Mecidiyeköy' de 10 işçinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili asansör firması Geda-Majör Limited, bazı bilgilerin yanlış anlaşıldığı gerekçesiyle açıklama yaptı. Açıklamada, asansörde paraşüt fren sisteminin olduğu belirtildi.
Geda-Majör Limited Şirketi, parlamenterlerin Mecidiyeköy' de 10 işçinin ölümüne sebep olan asansör kazasıyla ilgili yaptıkları açıklamalarda bazı yanlış bilgi ve yorumların yer aldığı gerekçesiyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Bazı kimselerce asansörün düşmesine halat kopmasının yol açtığı belirtilmiş ve gerek geleneksel basında, gerekse sosyal medyada bu yanlış bilgi gerçekmişçesine tartışılmıştır. İnşaatta kullanılan asansörlerde halat yoktur. Bazı kimselerce düşen asansörün 'raydan çıktığı' bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştır. Asansörlerin çalışma sistemi 'raylı' bir sistem değildir. Dolayısıyla hayatını kaybeden 10 işçi ile bir miktar malzeme taşıyan kabinin raydan çıkması da söz konusu olamaz" denildi.
Projede kullanılan asansörlerin eski olduğu ve kiracının yüksek bedel ödememek için eski asansörleri kiraladığı iddialarına ilişkin olarak ise, "İnşaatta kullanılan asansörlerin 6'sı da Almanya'da üretilerek ithal edilmiş ve İstanbul'da montajları yapılarak sıfır teslim edilmiştir. Yine aynı kaynaklar şantiyedeki 6 asansörden 2'sinin çalıştığı ve diğerlerinin bozuk olduğunu belirtmişlerdir. Bu da doğru değildir. Asansörlerin kullanımı ve yoğunluğunu inşaatın ilerleme yönü belirlemektedir" açıklaması yapıldı.
"KİRACININ SORUMLULUĞUNDA"
Açıklamada, "Kiracı ile şirketimiz arasındaki sözleşme uyarınca asansörlerin işletilmesi ve güvenli çalışması kiracının sorumluluğundadır. Çalışan personele talep olduğu takdirde eğitim verilmesi ve asansörlerle ilgili şikayet başvurusu yapıldığında arızanın giderilmesinden ise şirketimiz sorumludur. Sözleşmede yer almadığı halde şantiyede bulundurduğumuz iki teknik görevlimiz, mesai saatinden sonra meydana gelen kaza haberi kendilerine ulaştırıldığı için şantiyeye dönmüşlerdir" ifadelerine yer verildi. Açıklamanın devamında şöyle denildi:
"Şirketimizin Alman ortağı GEDA dünyada bu asansörleri (insan ve yük taşımada kullanılan makine) üreten en büyük üç şirketten biridir ve şirketin 80 yılı aşan tarihinde benzeri bir kaza bulunmamaktadır. Asansörlerin çalışması kremier adı verilen bir sistem (fotoğraflarda göründüğü gibi bir tarafı dişli bant, diğer tarafı dişli makara) ve birbirini tamamlayan iki elektrik motoru tarafından sağlanmaktadır. Bu sistemlerin üçü de elektronik değil mekaniktir. Kabine taşıyacağından fazla ağırlık yüklendiğinde ilk önce fren motoru devreye girmekte ve asansörü yavaşlatmaktadır. Asansör hareketine devam ederse 'paraşüt fren' denilen ikinci sistem devreye girmekte ve asansörü durdurmaktadır."
Yapılan açıklamada kazanın meydana gelmesine yol açan nedenlerin bilirkişi raporlarından sonra belirlenebileceği ifade edilerek, bu raporlar açıklanana kadar yapılacak bütün açıklama ve yorumların duyulan üzüntüyü artırmanın ötesinde bir yararı olmayacağı, bu nedenle kesin bilgiye dayanmayan bu türden açıklamaları yapanların konunun hassasiyetine uygun davranmalarının her şeyden önce insani bir görev olduğu bildirildi.
Kaynak: İHA