Arınç Bakanlar Kurulu sonrası açıklama

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklama yapıyor.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "(Çözüm sürecine yönelik toplantı) Bu haftada bu toplantının ikincisini yapacağız. Terörle Mücadele Üst Kurulunu en yakın zamanda toplayacağım. Esasen onun dışındaki kurumlarla da görüş alışverişimiz devam etmektedir. Ben şu iki yıllık süreçte bugün geldiğimiz noktada çözüme çok daha yaklaştığımızı ve sürecin aydınlık bir ışık olarak rahatlıkla görülebildiğini söyleyebilirim" dedi.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, çözüm süreciyle ilgili yol haritasının ne zaman açıklanacağına dair bir soru üzerine, şu yanıtı verdi:
"Çözüm süreci konusunda geçtiğimiz hafta Sayın Başbakanımızla kapsamlı bir toplantı yaptık. Fevkalade verimli oldu. Görevler, yetkiler, yapılacak işler tekrar bir standart haline getirildi. Bu konuda herkes üzerine düşen rolü en güzel şekliyle oynayacak, görevini en iyi şekliyle yapacak. Bu işin anahtarı, bu işin kilit rolü TBMM'den çıkarttığımız toplumsal bütünleşmenin güçlendirmesi ve terörün sona erdirilmesiyle ilgili kanundur. Bu kanun 36 oyun dışında neredeyse Meclis'in ittifakıyla kabul edilmiştir. O 6 maddelik çerçeve kanundur, 6 maddelik çerçeve kanun içerinde ne varsa onları yerine getireceğiz. Yol haritası nedir, hangi tarihte açıklanacaktır, içeriğinde ne vardır? bunları sormayınız bunları kimse de söylemez ancak belki bazı ip uçlarını bazı arkadaşlarımız verebilir. Ben bu sürecin içeriğinde bana göre önemli bir rolün içerisindeysem doğrusu şunu şu zaman yapacağız, bunu zaman bu zaman yapacağız, şunlar, şu maddeler olacak diye böyle bir şeyi kamuoyuyla paylaşmam."
Çıkartılan kanunun aynen uygulanacağını ve bu kapsamda yapılacak işlerin bir kısmının idari tasarruf nitelikte olduğunu belirten Arınç, şöyle devam etti:
"Bu bakanlıkların ve hükümetimizin yetkisindedir, bürokrasiye aittir. Onu ben yapın derim, ertesi gün yaparlar. Bunun için davul zurna çalmaya da gerek yoktur. Bazı kanuni düzenlemeler yapacaksa bunun için Meclis'ten başka gideceğimiz bir yol yok. O zamanda size Meclis'e giderken de Meclis'te görüşmeler sırasında da neyi kapsadığını ayrıca anlatırız. Bu çözüm süreci çok isteyenleri olmasına rağmen istemeyenleri de çok bol olduğu için büyük bir hassasiyetle takip edilmesi gerekir. O yüzden bazı arkadaşlarımızın zaman zaman bazı açıklamaları olacaksa, bunları bir başkasına yorumlatmaya gerek yok. Bakınız adayla gidenler, gelenler görüşmeler var. Oradan yayınlanan bazı mesajlar, anlatılanlar var. Bunların içerisinde bizim en çok dikkat etmemiz gereken, çözüm sürecini en kısa sürede olumlu sonuçlandırmak mecburiyetindeyiz. Bu Türkiye'nin yararınadır. Zaman ve süreç uzadıkça elbette bu işe maniler katılabilir. Çünkü bazı çeteler sadece bu süreci provoke etmek için bazı eylemler yapmaktadırlar. Bir: iç güvenlik ve asayişimiz mükemmel olmalı, ikincisi de çözüm süreci başarıyla sonuçlanmalı."
Arınç, yapılacakların madde madde haline getirilip, zaman içinde hepsinin adımlarının atılacağını bildirerek "Belki siz bunları 'aa bu da oldu' diyerek karşılayacaksınız. Bunu öncesinde açıklamak gibi bir düşüncemiz yok. Bu hafta da bu toplantının ikincisini yapacağız. Terörle Mücadele Üst Kurulunu en yakın zamanda toplayacağım. Esasen onun dışındaki kurumlarla da görüş alışverişimiz devam etmektedir. Ben şu iki yıllık süreçte bugün geldiğimiz noktada çözüme çok daha yaklaştığımızı ve sürecin aydınlık bir ışık olarak rahatlıkla görülebildiğini söyleyebilirim" dedi.
