Ayaş Mahallesi'ndeki antik kentte Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılan 29. dönem arkeolojik çalışmalar, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu'nun öncülüğündeki 15 kişilik ekiple yürütülüyor.
Kilikya bölgesinin en büyük toplu mezarlarından biriAntik kentteki işlemler, turizme açılması hedeflenen kuzey bölümdeki Roma yolunda yer alan nekropolde sürdürülüyor.
Kızılarslanoğlu, gazetecilere, nekropolün Kilikya bölgesinin en büyük toplu mezarlarından biri olduğunu söyledi.
Roma Dönemi'nde yapılan nekropolün Geç Bizans Dönemi'nde de kullanıldığını belirten Kızılarslanoğlu, "Farklı tipolojideki mezarları barındıran nekropolün turizme açılması amacıyla çevre düzenlemesine başlanacak. Şu an projelendirme aşamasındayız, ön hazırlık yapılıyor." dedi.
Ziyaretçilerin mezarların çevresinde rahat gezebilmesi için rota oluşturulacağını anlatan Kızılarslanoğlu, dijital arşiv amacıyla farklı yapıdaki mezarların fotoğraflandığını söyledi.
‘Turizme açıldığında bölgenin tanıtımı açısından önemli olacak’Depolardaki arkeolojik buluntuların restorasyon ve belgeleme çalışmalarının devam ettiğini belirten Kızılarslanoğlu, şöyle devam etti:
"Nekropol, genellikle toplu aile mezarları olarak kullanılmış. Aile üyelerinin defnedildiği, tekrar kullanılan oda mezarları olduğu düşünülüyor. Yine bireysel gömülerin yapıldığı lahitler var. Burası, biraz da kişilerin ekonomik sınıfına hitap eden bir yer. Halihazırda pek çok mezar korunabilmiş durumda. Çok farklı tipolojideki mezarı barındırdığı için burası turizme açıldığında büyük potansiyele sahip olacak ve bölgenin tanıtımı açısından önemli olacak. Kentin aslında ne kadar büyük olduğu, ekonomisinin ve nüfusunun nasıl olduğunu da burayı ziyaret edenlere gösterme şansına sahip olacağız."
Kızılarslanoğlu, nekropol için hazırlanan projenin Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulacağını, Elaiussa Sebaste Antik Kenti'ndeki sezon çalışmalarının 10 Ekim'e kadar süreceğini kaydetti.
Kültür ve turizm bakanlığının görev ve yetkileriMillî, manevi, tarihi, kültürel ve turistik değerleri araştırmak, geliştirmek, korumak, yaşatmak, değerlendirmek, yaymak, tanıtmak, benimsetmek ve bu suretle millî bütünlüğün güçlenmesine ve ekonomik gelişmeye katkıda bulunmak.
Kültür ve turizm konuları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendirmek, bu kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile iletişimi geliştirmek ve işbirliği yapmak; yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından veya kamu personelini desteklemek için kurulan dernekler ve aynı amaçlarla 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar dışındaki asıl amacı kültür, sanat, turizm ve tanıtım faaliyeti olan dernek ve vakıflar ile özel tiyatrolar tarafından gerçekleştirilecek projelere nakdi yardımda bulunmak.
Tarihi ve kültürel varlıkları korumak.
Turizmi, millî ekonominin verimli bir sektörü hâline getirmek için yurdun turizme elverişli bütün imkânlarını değerlendirmek, geliştirmek ve pazarlamak.
Kültür ve turizm alanlarında her türlü yatırım, iletişim ve gelişim potansiyelini yönlendirmek.
Kültür ve turizm yatırımları ile ilgili taşınmazları temin etmek, gerektiğinde kamulaştırmak, bunların etüt, proje ve inşaatını yapmak, yaptırmak.
Türkiye'nin turistik varlıklarını her alanda tanıtıcı faaliyetler ile her türlü imkân ve araçlardan faydalanarak kültür ve turizmle ilgili tanıtma hizmetlerini yürütmek.
Kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yapmak.