Türkiye'nin savunma alanındaki öncü hareketlerinden birini gerçekleştiren ve uluslararası alanda tanınan ASELSAN, yerli olarak geliştirilmesi için çalışmalarına hız verdiği Nano İnsansız Hava Araçları'nın özellikleri dikkat çekiyor.
ABD merkezli Teledyne FLIR şirketi, dünya çapında ün kazanan Black Hornet Nano İnsansız Hava Aracı'nın yeni bir versiyonunu geliştiriyor. Bu yeni versiyon, Black Hornet 4 olarak adlandırılıyor ve yalnızca 30 santimetre uzunluğunda ve sadece 70 gram ağırlığında. İHA, askeri personelin avuç içine sığabilen bu kadar küçük boyutlara sahip.
20 saniyede havalanıyorÜreticiye göre, yeni model, önceki versiyonu temel alarak askeri birimlere gelişmiş durumsal farkındalık sağlamayı amaçlıyor. Bu sistem sadece 20 saniyeden daha kısa bir sürede havalanabilir ve GPS olmadığı ortamlarda bile görev yapabilir.
Ayrıca, bu sistem görsel görüş hattının ötesindeki hedefleri tanımlayabilir ve silah sistemlerinin etkilerini gerçek zamanlı olarak değerlendirmeyi mümkün kılar. Black Hornet 4, düşük ışık koşullarında yüksek kalitede görüntü sağlayabilen yeni bir gündüz kamerasıyla donatılacak.
Teledyne FLIR'in Black Hornet 4'ü, ABD Savunma Bakanlığı ve Norveç Ordusu'na sunmayı hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'de güvenlik birimleri tarafından aktif olarak kullanılan bir model olarak dikkat çekiyor, ancak 200 bin dolarlık birim maliyetiyle öne çıkıyor.
30 dakikadan fazla uçuş süresine sahipBlack Hornet 4'ün önceki sürümlerine göre en önemli farklarından biri, gelişmiş uçuş performansı ve engellerden kaçınma yeteneğine sahip olmasıdır. Ayrıca, 30 dakikadan fazla uçuş süresine sahip olan bu model saatte maksimum 10 mil (16 kilometre) hıza ulaşabilir. Drone, 2 kilometrelik bir operasyonel menzile ve 25 knot rüzgara dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Black Hornet 4'ün en çarpıcı özelliklerinden biri, düşman radarları tarafından tespit edilmeden tehditleri tanımlayabilen son derece düşük görsel ve akustik izidir. Yeni 12 megapiksel kamerası ve yüksek çözünürlüklü termal görüntüleyicisi sayesinde sistem, muharebe sahasını daha ayrıntılı bir şekilde izlemeyi sağlar.
Ayrıca, Türkiye'de ASELSAN, Mikro ve Nano İHA'lar için çalışmalarını sürdürerek bu alandaki yurt dışına olan bağımlılığı sona erdirmeyi hedefliyor.