Anevrizmaların nedenleri bazen bilinmemektedir. Bazıları doğuştan olabilir, yani bir insan onlarla doğar. Aort hastalığı veya yaralanma ayrıca anevrizmaya da neden olabilir. Peki Anevrizma neden olur?
Anevrizma neden olur?
Genelde ileri yaşlarda ve sıklıkla kadınlarda ortaya çıkıyor; fakat 20'li yaşlardan itibaren de risk faktörleri ile görülebiliyor. Anevrizma neden oluşur sorusunun çok sayıda yanıtı olabiliyor. Bunların arasında; Genetik damar zayıflığı Damar sertliği Damar iltihaplanması (enfeksiyon) Özellikle kafada darbe veya kaza sonucu oluşan travmalar Zararlı maddelerin kullanımı Anevrizmalar, oluşumları itibariyle gerçek ve yalancı (psödo) olmak üzere ikiye ayrılıyor. Psödoanevrizma nedir, hangi durumda ortaya çıkar? Bazı durumlarda damar içinde kanama olmasına rağmen "baloncuk" görülmez. Psödoanevrizma, damar genişlemesi olmamasına rağmen gerçekleşen kanamalara ve bu kanın pıhtılaşıp bir zarla sarılması durumuna denir. Yaralanmalar, enfeksiyon ve damardan ilaç kullanımının yan etkisi olarak, zaman zaman da anjiyografi için takılan stent nedeniyle psödoanevrizma görülebilir.
Anevrizmal kemik kisti nedir?
Genelde çocuk ve gençlerde, uzun yapılı kemiklerde ortaya çıkan ve kemiği genişleten tümörlere anevrizmal kemik kisti denir. Bu kistler iyi huylu olur ve kemiklerin orta ve/veya uç kısımlarında görülür. Kişide ağrı hissi uyandırır ve radyolojik görüntüleme aletleri ile tespit edilir. Uyluk, kaval, kol kemiği gibi kemiklerde daha çok meydana gelir. Belirtileri arasında; Şiddetli ağrı Şiddetli baskı hissi Bölgesel şekil ve duruş bozuklukları Vücut ısısında artışlar bulunabilir. Anevrizmal kemik kistinin tedavisi kistin bulunduğu bölge ve kistin büyüklüğüne göre değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında kemiğin traşlanması, dokunun tamamen alınması ve yerine protez konması bulunur.