Antikor testleri, antikorları arayarak kanınızı kontrol eder, bu da size geçmişte KOVID-19'a neden olan virüs enfeksiyonu geçirip geçirmediğinizi söyleyebilir. Antikorlar, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan ve bu hastalığa tekrar yakalanmaya karşı koruma sağlayabilen (bağışıklık) proteinlerdir. Antikorlar hastalığa özgüdür. Peki antikor testi nedir? Kovid-19 geçirildiyse bu antikorlar bizi ne kadar süre korur? Antikor testi ne zaman yapılır ve neden önemlidir? İşte merak edilen soruların cevapları.
2019 (KOVID-19) testi hakkında yapılan tüm konuşmalarla birlikte, testler ve bunların nasıl farklı olduğu konusunda kafa karışıklığı olması şaşırtıcı değil. Antikor testi, geçmişte COVID-19 olup olmadığınızı ve şimdi virüse karşı antikorlarınız olup olmadığını belirler. KOVID-19'u teşhis etmek için yapılan bir test, şu anda hastalığınız olup olmadığını belirler. İşte test hakkında bilmeniz gerekenler:
Antikor testi ne zaman yapılır ve neden önemlidir?
Seroloji testi olarak da bilinen antikor testi, genellikle KOVID-19'dan tamamen iyileştikten sonra yapılır. Uygunluk, testlerin mevcudiyetine bağlı olarak değişebilir. Bir sağlık profesyoneli, genellikle bir parmakla veya koldaki bir damardan kan alarak kan örneği alır. Ardından, virüse karşı antikor geliştirip geliştirmediğinizi belirlemek için numune test edilir. Bağışıklık sistemi bu antikorları üretir
Test sonuçları antikorlara sahip olduğunuzu gösteriyorsa, geçmişte muhtemelen KOVID-19 ile enfekte olduğunuz anlamına gelir. Ayrıca bir miktar bağışıklığınız olduğu anlamına da gelebilir. Ancak antikorlara sahip olmanın, KOVID-19 ile yeniden enfeksiyona karşı korunduğunuz anlamına gelip gelmediğine dair kanıt eksikliği var. Bağışıklık seviyesi ve bağışıklığın ne kadar süreceği henüz bilinmemektedir. Devam eden çalışmalar sonunda bununla ilgili daha fazla veri ortaya çıkaracaktır.
Antikor testinin zamanlaması ve türü doğruluğu etkiler. Enfeksiyon sırasında çok erken test yaptırırsanız, bağışıklık tepkisi vücudunuzda hala oluşuyorken, test antikorları tespit edemeyebilir. Bu nedenle, semptomların başlamasından en az 14 gün sonrasına kadar antikor testi önerilmez. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) spesifik antikor testlerine izin verdi, ancak şüpheli doğrulukta testler hala piyasada.
Doğru antikor testinin bir başka yararı da, KOVID-19'dan kurtulan kişilerin kanlarının bir parçası olan plazmayı bağışlamaya uygun olmalarıdır. Bu plazma, ciddi hastalığı olan diğerlerini tedavi etmek ve virüsle savaşma yeteneğini artırmak için kullanılabilir. Doktorlar buna iyileşen plazma diyorlar.
Antikor testi nedir?
Sağlıklı bir insan hastalıkla karşılaştıktan sonra 2 tip antikor geliştirir. Bir tanesi Immunglobülin M, bir tanesi de Immunglobülin G. Immunglobülin M hastalığın erken döneminde oluşturduğumuz antikordur. Koruyucu değildir, virüsle savaşmak için vardır. Dolayısıyla yaklaşık 7 gün içinde ortaya çıkar. 14’üncü günden sonra da Immunglobülin G testi pozitif hale gelir. Bu da koruyucu antikordur. Antikor testiyle Covid-19’u geçirip geçirmediğimizi anlarız. Corona belirtileri var ise antikor testinin önemi, pandemi sürecinde gün geçtikçe artmaktadır.
Kovid-19 geçirildiyse bu antikorlar bizi ne kadar süre korur?
Kovid-19’a karşı bu antikorun bizi ne kadar süre koruyacağını henüz bilmiyoruz. Örneğin bazı hastalıklarda bu ömür boyuyken, bazılarında ise mevsimseldir. Mesela Hepatit B’yi geçirirseniz ya da aşı olursanız antikorunuz sizi sonsuza kadar korur. Ancak Influenza’da böyle değildir, bir sezon kadardır. Sezonu bir kez geçirirsiniz, o sezonda hasta olmazsınız. Gelecek sezon yine bağışıklığınız olmaz ve virüsle karşılaşıp hasta olabilirsiniz. Dolayısıyla her yıl tekrar aşı olmanız gerekir. Ancak Kovid-19 için bunu bilmiyoruz. Antikorların bizi ne kadar koruyup korumadığını zaman gösterecek. Şimdi bu antikorları test edebiliyoruz ama bu antikor sonuçlarıyla ne yapacağımızı henüz bilmiyoruz. Farz edelim ki test pozitif çıktı. “Artık bana bulaşmaz, maskeyi çıkarabilirim” diyebilecek miyiz henüz bilmiyoruz.
Antikorların bizi ne kadar koruduğu henüz bilinmiyorsa bu test neden yapılıyor?
Bu testle Kovid-19’u geçirip geçirmediğimizi anlıyoruz. 6 ay, 1 sene geçtikten sonra antikorun koruyucu olup olmadığını söyleyebileceğiz. 3 yılın sonunda ise 3 yıl koruduğunu anlamış olacağız. Yani ne kadar koruduğunu anlamak için uzun yıllar geçmesi gerekiyor.