Arap ülkelerinin URNWA çıkışı

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Arap-İsrail çatışmaları sırasında evlerini ve geçim kaynaklarını yitiren Filistinlilere yardım amacıyla BM tarafından kurulan URNWA''nın kapatılmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Arap Birliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Sekreter Ebu Gayt, birliğin Mısır'ın başkenti Kahire'deki genel merkezinde UNRWA Genel Komiseri Pierre Krahenbühl ile bir araya geldi.

ABD'nin UNRWA politikalarının, kurumun meşruiyetine zarar verme, BM tarafından UNRWA'ya verilen yetkiyi zayıflatma ve (Filistinli) mülteciler meselesinin tasfiyesi için hazırlık yapma amacı taşıdığını belirten Ebu Gayt, "Arap ülkeleri bu durumun farkında ve ABD ile İsrail'in istediği gibi UNRWA'nın dağılmasına ya da alternatif oluşumlarla değiştirilmesine izin vermeyecek." ifadesini kullandı.

Ebu Gayt, ABD'nin kesme kararı aldığı yardımların telafi edilmesi ve UNRWA'nın içinde bulunduğu mali açığın kapatılmasıyla ilgili önerilerde bulundu.

Krahenbühl ise UNRWA'nın yaşadığı krizde gelinen son noktayla ilgili bilgileri paylaştı.

Bütçe açığı 200 milyon dolar

Krahenbühl, kurumun 200 milyon dolar bütçe açığı bulunduğunu ve satılık olmadıklarını belirtti.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki BM Medya Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Krahenbühl, daha önce benzeri görülmemiş maddi kriz yaşayan UNRWA'nın yarın Arap Birliği toplantısına katılacağını belirterek, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Kuveyt, Ürdün ve Mısır'a verdikleri destek için teşekkür etti.

Krahenbühl, "UNRWA'ya destekten söz etmiyoruz. Sağlık ve eğitim hizmeti bekleyen milyonlarca Filistinli çocuk ve öğrenciden söz ediyoruz. Ağustos ayında yeni eğitim döneminin açılışını yaptık. 500 binden fazla mülteci öğrenciye 'maddi destek alamadığımız için eğitim hakkınızı veremiyorum' dediğimi düşünemiyorum. Bunu yapamam." ifadelerini kullandı.

Kurumun yaşadığı bu son krizin, "siyasi sebepler dolayısıyla olduğunu söylemenin" kendilerini üzdüğünü dile getiren Krahenbühl, insani yardım çalışmaları alanının politize edilmemesi gerektiğini söyledi.

"UNRWA'nın yaptığı iş satılık değildir." diyen Krahenbühl, kurumun mülteciler için yeni eğitim döneminin açılışını yapmasının, "bu krizi aşma konusunda ciddiyetle çaba sarf edildiği yönünde verilen bir umut mesajı" olduğunu kaydetti.

Krahenbühl'ün yarın Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına katılması bekleniyor.

UNRWA, Ağustos ayında mali krize rağmen Suriye, Lübnan, Ürdün, Gazze ve Batı Şeria'nın bulunduğu 5 bölgede eğitim-öğretim yılının başladığını ve bu beş bölgede, 526 bin öğrencinin eğitim göreceği ajansa ait 711 okul bulunduğunu açıklamıştı.

ABD'nin yardımları durdurma kararı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, 31 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, ABD'nin UNRWA'ya mali yardımları tamamen durdurma kararı aldığını bildirmişti.

ABD yönetimi 2018 başında UNRWA'ya sağladığı desteğin büyük bölümünü askıya almıştı. Amerikan medyasında yer alan haberlere göre Washington, UNRWA'ya 365 milyon dolarlık yardım yapıyordu.

UNRWA, BM Genel Kurulunca 1949'da Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinli mültecilere yardım amacıyla kuruldu.

Halihazırda Filistin içinde ve dışında 5,9 milyon Filistinli mülteci bulunuyor. UNRWA'nın yardımları Filistinli mülteciler için büyük önem taşıyor.

Dünya Bülteni