3 kişinin yaşamını yitirdiği fabrika yangınına ilişkin soruşturma tamamlandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, GER-SAN Sanayi Sitesi'ndeki sünger fabrikasında çıkan yangınla ilgili fabrika sahibi hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme" suçundan 22,5 yıla kadar hapis talebiyle dava açtı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Eylül'de 3 kişinin yaşamını yitirdiği Yenimahalle'deki GER-SAN Sanayi Sitesinde çıkan yangınla ilgili soruşturmasını tamamlayarak, fabrika sahibi hakkında 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

İddianamede, Hüseyin Dönmez'e ait sünger fabrikasında çıkan ve itfaiyenin müdahalesiyle söndürülen yangında muhasebe müdürü Müge Çetinkaya ile Irak uyruklu işçiler Sefiya Nazım Acam ve Hazen Joned'in hayatını kaybettiği, 2 kişinin yaralandığı belirtildi.

Fabrika sahibi Dönmez hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme" suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame, Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

- "Çalışanların sigortasının olup olmadığını bilmiyorum"

İddianamede ifadesine yer verilen Dönmez, fabrikada iş güvenliğiyle ilgili tüm tedbirlerin alındığını, 1 yıl önce yangına yönelik iş güvenliği kontrolünde tespit edilen eksikliklerin de giderildiğini savundu.

Fabrikada birkaç kez yangın tatbikatı yapıldığını öne süren Dönmez, iş yerinde yeterli tesisat, yangın yönlendirme tabelaları ve acil çıkış kapılarının bulunduğunu, elektrik tesisatının topraklandığını ve yangın alarmının da olduğunu ileri sürdü.

Hüseyin Dönmez, kayıplar nedeniyle üzüntüsünü dile getirerek, çalışanların sigortasının olup olmadığını ise tam olarak bilmediğini söyledi.

- İtfaiye raporu

İddianamede yer alan itfaiye raporunda, yangının, sünger kırpma makinesinin kablolarında meydana gelen şase sonucu çıkan kıvılcımların ortamda yoğun miktarda bulunan sünger tozlarını tutuşturması sonucu çıktığı belirtildi.

Raporda, alevlerin yanmaya müsait ve kolay tutuşabilen, minder üretiminde kullanılan sünger, plastik, muşamba, kumaş gibi hammaddelere ve üretim için kullanılan makinelere sıçradığı, yanan malzemelerin petrol türevli olması sebebiyle yangının kısa sürede iş yerinin tamamına yayıldığı kaydedildi.

- Yanıcı maddelerin yanında kaynak yapılmış

İddianamedeki bilirkişi raporunda ise fabrikanın zemin katı ile üstündeki katta üretim yapıldığı, en üst katta ise idari bölümlerin yer aldığı, burada çalışan Selda Göl ve Yurdal Düğer'in pencereden atlayarak kurtulduğu, Müge Çetinkaya'nın ise mahsur kaldığı ve işçiler Sefiya Nazım Acam ve Hazen Joned ile birlikte hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporda, elektrik panolarının kapak ve gövdesi arasında topraklama bağlantısı bulunmadığı, bazı elektrik kabloları ve prizlerde deformasyon bulunduğu ve iş yerinin muhtelif yerlerinde sonradan ek yapılmış elektrik kablolarının yer aldığı bildirildi.

Bazı ekipmanlarda hasarlı kabloların kullanıldığı, kabloların mekanik etkilere karşı koruyucu içine alınmadığı belirtilen raporda, bazı buat kapaklarının açık olduğu, çeşitli sünger, kumaş gibi yanıcı maddelerin bulunduğu yerde kaynak yapıldığı ve kaynak işleri için ayrı bir yerin olmadığı ifade edildi.

Raporda, güvensiz bir şekilde çalışıldığı belirtilerek, bu sebeplerle fabrika sahibi Dönmez'in "asli kusurlu" olduğu bildirildi.