Aşırı yağışlı geçen kış Malatya kayısılarını vurdu

Yaşı, kurusu, kompostoluğu, pestili ve reçeliyle sofraların vazgeçilmez meyvesi kayısıda bu sene Malatya beklenen verimi alamadı.

Melike Turanoğlu Acun - Özel Haber

Ülkemizde ihracatı en fazla olan meyvelerden biri kayısıdır. Her yıl çiftçiye binlerce lira kazandıran kayısı bu sene yaşanan iklim şartları nedeniyle beklenen düzeyde yetişmedi. Kayısı ağaçları; sulaması, ilaçlaması budaması derken yıl boyunca emek isteyen ağaçlardan biridir.

Malatya’nın önemli bir nüfusu geçimini kayısı ihracatından sağlamaktadır. Kimi çiftçi yaş olarak satarken, kimisi de kurutup satarak geçimini bu yolla elde ediyor. Ancak kayısı her zaman istenilen düzeyde verim sağlayamayabiliyor. İklim şartları da kayısı üretimini olumlu veya olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Malatya’da uzun yılladır kayısıcılık yapan çiftçi Bahattin Acun kayısıların bu yıl yeterli miktarda yetişmemesiyle ilgili şunları söyledi; ‘’Geçtiğimiz kış çok yağmur yağdı. Yanan yağmura göre beklenen seviyede güneş açmadı, güneş açmayınca da kayısı çiçeklerinin birçoğu döküldü ve meyve veremedi. Hava sıcaklıkları normal düzeyde seyretmesine rağmen yağmur miktarındaki artış ağaçların veriminin düşmesine sebep oldu.’’

Kayısı ihracatında azalma beklediğini söyleyen Bahattin Acun; ‘’Kayısı ihracatında geçen yıla göre üçte bir oranında bir azalma bekliyoruz. 300 kök ağaçtan normalde 5-6 ton kayısı elde edilirken bu yıl bu rakam 2 tonlara kadar düştü. Bu durum da ister istemez kayısı fiyatlarının yükselmesine ve ihracatın azalmasına sebep olacak. Geçen yıl 90 lira olan toptan kuru kayısı fiyatının bu yıl 200 liralara kadar yükseleceğini düşünüyorum.’’