoğan konuşmasında, "Uganda'nın Ebola salgınıyla mücadelesindeki başarısı sebebiyle tebrik ediyorum. Bu güzel ülkenin çalışkan insanlarının bu yıl güneş enerjisiyle çalışan otobüs ürettiklerini duydum. Tebrik ve takdirlerini ifade etmek isterim" dedi.

Hiç sömürgeci olmadık

Türkiye'nin Afrika'da hiçbir zaman sömürgeci olmadığının altını çizen Erdoğan, "Doğu Afrika'da istikrarı tehdit eden en önemli şey terörizmdir. Üç madde var.Birincisi mezhepçilik, ikincisi ırkçılık, üçüncüsü terörizm unsurudur.Terör mağdurlarına destek vermeye devam edeceğiz" dedi.

İlham kaynağı oldunuz

Tarihte ilk kez Uganda'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı olan Erdoğan, "Dünya 5'ten büyüktür" sözünü burada da tekrarlarken dinleyenlerden bu bölümde de büyük alkış aldı. Daha sonra söz alan Uganda Cumhurbaşkanı Museveni, bu konuyla ilgili olarak, "Liderliğiniz Afrika için ilham kaynağıdır" dedi.

Avrupa'da itici güç

Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni "Türkiye'nin liderliği bütün Afrika ülkeleri için ilham kaynağıdır. Türkiye yakın tarihe kadar gelişmiş ülkeler arasında değildi. Türkiye Sayın Erdoğan'ın yenilikçi liderliği sayesinde ciddi bir yol kat etti. 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'na 'hasta adam' deniyordu. Oysa Türkiye şimdi tüm Avrupa'da itici güç haline geldi" ifadelerini kullandı.