"14-15 Ekim'de ancak TBMM'de yasamaya başlayacağız"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın hakim ve savcıların özlük hakları ve sicil affını düzenleyen yasa teklifinin Bakanlar Kurulunun gündemine gelebileceğine yönelik açıklamalarının olduğu hatırlatılarak söz konusu çalışmanın gündeme gelip gelmediğinin hatırlatılması üzerine Arınç, "Bakanlar Kuruluna gelmedi çünkü HSYK seçimleri doğrudan hükümetin meselesi değil" ifadesini kullandı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bazı yargı mensuplarını kabul ettiğini anımsatan Arınç, şunları kaydetti:
"Sayın Başbakanımız o günkü ifadelerinde 'HSYK üyelerini seçecek. Bu Türkiye için çok önemlidir. Benimle başka görüşmek isteyenler varsa onlarla da görüşmeye hazırım' demiştir. O gün görüşmeye katılanlar elbette bazı taleplerde yargı adına bulunmuşlardır. Sicil affının çıkarılması, belki mali durumlar konusunda iyileştirmeler yapılması. Bunlar yargının sorunları olarak mutlaka dikkate alınacaktır. Sayın Bozdağ gerekirse tasarı, gerekiyorsa belki bazı milletvekillerimizin teklifiyle bunu gündeme getirecektir. Yani, Yargıda Birlik'in Başbakanımızdan veya Sayın Bakanımızdan yargı adına talepleri ne olmuşsa bunlar makul karşılandığını biliyorum. Ancak biliyorsunuz 1 Ekim'e kadar Meclis tatilde, bugünkü çalışması olağanüstü bir toplantıdır. 1 Ekim'den sonra galiba hemen Kurban Bayramımız var. Biz 14-15 Ekim'de ancak TBMM'de yasamaya başlayacağız. Dolayısıyla seçimler öncesinde bir yasama çalışması yapmayı zaten düşünmeyiz, buna fiilen de imkan yok. Ama gelişen süreç içerisinde yargının sorunlarını her ne kadar adli yılın açılışında konuşulmamış olsa bile bize anlatan herkesin bu taleplerine kulak vermek mecburiyetindeyiz."
Başbakan Yardımcısı Arınç, Şişli'deki asansör kazasına ilişkin, "Bu yurttaşlarımızın her birine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın sosyal güvenlik alanında ölüm geliri, ölüm aylığı ve diğer ödemelerin süratle yapılmasına karar verildi. Bu konuda bir gecikme söz konusu değildir" dedi.
Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaptı, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Bakanlar Kurulu'nda İstanbul'da meydana gelen iş kazası ve kazada hayatını kaybeden 10 işçiyle ilgili olayın araştırılmasının gündeme geldiğini anlatan Arınç, yaklaşık 3 saat boyunca facia üzerine ilgili bakanların olayın meydana gelişi, öncesi ve sonrasıyla muhtemel sebepleri konusunda fikirlerini ifade ettiklerini bildirdi.
Bu acı milletimizin acısıdır
İşçilerin asansörün 31. kattan düşmesi suretiyle hayatlarını kaybettiklerini hatırlatan Arınç, "Bu sadece İstanbul'da ve kendi çevrelerinde değil şüphesiz hepimiz için de büyük bir acı oldu, büyük bir kayıp oldu, fevkalade üzüldük. Allah'tan rahmet diliyoruz genç arkadaşlarımıza. Hayatlarını kazanmak için zor işlerde çalışan, gece gündüz emek sarf eden bu arkadaşlarımızın böyle bir facia sonunda hayatlarını kaybetmiş olmalarından gerçekten büyük üzüntü duyduk. Kardeşler var ve memleketlerine 3-5 kuruş kazanarak bunları göndermek ve aile bütçelerine katkıda bulunmak isteyen işçi kardeşlerimiz var. Bu acı milletimizin acısıdır, hepimiz üzgünüz. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum" diye konuştu.
