Arakan'da insanlık felaketi yaşanıyor

Bangladeş Kızılay'ı Başkanı Prof. Dr. Habib Millat, Myanmar ordusu ile Budist rahiplerin biran önce durdurulmaması halinde, dünyanın yüzbinlerce insanın yok oluşunu seyredeceğini söyledi. Millat, Arakan'da bir insanlık felaketinin yaşandığını dile getirdi.

İSMAİL ZELVİ-ANTALYA

Arakan'da devam eden trajedinin yalnızca insani yardımla çözülemeyeceği, uluslararası kuruluşların bir an önce Myanmar ordusu ile katliam peşinde koşan Budist rahipleri durdurması gerektiği belirtildi. Bangladeş Kızılay'ı Başkanı Prof. Dr. Habib Millat, yüzbinlerce insanın hayatta kalabilmesi için diplomasi sürecinin bir an önce tamamlanması gerektiğini açıkladı.

İnsanlar ölüme terkedildi

Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Komitesinin genel kurulu vesilesiyle Antalya'da bulunan Millat, sorularımızı cevaplandırdı. Arakan'daki durumun her gün daha da kötüleştiğine dikkat çeken Millat, "Arakan'da resmi rakamlara göre 600 bin; gerçek rakamlara göre ise bundan çok daha fazla sayıda Müslüman büyük bir felaketle boğuşuyor. Felaket bölgesine şahsen çok gittim. 80 binden gazla insan sınırda geçici barınma olanaklarıyla ve kötü koşullarda mücadele ediyor. Bunların çoğu kadın ve çocuklar. Bu felaket insanlığın bu zamana kadar karşılaştığı insan eliyle yapılmış en büyük felaket. Bangladeş hükümeti olarak insani yardım amacıyla sınırlarımızı açıyoruz. Ancak hala büyük miktarda barınma, gıda, su ve ilaç gibi hayatta kalmak için gerekli olan yardımlara ihtiyaç var. Bildiğiniz gibi kış kapıda ve yardımların aciliyeti de gittikçe artıyor. Şu anda ben bu insanların yaklaşan ağır mevsim koşullarıysa nasıl mücadele edeceklerini bilmiyorum. Türkiye'nin de yardımda bulunduğu kamplardan birini ziyaret ettiğimizde 8 çocuklu bir kadın bu çocuklarından beşinin öldürüldüğünü söyledi. İşkence edilmiş ve tecavüze uğramış çok sayıda kadınla karşılaştık. Bu insanlar sınır hattında ağır bir mücadele veriyorlar. Çocuklar ailelerinin gözü önünde kurşunlarla öldürülüyor. Açıkcası ICRC burada en çok ilgilenen kuruluş." dedi

Politik adımlar atılmalı

Felaketin çözümü için politik adımlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Millat, "Bu felaketin çözümü için politik adımlara ihtiyaç var. Şu anda yapılanların hiçbiri kalıcı çözümler değil. Bir diplomasi süreci devam ediyor. Başbakanımız da Birleşmiş Milletler'de bu felaketi gündeme getirdi. Diplomasi sürecinin bir an önce sonuca varması yüzbinlerce insanın hayatta kalabilmesi için büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu,

Türkiye'ye teşekkür

Arakan'da katliamın başlamasıyla Türkiye'nin çok hassas bir tutum takındığını belirten Millat, Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan'a duyarlılığı sebebiyle teşekkür etti. Millat, "Kendisi bu bölgeyi yüksek seviyede bir heyetle birlikte ziyaret etti. Türkiye başta olmak üzere Müslüman ülkelerin bu sorun için çalıştıklarını biliyoruz. Ve bu çabalar bizim bölgedeki yardım faaliyetlerimizi daha da kolay hale getiriyor. Fakat daha gidecek çok yolumuz var. Şu anda kalıcı çözümün ne olacağına hiç kimsenin bir fikri olduğunu düşünmüyorum. Myanmar hükümeti ve ordusu geri çekilmediği sürece hiçbir şey olmayacak. Yardım kuruluşlarıyla çok daha fazla koordinasyon gerekiyor. Şu anda her türlü yardıma çok acil ihtiyacımız var. Su, içme suyu, gıda, temizlik, ilaçu2026 Yaşatmak için ne gerekiyorsa her şeye ihtiyacımız var. Şu andaki çözümlerin çoğu geçici. Uzun vadeli çözümlere ihtiyacımız var. Türkiye'den gelen yardımlar için çok minnettarız. Türkiye ile birlikte diğer ülkelerin de yardımları devam ediyor. Ancak sorunu kalıcı olarak çözmek için yeterli değil" şeklinde konuştu.