Anadolu Üniversitesi'nde öğrenci kıyımı

Açık Öğretim Fakültesi lisans tamamlama hakkını kaldırdı. Herhangi bir duyuru yapılmadan kaldırılan uygulama sonucu yüzbinlerce öğrenci mağdur oldu.

MİKTAT ÇAKAR

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nde (AÖF)'te lisans tamamlama hakkı kalktı. Açık Öğretim Fakültesi 4 yıllık lisans programında okurken herhangi bir sebepten dolayı ön lisans diplomalarını alıp kayıt sildiren öğrenciler, lisans tamamlama kapsamında kayıt yeniledikten sonra öğrenimleri devam edebileceklerdi. Anadolu Üniversitesi 2015-2016 akademik takviminde lisans tamamlama kayıt tarihlerini 28 Eylül - 09 Ekim 2015 olarak açıkladı. Daha sonra hiçbir duyuru yayımlamadan, Lisans tamamlama kayıtlarını kapattı. Binlerce öğrenci mağdur olurken, yetkililer yeniden YGS ye girilmesi gerektiğini belirti.

Eğitim hakkımız gasp edildi

Konuyla ilgili tepkilerini dile getiren öğrenciler, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Genç TÜMSİAD İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Yusuf Gökdemir: "AÖF kamu yönetimi lisans öğrencisi olarak bana sunulan önlisans diplomasını AÖF memurunun yönlendirmesi ile zorunlu olarak alıp Eylül de tekrar kayıt yaptırmak üzere aldım. Bize söylenene göre hareket ettik. AÖF akademik takvimde kendi sitesinde lisans tamamlama olarak 28 Eylül - 9 Ekim kayıt tarihi vermesine rağmen bir anda kayıta yakın zaman da siteden kaldırıldığını fark ettik. Aradığımız da YÖK yaptı denildi. YÖK'ü aradığımız da AÖF yaptı denildi. Sağlıklı hiçbir bilgi alınamamaktadır. Eğitime bu kadar önem verilen Türkiye Cumhuriyetin de bu saçma sapan uygulamanın hem de seçim arefesin de ne mana teşkil ettiğini anlamış değiliz. YÖK ne yapmaya çalışıyor kazanılmış bir eğitim hakkını ne bir duyuru ve bir süre vermeden birden bire nasıl kaldırabiliyor bizler bu yanlıştan dönülüp kayıtlarımızı yapabilmek ve kaldığımız yerden 3. Sınıftan başlayarak eğitimimizi tamamlamak istiyoruz. Aksi taktirde bütün hukuki müracaatlarımızı yapacağız" dedi.

Anadolu Üniversitesinde neler oluyor

AÖF bürolarını telefonlarını arayan binlerce öğrenciye durumun Eylül ayının ikinci haftasında netleşeceğine dair bilgi verdi. Kendilerine başka bir açıklama yapılmadığını ifade eden öğrenciler: "2015-2016 akademik takviminde lisans tamamlama kaydı mevcut iken daha sonradan bu hakkımın iptal edildiğini gördüm. Lisans tamamlama yoluyla kayıt hakkımın iptal edileceğini önceden bildirilmiş olsaydı önlisans diploması almadan lisans eğitimime devam ederdim ve bu mağduriyetim olmazdı. Bu uygulama eğitim süreci içerisinde öğrencilere neden bildirilmemiş ve hangi nedenle lisans tamamlama kaydı işlemi iptal edilmiştir. Ülkemizde birçok üniversite açılarak toplumumuzun eğitim seviyesi yükseltilmek istenirken bu uygulama ile haklarımız iptal edilerek eğitimimizin kısıtlanmasına bir anlam veremedik" diye konuştu. Birçok öğrenci Önlisans diplomalarını AÖF memurlarının yönlendirmesi ile zorunlu olarak aldıklarını belirtti. Öğrencilerin memurlar tarafından yanlış yönlendirmesi akıllarda soru işaretleri bıraktı.

YÖK neden sessiz

Açık öğretim Sistemi Etkileşim Merkezi 0850 200 46 10-19 (10 Hat) ve 444 10 26 nolu telefonları arayıp bilgi alan öğrencilere, YÖK tarafından alınan karar gereği böyle bir uygulama yapıldığı belirtildi. YÖK' ün 444 89 65 nolu telefonunu arayan Sibel Albayrak Uzun'a ise AÖf' nin lisans tamamlamasına yönelik kayıtları iptal etmesi için alınmış bir kararların olmadığı söylendi. YÖK'ün bu yönde bir karar almamasına karşın, Anadolu Üniversitesi'nin bu kararı nasıl aldığı yönünde bir açıklama yapılmadı. YÖK konuyla ilgili henüz herhangi bir işlem başlatmadı.

Cumhurbaşkanından yardım istiyorlar

Sosyal medyada birçok grup konuyla ilgili mail kampanyası başlattı. Öğrenciler sorunlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletiyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım isteyen Makbule Özlem İş, Ufuk Manici, Sibel Albayrak Uzun, Serkan Özçam: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istiyoruz. Mağduriyetimize çözüm bulunmasını istiyoruz. Binlerce öğrencinin eğitim hakkı elinden alındı. YÖK ( Yüksek Öğretim Kurumu) sorularımızı yanıtsız bırakıyor. Artık aradığımızda telefonlara bile cevap vermiyorlar. Birçok öğrenci işe girebilmek için önlisans diplomalarını aldılar. Lisans tamamlama hakları ellerinden alınınca da mağduriyet yaşıyorlar. Cumhurbaşkanından sorunumuzu çözmesi için yardım bekliyoruz" ifadelerini kullandılar.