e-Devlet'te yeni dönem başladı. Vatandaşlar artık 1800'lü yıllara kadar aile soy ağacını görüntüleyebilecek. 08 Şubat 2018 itibarı ile e-Devlet tarafından yayınlanan alt-üst soy bilgisi sorgulaması nasıl yapılır? Vatandaşların yoğun ilgisi üzerine e-Devlet soy ağacı sorgulama sistemi bir süreliğine erişime kapandı. Peki e-Devlet üzerinden soy ağacı nasıl öğrenilir? İşte tüm detaylaru2026e-Devlet Kapısı altyapısına bir yenisi daha eklendi. Milyonlarca vatandaşın merak ettiği alt-üst soy ağacı öğrenme artık e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile yapılan iş birliği sayesinde T.C vatandaşları 1800'lü yıllara kadar alt-üst soy bilgisi sorgulaması yapabilecek. Sosyal medya üzerinde yayılan ve kısa sürede büyük ilgi gördüğünden ötürü, e-Devlet erişimi sağlanamamaktadır. Şuan için sisteme girmeye çalışanlar; "Şu anda kullandığınız hizmette yaşanan talep yoğunluğu nedeni ile işleminiz sıraya alınmıştır. İşlem sonucunuz birazdan otomatik olarak görüntülenecektir, bekleme süreniz hizmet veren kurumun işlem kapasitesine göre değişebilir. İşleminiz tamamlandığında, otomatik olarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz." ibaresi ile karşılaşmaktadır. Peki e-Devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır? Alt-üst soy bilgisi sorgulama nasıl yapılır? İşte e-Devlet soy ağacı sorgulama hakkındaki her şey haberimizde...
E-DEVLET SOYAĞACI NASIL SORGULANIR?
e-Devlet üzerinden bir çok kurumsal hizmete ulaşabilirsiniz. Bunların yenisi olarak Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama (soyağacı) hizmeti eklenmişti. Bu hizmete en kestirme yoldan ulaşmanız da mümkün
Öncelikle internet tarayıcınızdan arama motoruna "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" ya da "Soyağacı Sorgulama" yazarak arama yapabilirsiniz. Daha sonra karşımıza çıkan seçeneklerden e-Devlet'in resmi sitesi olan (https://www.turkiye.gov.tr/nvi-alt-ust-soy-bilgisi-sorgulama) linkine tıklamanız gerekecek. Daha sonra e-Devlet'e giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz.
ESKİ TARİHLİ SOYAĞACINA NASIL ULAŞILIR?
Vatandaşlar soyağacını sorgulamaları yaparken dikkat çeken bir detaya rastladı. Alt-üst soy bilgisinde herkesin erişebildiği sabit bir yıl söz konusu değil. Herkesin soy kayıtlarının ulaştığı yıllar farklılık gösterebiliyor. HABERTURK.COM'un daha önce ulaştığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, "Herkesin soy geçmişi farklı yıllara kadar gidiyor. Bunun temel nedeni kişinin alt-üst soy grubuna dair belgelerin çokluğu veya azlığı. Aile ile ilgili ne kadar fazla belge varsa, o kadar geçmişe inilebiliyor. Alt-üst soy bilgisine ait belgeler sisteme eksiksiz şekilde yükleniyor."dedi. Detaylı bilgi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile görüşmeniz gerekmektedir.
E-DEVLET SİSTEMİNE NASIL GİRİŞ YAPILIR?
*e-Devlet'e giriş yapabilmek için öncelikle e-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir.
1)PTT şubesinden E-Devlet şifresi alındıktan sonra T.C. kimlik numarası ve şifre ile E-Devlet sistemine giriş yapılabilir.
2)Şifrenizi aldıktan sonra aşağıdaki linke tıklayınız
https://www.turkiye.gov.tr/
3)Açılan sayfada sağ üst köşede bulunan "Sisteme Giriş" yazısına tıklayınız.
4)Tıkladıktan sonra açılan sayfada size ait olan T.C. kimlik numaranız ile PTT şubelerinden aldığınız e-Devlet şifresini yazarak giriş yapabilirsiniz.
E-Devlet sistemine girildikten sonra sol tarafta bulunan menü kullanılarak kamu kurumlarının listesine ve verdikleri hizmetlerin listesine erişilebilir.
SABAHA KADAR 1 MİLYON 400 BİN BELGE
"Alt-üst soy raporu"na vatandaşlarca yine yoğun ilgi gösterildi. e-Devlet üzerinden gece kullanıma açıldığı dakikadan itibaren bu sabah 08.00'e kadar 1 milyon 400 bin belge üretildi. Vatandaşlarca saatte yaklaşık 200 bin belge oluşturuldu.
Üretilen belgelerde kişilerin yalnızca kendilerine ait alt-üst soy bilgileri yer alıyor. Belgelerde, 6698 Sayılı "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" gereğince kardeşler gibi yan soylarına ait bilgiler ise e-Devlet üzerinden paylaşılmıyor.
E-Devlet İletişim ve Yardım Merkezi
E-Devlet resmi internet sayfasında e-Devlet İletişim ve Yardım Merkezini görebilirsiniz. İletişim ve Yardım Merkezi bağlantısına tıkladıktan sonra vatandaşlar için hizmete sunulmuş olan yardım sekmeleri karşınıza çıkacaktır. Bu sayfa aracılığıyla e-Devlet ile ilgili genel bilgilere, Hızlı Çözüm Merkezine, İletişim Formuna, Blog, Sosyal medya hesapları ve e-Katılımcılığa ulaşabilirsiniz. Her sekme içerisinde vatandaşlar için özenle oluşturulmuş yardım içerikleri bulunmaktadır. Probleminizi doğru belirleyip, ona göre İletişim ve Yardım Merkezine girerseniz. Probleminize hemen çözüm bulabilirsiniz.E-Devlet İletişim ve Yardım Merkezi
E-Devlet resmi internet sayfasında e-Devlet İletişim ve Yardım Merkezini görebilirsiniz. İletişim ve Yardım Merkezi bağlantısına tıkladıktan sonra vatandaşlar için hizmete sunulmuş olan yardım sekmeleri karşınıza çıkacaktır. Bu sayfa aracılığıyla e-Devlet ile ilgili genel bilgilere, Hızlı Çözüm Merkezine, İletişim Formuna, Blog, Sosyal medya hesapları ve e-Katılımcılığa ulaşabilirsiniz. Her sekme içerisinde vatandaşlar için özenle oluşturulmuş yardım içerikleri bulunmaktadır. Probleminizi doğru belirleyip, ona göre İletişim ve Yardım Merkezine girerseniz. Probleminize hemen çözüm bulabilirsiniz.