Adli soruşturma devam ediyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in kazanın hemen ardından olay yerine intikal ettiğini ve Başbakan Davutoğlu'nun bilgilendirildiğini anımsatan Arınç, "Sayın Faruk Çelik'in konu hakkında verdiği bilgileri etraflıca dinlemiş olduk. Daha sonra şüphesiz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir adli soruşturma başlatıldı, bu adli soruşturma devam ediyor. Olayın meydana gelmesiyle ilgili olarak idari bakımdan bir sorumluluk var mıdır? Hemen hemen her olaydan, özellikle ölümlü olaylardan sonra adli soruşturma yalnız kalmıyor, idari soruşturma da devam ediyor" bilgisini verdi.
Kazaya ilişkin ilgili bakanlıkların da çalışmalarının bulunduğunu dile getiren Arınç, "Bu çalışma sonucunda da kusurlular veya eksiklikler, dikkatsizlikler sebebiyle meydana gelmişse bu olay, en çok atfı kabil suç nerededir, kimdedir, bunların ortaya çıkarılması için gerekirse keşifler, bilirkişi incelemeleri de yapılmak suretiyle herhalde haklarında davalar açılacaktır ve kanunun öngördüğü cezalara muhatap olacaklardır" ifadesini kullandı.
Toplantıda varılan sonuçlara ilişkin de bilgi veren Arınç, "Öncelikle adli soruşturmaya bir müdahalemiz söz konusu değil. Olay anından itibaren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olay üzerinden soruşturma başlatmıştır. İdari soruşturma hem valiliğimiz ve hem ilgili kurumlar tarafından belediyeleri de kapsayacak biçimde bunların sorumluluklarını dikkate almak şekliyle o da başlatılmış ve devam etmektedir" diye konuştu.
Arınç, şöyle devam etti:
"Bugün Sayın Başbakanımız bu görüşmelerin sonunda bir karar verdi, o da kendi yetki ve sorumluluğunda bulunan Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu görevlendirecektir. Başbakanlık Teftiş Kurulu da sadece bu spesifik olaya münhasır değil, bildiğiniz gibi bundan 3 yıl önce çok büyük bir özenle çıkardığımız İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun bu geçtiğimiz 3-4 yıl içerisindeki uygulamaları ve verimlilik analizi yapılmak suretiyle bir eksiklik var mıdır, yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç var mıdır, bu olaylarla ilgili olarak süreçler nasıl cereyan etmektedir, yetki ve sorumluluklar kimlerdedir, böyle bir olay vukua geldiğinde kimler hangi noktalarda sorumluluk alabileceklerdir, bunları Başbakanlık Teftiş Kurulu'na çok özenli bir şekilde hazırlanması için Sayın Başbakanımız talimatlarını vermişlerdir."
İş kazası sonrası hayatını kaybeden vatandaşları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sağladığı imkanların neler olduğu konusunun da detaylı olarak görüşüldüğünü anlatan Arınç, "Bu yurttaşlarımızın her birine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın sosyal güvenlik alanında ölüm geliri, ölüm aylığı ve diğer ödemelerin süratle yapılmasına karar verildi. Bu konuda bir gecikme söz konusu değildir" diye konuştu.
Toplantıda ILO sözleşmeleriyle ilgili 167 ve 176. maddeler konusunun da olduğunu söyleyen Arınç, şunları kaydetti:
"Aslında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıktığı zaman bu sözleşmelerin hükümlerini de kapsayacak düzenlemeler yapılmıştı. Bu bakımdan tek başına ILO sözleşmelerinin bu maddelerine ilişkin bir gecikme söz konusu değildi, çünkü onların iş sağlığıyla, işçi sağlığıyla ilgili veya iş güvenliğiyle ilgili öngördüğü konuları esasen bu kanun çıkarken fazlasıyla karşılamış bulunmaktaydık. Bunlardan biliyorsunuz 167 sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi birisi, 176 sayılı Maden İşyerlerindeki Güvenliğin Sağlanmasıyla İlgili Sözleşme bir diğeriydi. Bu kanunla bu hükümler getirilmiş olmasına rağmen yine çağdaş standartlar gereği Avrupa Birliği normları gereği ILO sözleşmelerinin bu maddeye ilişkin kısımlarının da onaylanması maksadıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir an önce gönderilmesi ve yeni yasama döneminin başında da kanunlaştırılması istenmiştir bunlar da gerçekleştirilecektir.