Emeklilik çeşitleri nelerdir? Asgari ücret düzeyinde maaşla emekli olanlar ne kadar maaş alır? SSK emeklilerinin maaşları nasıl hesaplanır? 4B Bağ-Kur emeklilerinin maaşları nasıl hesaplanır? 4C Emekli Sandığı emeklilerinin maaşları nasıl hesaplanır?
İş hayatında asgari ücret düzeyinde maaş alarak emekli olacak kişilerin alacakları maaş tutarları statüye, emeklilik türüne başta olmak üzere pek çok faktörden etkilenmektedir.
Emeklilik çeşitleri nelerdir?
Emeklilik çeşitleri; 4A (SSK), 4B (Bağ-Kur), 4C (Emekli Sandığı) şeklindedir. Emekli maaşında hesaplamalar sigorta kolu için yapılan prim ödemelerine göre tespit edilmektedir. Hükümetin aldığı kararla en düşük emekli maaşı 1000 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Emekli maaşlarının asgari ücrete eşitlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülmektedir.
Asgari ücret düzeyinde maaşla emekli olanlar ne kadar maaş alır?
Asgari ücret düzeyinde maaşla emekli olan SSK’lı 1904 TL, Asgari ücret düzeyinde maaşla emekli olan Bağ-Kur emeklisi 1608 TL, Asgari ücret düzeyinde maaşla emekli olan Emekli Sandığı emeklisi 2379 TL emekli maaşı alır.
SSK emeklilerinin maaşları nasıl hesaplanır?
4A emekli maaşı hesaplamaları üç farklı yöntemle yapılır. Buna göre hesaplamalarda; emeklinin ayrılma yılı kat sayısı, aylık bağlama oranı ve gösterge rakamı kullanılır. 2000 yılından önce 4A sigorta hesaplama değerleri; Emekli olan sigortalının yıllık kazanç ortalaması baz alınmaktadır. 10 yılık toplam kazancın ortalaması emeklilik hesaplamalarını sağlayacaktır. Hesaplama katsayısı 12 bin olarak kabul edilmekle birlikte hesaplamalarda kullanılan aylık ortalaması yüzde 60 olarak kabul edilmektedir. 2004-2008 yıllarında 4A sigorta hesaplama değerleri; Yıllın kazanç hesaplamalarında bir önceki yılın katsayısı kullanılmaktadır. Bu kapsamda TÜFE ve büyüme hızının yüzde 30’luk kısmı baz alınmaktadır. Hesaplamalarda aylık bağlanma oran yüzdesi yüzde 40 olarak tespit edilir ve 7200 güne kadar aylık bağlanmasında yüzde 2 artış yapılır.
4B Bağ-Kur emeklilerinin maaşları nasıl hesaplanır?
4B Bağ-Kur emeklilerinin maaş hesaplamalarında da 3 farklı yöntem kullanılmaktadır. Buna göre; 2000 yılından önce Bağ-Kurlu olanlar için emeklilik maaş hesaplaması son basamaktan 1 yıl prim ödemesini tamamlamış primlerin yüzde 70’i hesaplanır. Son basamak ödemesi olmayanların bir önceki basamaktan hesaplamaları yapılır. 2000-2008 yıllarında Bağ-Kurlu olanlar için emekli maaşı ağırlıklı ortalama ve aylık bağlama çarpılmasıyla hesaplanmaktadır. 2008 yılından sonra Bağ-Kurlu olanlar emeklilik maaşı ağırlıklı ortalama ve aylık bağlamanın çarpılmasıyla hesaplanır.
4C Emekli Sandığı emeklilerinin maaşları nasıl hesaplanır?
4C emekli sandığı emeklilerini hesaplamaları; Kıdem yılı Kademe Hizmet başlangıcı Hizmet bitişi Ek göstergeler İkramiye yılı Görev tazminat göstergesi bilgileri Kademeli tazminat göstergeleri gibi faktörlerle hesaplanmaktadır.