Araba sahibi olmak, yaşınız kaç olursa olsun hem çok keyiflidir hem de hayatınızı kolaylaştıracak önemli bir ihtiyaçtır. Siz de sıfır otomobil ya da ikinci el araba araştırırken bir yandan yakıt masrafını nasıl düşüreceğinizi hesaplıyorsanız faydalı olabilecek yakıt tüketimi hesaplama ipuçlarını ve araç yakıt tüketiminde tasarruf etmenizi sağlayacak teknik bilgileri yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz. Araba kullanırken yaşanan en büyük endişelerden biri yakıt masrafıdır. Ülkemizde benzin fiyatları ve ona alternatif LPG gibi yakıt türlerinin fiyatları, ortalama gelire göre oldukça yüksek. Bu da araç sahiplerini bu konuda dikkatli olmaya ve daha titiz davranmaya itiyor.
Yakıt Tüketimi Hesaplama YollarıYakıt tüketiminizi hesaplamak için yakıt tasarruf cihazlarını kullanabilir ya da hidrojen yakıt tasarruf sisteminden faydalanabilirsiniz.
Yakıt Tasarruf Cihazı Nedir?Yakıttan tasarruf etmek isteyen ve LPG’li araç kullanmayı tercih etmeyen araç sürücülerinin kullandığı cihaza yakıt tasarruf cihazı denir. “Yakıt tasarruf cihazı işe yarıyor mu?” diye merak edenler için söylemeden geçmeyelim. Bu cihazın tam olarak işe yarayıp yaramadığı hakkında birçok görüş bulunmakta. Araç sürücülerinin bazıları yakıt tasarruf cihazı yorumlarında cihazları kullanmaya başladıktan sonra 50 kilometreye kadar tasarruf ettiklerini belirtirken bazıları da bekledikleri tasarrufu elde edemediklerini belirtiyorlar. Yakıt tasarruf cihazı fiyatları ise 50 TL ile 500 TL arasında değişiyor.
Hidrojen Yakıt Tasarruf Sistemi Nedir?Araç yakıt tüketimi hesaplama için yakıt tasarruf cihazlarından memnun olmayan sürücülerin bir başka çözüm yolu da araçlarına taktıkları hidrojen yakıt tasarruf sistemidir. Hidrojen yakıt tasarruf sistemi, aracınızın motorunu çalıştırdığınız andan itibaren devreye girer. Sistem, hidrojen ve oksijen gazlarını üretir ve bu gazlar, yakıt ile birlikte yanmaya başlayarak yakıt tasarrufu elde etmenizi sağlar. Yine belirtmek gerekiyor ki bazı hidrojen yakıt tasarruf sistemi kullananlar, yakıt tüketimi karşılaştırması sonrasında bu sistemden memnun olduklarını söylerken, bazıları da memnun kalmadıklarını belirtiyor.
Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması GerekenlerYakıt tasarrufu yapmanın birçok yolu var. Temel olarak yüksek hız, ani hızlanmalar, sürekli şerit değiştirmek gibi tüketilen yakıtın katlanarak artmasına neden olan faktörlerden kaçınmanız, yakıt tüketiminizi hızla düşürecektir. Yakıt tüketimi nasıl hesaplanır diye merak ediyorsanız deponuz boşaldıktan sonra aldığınız yakıtın maliyetini, yakıt ile gittiğiniz mesafeye bölerek bu sorunun cevabını kolayca bulabilirsiniz. Böylece aracınızın kilometre başına ne kadar yakıt tükettiğini öğrenebilir ve yakıt tasarrufu için gerekli önlemleri alabilirsiniz.
Yakıt Tüketimi En Az Olan Araçlar Hangileri?Belirli model ya da markalar için “az yakıyor” demek doğru olmaz. Ancak bazı özellikleri taşıyan motorlu taşıtların daha az yakacağını öngörmek mümkün. Peki, nedir bu arabanın az yakmasını sağlayan özellikler?
