Amsterdam, Ayasofya Camii'ne hasret

Amsterdam'da 20 yıldır Hollanda'daki tüm Müslümanlar tarafından yapılması beklenilen ve bir çok problemle karşılaşan, Hollanda kamuoyunun Westermoskee (Amsterdam Batı Camii) olarak bildikleri Ayasofya Camii'nin temeli Hollandalıların da katıldığı bir törenle atıldı.

Amsterdam'da yapımına başlanan Ayasofya Camii'nin temel atma töreninde Müslümanlar büyük bir coşku yaşadı.Temel atma töreninde projeye göre camii binasının gelecek olduğu arsa kenarlarına Ayasofya Camii yararına kermes çadırları kuruldu. Hollanda ve Türk basın mensuplarının da ilgi gösterdiği tören Endonezyalı İmam Dr. Ahmed Mizae'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

İbadethaneler mukaddestir

Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı ve T.C Lahey Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Prof. Mustafa Ünver, İslam'da hoşgörünün önemine vurgulayıp, Amsterdam Ayasofya külliyesinin bütün insanlığa hayırlara vesile olmasını diledi. Ünver, "20 yıllık bir hayal, 20 yıllık bir hülya ve hasret bugün itibari ile hakikat haline dönüyor. Cenab-ı Hakk'a sonsuz selam ve şükürler olsun. Camilerimiz bizler için çok önemli mekanlardır. Efendimiz ilk Mekke' den Medine'ye ye gittiklerinde ilk yaptıkları iş bir mescit yapmaktı. Çünkü mescit biz Müslümanlar için bir çok faydasının yanında, önemli özelliğe sahiptir. Mescitler Allah'ü telaya secde edilen mekanlardır. Camiiler ne kadar mukaddes ise bütün ibadetgah mekanları dokunulmaz ve mukaddestir" dedi. Prof. Dr. Necmettin Erbakan Vakfı Kurucu Genel Başkanı ve SP Genel Başkan Danışmanı Dr. Fatih Erbakan da konuşmasında Amsterdam Ayasofya Camii'nin hayırlara vesile kılması temennisinde bulundu.

Süleymaniye Camii'nin benzeri olacak

Amsterdam Ayasofya (Westermoskee) Camiinin Avrupa'da pek benzeri olmayan tamamen Osmanlı mimaru00ee tarzında yapılmış bir camii olması planlanıyor. Ayasofya Camii'nin alanının bulunduğu Piri Reis Bulvarı'nın (Piri Reis Plein) adı daha önce semt belediyesi tarafından halkın onayına sunularak tesbit edilmişti. Ayasofya Camii 1114 metrekare üzerine kurulacak ve İstanbul'daki Süleymaniye Camii'nin benzeri olacak. Camiiye 41 metre uzunluğunda iki şerefeli bir minare yapılacak ve camii içerisinde kadınlar için ayrıca bir ibadethane bulunacak. Camii şadırvanı, kütüphanesi, konferans salonu ile tam bir külliye şeklinde inşa edilecek ve Aralık 2014 yılında açılışı yapılacak.