Arakanlı Müslümanlara dev yardım kampanyası

Myanmar'da yaşanan vahşete karşı imkanlarını seferber eden Türkiye, dev yardım kampanyası başlattı. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla AFAD, Kızılay, Diyanet Vakfı ve önde gelen birçok STK ile yardım kampanyası başlatıyoruz" dedi.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Dışişleri Bakın Mevlüt Çavuşoğlu'nun Myanmar'ın uyguladığı soykırımdan kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlara yardım çıkartmasının devamı geldi. AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, STK'larla büyük bir yardım kampanyası başlatacaklarını açıkladı.

Bakan Akdağ, Türkiye'nin Arakan'daki büyük insanlık dramında da bir kere daha insanlığın vicdanı haline geldiğini söyledi. Mazlumların sesi olmayı sürdüreceklerini belirten Akdağ, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Kızılay, Sağlık Bakanlığı, Diyanet Vakfı başta olmak üzere sivil toplumla beraber ciddi bir kampanya başlatacağız" diye konuştu.

BM istese iki günde biter

"Aslında bu zulümler durdurulabilir" diyen Akdağ, "Myanmar'ı bu hususta uluslararası topluma karşı, Birleşmiş Milletler'e karış nasıl bir gücü olabilir ki, daha öncede Suriye içinde aynı durumu ifade ettim. Birleşmiş Milletler gerçekten durdurmak isterse durduramaz mı iki günlük iştir. Bu niyetle alakalı bir şeydir" sözlerine yer verdi.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ (fotoğrafta) ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Arakan'a yapılacak yardımlara ilişkin AFAD Başkanlığında basın açıklaması düzenledi.

Mülteci sayısı 300 bin oldu

AFAD Başkanı Güllüoğlu ise 25 Ağustos'tan bu güne kadar 300 bin insanın Myanmar'dan Bangladeş'e geçtiğini açıkladı. Güllüoğlu, "Bunları bir kısım BM'nin kurmuş olduğu ama artık kapasitesini kat kat aşmış olan kamplarda kalıyorlar. Bir kısmı kendi oluşturdukları derme çatma bir çadır yaşamaya başladılar. Bir kısmı ise akrabalarının yanına köylere yerleşmiş durumdalar" şeklinde konuştu.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise bölgede ciddi sıkıntıların olduğunu belirterek, acil insani yardımların gerektiğini bildirdi.