Arabanın yeni olması genellikle yakıt masrafını düşüren bir etkendir. Zira arabanın yaşı ne kadar gençse motoru o kadar yeni olacaktır. Yeni motor da zorlanmadan çalışacağı için daha az yakıt tüketir. Gerçeklik payı çok tartışılan bir diğer konu da sıfır araç yakıt tüketimi değerinin zamanla düşeceğidir. Peki, sıfır araba yakıt tüketimi ne zaman düşer? Bu süreyi yaratan, zamanla araç içindeki parçaların sürtünmesinin azalmasıdır. Rodaj süresi denilen bu süre yeni nesil araçlarda lazer teknolojisinin kullanılmasıyla geçerliliğini yitirmiştir. Arabanın ağırlığı da yakıt masrafını artırır. Dolayısıyla “Küçük ve hafif arabalar daha az yakıyor.” demek yanlış olmaz. Örneğin Smart ForTwo gibi araçların yakıt tüketimi oldukça düşüktür. Yakıt tüketimi en az olan arabalar genellikle motor hacimleri düşük olan arabalardır. Örneğin 1,3 litre ya da 1,4 litre motor araçlar diğer araçlara göre daha az yakar. Kullanılan yakıt cinsinin de yakıt tüketimine etkisi büyüktür. Dizel araç yakıt tüketimi, benzinli araçlara kıyasla daha düşüktür. Yenilikçi teknolojiler de yakıt tüketiminin zamanla azalmasını sağlayacaktır. Elektrikli araba yakıt tüketimi, batarya masrafı sebebiyle günümüzde pahalıya mal olsa da zamanla üretim maliyetlerinin düşürülmesi beklenmektedir. Yakıt Masrafını Nasıl Azaltırım? Aşırı hız yapmak, yakıt tüketiminizi artırır. 90 kilometrenin üzerindeki hızlara çıkmamak bu nedenle önemlidir. Hız sabitleyici kullanmak ya da aracınızda bu özellik yoksa belirli bir hızda ilerlemek, yakıt masrafınızı azaltacak bir diğer önlemdir. Aniden hızlanmak, motora birden yüklenmek anlamına geleceği için yakıt tüketimini artırır. Aracın motor devrini dakikada 2.000 ile 3.000 arasında tutmaya özen gösterin. Dur-kalk yapmak, yakıt tüketimini arttıran en önemli nedenlerden biridir. Daha uzun bile olsa alternatif bir yolda daha az dur-kalk yapacaksanız o yolu tercih edin. Ayrıca böyle uzun yollarda dur-kalk yapmazsanız diğer kısa yola göre daha az yorulursunuz.Eğer trafik ya da ışıklar nedeniyle uzun süre beklemeniz gerekiyorsa motoru durdurun. Start-stop sistemine sahip bir otomobil kullanıyorsanız aktif hale getirmek mantıklı bir çözüm olacaktır.
Sık sık şerit değiştirmeyin. Camların açık kalması ya da bazı araçlarda tavanın açık olması, arabanın rüzgara karşı direnç göstererek motoru zorlamasına ve bu da daha fazla yakıt harcamasına neden olur. Klima kullanımı da yakıt tüketimine etki eder. Bununla beraber varsa anfi ve buğu önleyici de bir parça daha fazla yakıt harcamanıza neden olabilir. Otomatik vites araba nasıl az yakar? Tek başına etkili olmasa da otomatik vites araçların manuel vites araçlara göre daha fazla yakıt tükettiği bilinmektedir. Bazı püf noktalara dikkat etmeniz yakıt tüketiminizi düşürecektir. Yokuşlarda gaza daha az basmak, 2000 devri geçmemek, ani frenlerden kaçınmak bu püf noktalardan bazılarıdır. Aracınız için doğru lastiği seçmek de yakıt tasarrufu yapmanızda etkili olacaktır. A, B, C, D, E, F ve G harfleriyle ifade edilen lastik yakıt tasarrufu sınıfı, alacağınız lastikte bakmanız gereken ilk noktalardandır. A sınıfı lastikler, yakıt tasarrufu yapmanızı kolaylaştırır. Bazı arabalarda bulunan kış modu da kaymayı önleyen çok güvenli bir donanım olmasına rağmen yakıt tüketimini artırır. Motor bakımını yaptırmanız da yakıt masrafınızı düşürebilir. Zira motor yeterince bakımlı değilse ya da yağı eskiyse çalışırken zorlanır ve bu da daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarak yakıt masrafını artırır. Debriyaj sisteminde gerçekleşen bir arıza varsa bunun giderilmesi gerekmektedir. Bujilerin yıpranmış veya buji tırnak arasının ayarsız olması ya da araç karbüratörlü ise karbüratör ayarının her 5000 km’de bir kez yaptırılmamış olması, yakıt tüketiminizin artmasına sebep olur. Lastik basıncı da yakıt tüketiminde önemli bir etkendir. Bu nedenle aracınız için önerilen lastik basıncını korumaya dikkat edin ve sıklıkla kontrol edin. Orijinal lastikler kullanın. Yakıt alınırken güvenilir ve bilinen yerlerden temiz yakıt almayı tercih edin.